ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ;

Μοίρασε το

Στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν την ημερομηνία-αφετηρία εσωκομματικών εξελίξεων με τη συνεδρίαση σήμερα του Πολιτικού Συμβουλίου να εκτιμάται ότι θα προσδιορίσει με ακρίβεια το χρόνο. Η Αριστερά αναζητά τη συγκρότηση άλλου ένα “αντί”-μετώπου που θα τη φέρει πιο κοντά στην πραγμάτωση του ονείρου της “λαϊκής κυριαρχίας”.

ΝΔ και ΛΑΟΣ αναζητούν τον τρόπο της “ελάσσονος πολιτικής φθοράς” από τη συμμετοχή τους στο κυβερνητικό σχήμα απειλώντας με παραιτήσεις (χθες ήταν ο Μάκης Βορίδης που το επανέλαβε για άλλη μια φορά…). Και ο πρωθυπουργός αναζητά τον τρόπο να ολοκληρώσει το “έργο” που του ανατέθηκα, ζητώντας επί της ουσίας χρονική επιμήκυνση του βίου της κυβέρνησης του.

Ακριβέστερα, ο Λουκάς Παπαδήμος δεν αναζητά κάτι άγνωστο. Απλά υπενθυμίζει τη συμφωνία των τριών κομμάτων που οδήγησαν στο σχηματισμό της κυβέρνησης του. Κι αυτή δεν περιλαμβάνει ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Υπενθυμίζεται ότι η 19η Φεβρουαρίου ήταν μια ημερομηνία που προτάθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, πλην όμως ουδέποτε συμπεριλήφθηκε στα δυο προεδρικά ανακοινωθέντα που έδιναν το “πράσινο φως” στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Ούτε αναφέρθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Ούτε βεβαίως, αναπαράχθηκε από κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή του ΛΑΟΣ.

Ορθώς λοιπόν χθες ο Λουκάς Παπαδήμος υπενθύμισε πως “δεν υπάρχει σαφής ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών”, εξαγγέλλοντας για τις επόμενες μέρες την πρωτοβουλία να διαβουλευθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων, “με βασικό αντικείμενο τον χρόνο θητείας της κυβέρνησης και την ολοκλήρωση του συμπεφωνημένου έργου της”.

Και ποιο είναι αυτό το έργο; Μεταξύ άλλων (δηλαδή της εκταμίευσης της 6ης δόσης που έγινε, της ψήφισης του προϋπολογισμού, που έγινε και την ολοκλήρωση του PSI, που βρίσκεται σε εξέλιξη) και η συμφωνία και κύρωση της δανειακής σύμβασης. Τι θα περιλαμβάνει αυτή, ουδείς αναφέρεται και ελάχιστοι γνωρίζουν. Αντί λοιπόν να γίνεται κουβέντα για τη σύναψη μιας διεθνούς συμφωνίας που θα δεσμεύει τις επόμενες κυβερνήσεις που θα προκύψουν και θα καθορίσει το μέλλον της χώρας για τις επόμενες δεκαετίας, όλοι οι εμπλεκόμενοι μιλούν για άλλα δευτερεύοντα θέματα, όπως η εκλογολογία, η διαδοχολογία στο ΠΑΣΟΚ, το ψευτοδίλημμα ευρώ ή δραχμή και το “αντι-μνημονιακό μέτωπο” της Αριστεράς, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω σκοπεύει ακριβώς στο να αναχαιτίσει τους κινδύνους που αυτή διαβλέπει από την κύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς αν υπάρχει κάποιος άλλος θεσμικός παράγοντας του τόπου που να θέσει το απλό ερώτημα: Τι θα περιλαμβάνει η δανειακή σύμβαση και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου