ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ

Μοίρασε το

Ό,τι και να γίνει την προσεχή Κυριακή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ελλείψει αντιπάλου η εκλογή του είναι βεβαία.

Εκείνη που δεν είναι βεβαία, είναι η προσέλευση των φίλων και μελών του ΠΑΣΟΚ στις εσωκομματικές κάλπες. Κάτι η απογοήτευση από το κυβερνητικό έργο του ΠΑΣΟΚ την περασμένη διετία, κάτι η απουσία πολιτικής αντιπαράθεσης που θα εκφράζονται με την παρουσία δυο ή τριών υποψηφίων, κάτι η έλλειψη ελπίδας πως η ανανέωση του πολιτικού συστήματος θα μπορούσε να προέλθει μέσα απ’ το ΠΑΣΟΚ, περιορίζει τη συμμετοχή των φίλων του ΠΑΣΟΚ σε μια τυπική διεκπεραίωση σε μια τήρηση του κομματικού τους καθήκοντος.

Πόσοι όμως σήμερα παραμένουν συνεπείς στα κομματικά τους καθήκοντα; Ακόμα κι αυτοί οι υπάλληλοι στην Ιπποκράτους έχουν να λένε για την ασυνέπεια του κόμματος στην μη έγκαιρη καταβολή των μηνιαίων τους αποδοχών… Κι υπόλοιποι; Που δεν είναι καν υπάλληλοι, γιατί να είναι συνεπείς. Μήπως ελπίζουν τώρα πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συσπειρώσει την παράταξη και θα την οδηγήσει στην εκλογική νίκη; Ή μήπως έχουν την ψευδαίσθηση πως ο νέος πρόεδρος θα αντιταχθεί στις απαιτήσεις της Τρόικας και σε μια πολιτική που υποβάλλει τους Έλληνες σε θυσίες χωρίς ορατό αντίκρισμα;

Το αντίθετο είναι πιθανότερο να συμβεί. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ να χάσει τις εκλογές, αλλά να βρεθεί να συγκυβερνά με τη ΝΔ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να διατηρεί θέση, είτε αντιπροέδρου της κυβέρνησης, είτε υπουργού των Οικονομικών για να εφαρμόζει το πρόγραμμα που ήδη έχει υπογραφεί και συμφωνηθεί με τους ξένους δανειστές.

Προφανώς, κάτι τέτοιο έχουν στο νου τους, όσοι σπεύσουν να τον ψηφίσουν. Διότι όσοι δεν θέλγονται απ’ το παραπάνω σενάριο, ούτε στις κάλπες της Κυριακής θα προσέλθουν, ούτε πολύ περισσότερο ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι εκλογές της Κυριακής θα είναι ένα πρώτο crash test για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ που θα ηγείται στο εξής. Ένα test που θα κρίνει την πολιτική νομιμοποίηση του νέου προέδρου. Σε ανάλογη περίπτωση ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο και πλέον ψήφους.

Είναι προφανές ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος σήμερα θα ήταν ικανοποιημένος με το 10% αυτών των ψήφων. Αριθμός που δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, παιάνες, εμβατήρια και χειροκροτήματα. Καλώς ή κακώς, το ΠΑΣΟΚ άλλαξε και απέχει πολύ από αυτό που κάποτε εξέφραζε: την μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Καλώς ή κακώς, αυτό θα είναι το κόμμα που θα αναλάβει ο Ευάγγελος Βενιζέλος…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου