Λαύρος για μια ακόμη φορά Αλ. Τσίπρας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε πολλά και σε αρκετά είχε δίκιο. Όπως ας πούμε η καταγγελία ότι «έχουν αφήσει σκόπιμα τους εισπρακτικούς μηχανισμούς να καταρρεύσουν, έχουν απογυμνώσει τις εφορίες και το ΣΔΟΕ από προσωπικό, την ίδια στιγμή που υποτίθεται ότι έχουν σαν πρωταρχικό στόχο να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή».
Έδωσε και παραδείγματα καταλυτικά για τη ανεπάρκεια, την αβελτηρία ή την ύποπτη σκοπιμότητα της πολιτικής ή διοικητικής ελίτ. Θαυμάστε, μέσα από τα λεγόμενά του:
«Η Εφορία των Ανωνύμων Επιχειρήσεων Πειραιά με περιοχή ευθύνης από τον Ασπρόπυργο έως τη Βάρκιζα, έχει υποχρέωση να ελέγχει 6000 ανώνυμες εταιρίες. Αντί να έχει τουλάχιστον 30 ελεγκτές για αυτό το τιτάνιο έργο, αυτή τη στιγμή έχει μόνο 3. Το ίδιο και στην Εφορία Ελευσίνας, η οποία καλύπτει τις περιοχές Μέγαρα, Μάνδρα, Μαγούλα, Ελευσίνα και Ασπρόπυργο και έχει μόνο 4 ελεγκτές(!!!)».
«Το ΣΔΟΕ, πριν το μνημόνιο, πανελλαδικά, είχε 1520 οργανικές θέσεις και αντί αυτές να καλυφθούν για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, σήμερα, σ’ όλα τα ΣΔΟΕ, όλης της Ελλάδας, υπηρετούν 978 άτομα. Στο ΣΔΟΕ Αττικής, στο οποίο προστέθηκε η αρμοδιότητα να κάνει έλεγχο στη Λίστα Λαγκάρντ και σε περίπου 54.000 άτομα που έχουν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό και διαπιστώθηκε ότι αυτά τα εμβάσματα δεν αντιστοιχούν στις φορολογικές τους δηλώσεις, δεν προστέθηκε στη δύναμή του ούτε ένα άτομο. Πως θα ελεγχθούν – είπε- όλες αυτές οι υποθέσεις χωρίς να προστεθεί στη δύναμή του ΣΔΟΕ Αττικής ούτε ένας ειδικός πληροφορικής; Στο ΣΔΟΕ Ηγουμενίτσας, το οποίο καλύπτει την πύλη εισόδου – εξόδου της χώρας υπηρετούν μόνο 3 τελωνιακοί, οι οποίοι δουλεύουν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 ημέρες το χρόνο».
Δίκιο έχει ο κ. Τσίπρας και στην απαίτηση να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή για το χρέος (έχουμε υποστηρίξει το αίτημά του από τις σελίδες αυτές) αλλά και Επιτροπή Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της νομιμότητας του χρέους. Το τελευταίο βέβαια είναι όνειρο χειμερινής νυχτός. Η διεθνής πρακτική ανάδειξης ενός χρέους ως μη νόμιμου, αφορά συνήθως τα δάνεια που δημιούργησαν δικτατορικά καθεστώτα. Τα δάνεια που δημιούργησαν δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις θεωρούνται ενταγμένα στο πλαίσιο της κυβερνητικής λειτουργίας που απορρέει από την λαϊκή εντολή. Αν κακώς τα διαχειρίστηκαν, αποτελεί εσωτερικό θέμα τη χώρας και δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα διεθνών δικαστηρίων. Ομως ακόμα κι έτσι μια τέτοια επιτροπή θα συνέβαλε να διερευνηθεί τι έγινε, που και πως διασπαθίστηκαν οι οικονομικοί πόροι της χώρας, τι έφταιξε και φτάσαμε εδώ, π.χ. πόσο συνέβαλε η θητεία Σημίτη, η διαρκής αγρανάπαυση Καραμανλή, η αφέλεια, στην καλύτερη περίπτωση, του Παπανδρέου.