ΓΡΑΒΑΤΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Μοίρασε το

Την εβδομάδα που μας πέρασε, η κοινή γνώμη είδε με έκπληξη χιλιάδες δικηγόρους, μηχανικούς και άλλους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες σε ένα μαζικό συλλαλητήριο κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, και με μια πρωτοφανούς έντασης αντιπαράθεση, για τα δεδομένα των ως άνω επιστημονικών κλάδων.

Η έκπληξη προερχόταν αφενός από την ασυνήθιστη εικόνα κουστουμαρισμένων και γραβατωμένων κυρίων, αλλά και κυριών με τακούνια και ταγιέρ να διαδηλώνουν στον δρόμο, αφετέρου από το γεγονός ότι οι κοινωνικές ομάδες που διαμαρτύρονται θεωρούνται «προνομιούχες» και τα επαγγέλματά τους «ευγενή».

[quote text_size=”small”]

Ο λόγος για τον οποίον ξεχύθηκαν στους δρόμους χιλιάδες επιστήμονες είναι γιατί αρνούνται να δεχθούν ως βιώσιμη λύση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση της χώρας, την σύνδεση των εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα και την ταυτόχρονη καταβολή ποσοστού 38,5% επ’ αυτού, νούμερο πρωτοφανές συγκρινόμενο τα ισχύοντα σε κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

[/quote]

Και ταυτοχρόνως με την καταβολή φόρου εισοδήματος 28% από το πρώτο ευρώ, και με προκαταβολή φόρου 75 % φέτος και 100% από το 2017. Ενδεικτικώς αναφέρουμε ότι δικηγόρος με μηδενικό εισόδημα θα επιβαρυνθεί με ετήσιες εισφορές 2800 €, ενώ όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 20.000 €, θα επιβαρυνθούν με φόρους και εισφορές που υπερβαίνουν το 70% των καθαρών εισοδημάτων τους. Σαφέστατα, με βάση τις προθέσεις της κυβέρνησης, η εξίσωση «δεν βγαίνει» ανεξαρτήτως του ύψους των εισοδημάτων, και η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών οδηγείται σε οικονομική κατάρρευση.

[quote text_size=”small”]

Γίνεται, επομένως, κατανοητό ότι οι επιστημονικοί κλάδοι της χώρας γίνονται αντικείμενο δημοσιονομικής επίθεσης από την κυβέρνηση και καλούνται να σηκώσουν το βάρος μιας υποτιθέμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που μοναδικό σκοπό φαίνεται να έχει την τήρηση της προεκλογικής υπόσχεσης του Πρωθυπουργού ότι δεν θα μειώσει τις κύριες συντάξεις, και όχι να εναρμονιστεί με τις επιταγές ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος και της τήρησης κανόνων εντός του πλαισίου της Ε.Ε.

[/quote]

Μάλιστα, εάν συνδυαστούν οι κινήσεις της κυβέρνησης με τα όσα είπε ο Κος Βαρουφάκης σε συνέντευξή του, ότι δηλαδή ο Κος Τσίπρας προκήρυξε το δημοψήφισμα γιατί φοβήθηκε να παραδεχθεί ότι συνθηκολογεί, γίνεται κατανοητό ότι οι επιστημονικοί κλάδοι της χώρας θυσιάζονται στον βωμό των προεκλογικών υποσχέσεων και την αδυναμία του Πρωθυπουργού να παραδεχθεί και στην περίπτωση αυτή ότι αδυνατεί να τηρήσει την υπόσχεσή του να μην περικόψει τις κύριες συντάξεις.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, που υποτίθεται ότι κόπτεται για την ανάπτυξη της χώρας, τιμωρεί με οικονομικό στραγγαλισμό τις επαγγελματικές ομάδες της ελεύθερης οικονομίας που είναι οι μόνες που τραβούν το κάρο της ανάπτυξης. Μάλιστα, διανθίζει τις προθέσεις της με επικοινωνιακή επίθεση ειρωνείας και χλευασμού προς τους επιστήμονες που διαμαρτύρονται από τα φίλα προσκείμενα σε αυτήν μέσα, αλλά και με δηλώσεις του υπουργού Κου Κατρούγκαλου ότι δεν θα φορολογεί άνω του 60% των εισοδημάτων, ως ύψιστη μορφή παραχώρησης, καθιστώντας το Δημόσιο, όχι απλώς «συνεταίρο», αλλά «αφέντη» του ελεύθερου επαγγελματία.

Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση επιλέγει την στοχοποίηση των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών ως ταξικών του εχθρών, αδυνατώντας όμως να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο οικονομικών μεταρρυθμίσεων, και να καταδείξει ποιοι θα τραβήξουν το κάρο της ανάπτυξης, αντικαθιστώντας τις δυνάμεις της αγοράς, αφού οι τελευταίες καθίστανται πλέον οικονομικώς θνησιγενείς.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου