ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

Μοίρασε το

Από τη στιγμή που ο Φώτης Κουβέλης κάνει πως δεν έχει ακούσει τίποτα περί ανασχηματισμού και από τη στιγμή που όπου βρεθεί κι όπου σταθεί πλέκει το εγκώμιο του Αντώνη Μανιτάκη και του Αντώνη Ρουπακιώτη, το έργο του Αντώνη Σαμαρά και του Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα δυσχεραίνει.

Η συσχέτιση είναι λογική, αρκεί να σκεφτεί κανείς πως ο Αντώνης Μανιτάκης είναι ο άνθρωπος που υπερασπίζεται τους εργαζόμενους του Δημοσίου και διαρκώς εφευρίσκει τρόπους να καθυστερεί και να ματαιώνει τις απολύσεις που μετ’ επιτάσεως ζητούν οι εκπρόσωποι της Τρόικας. Προφανώς, αυτή είναι η “κόκκινη γραμμή” της ΔΗ.ΜΑΡ. και προϋπόθεση παραμονής στο κυβερνητικό σχήμα.

Κατά συνέπεια, ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει περιθώρια να διαταράξει την εύθραυστη κυβερνητική ισορροπία και να πειραματιστεί με λύσεις που θα θίγουν το απόλυτο κεκτημένο των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή τη μονιμότητα. Πολύ απλά γιατί διαφορετικά η κυβέρνηση του θα κινδυνεύσει με πτώση.

Τα στελέχη της Τρόικας από την πλευρά τους, διαπιστώνοντας τη δυσκολία του Αντώνη Σαμαρά και τα ελάχιστα περιθώρια να επιτύχουν κυβερνητικές παραχωρήσεις στο θέμα αυτό, πιέζουν για παραχωρήσεις σε άλλες κατευθύνσεις. Κάπως έτσι, έβαλαν, με τη σειρά τους, βέτο για τη διάθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των “κόκκινων δανείων” των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που θα ανακούφιζε κάπως τους πολίτες που λυγίζουν υπό το βάρος των φόρων, της ανεργίας και των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Ακόμα περισσότερο εμφανίζονται αδιάλλακτοι τόσο στη προοπτική μείωσης των φόρων, του ΦΠΑ, την ίδια στιγμή που απαιτούν αυστηρότερη προσήλωση στο πρόγραμμα προσαρμογής.

Κάπου εκεί προκύπτει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και στην οριστική συμφωνία κυβέρνησης Τρόικας που διαρκώς αναβάλλεται.

Μοιραία λοιπόν το βάρος επιστρέφει σε όσους πολίτες δεν έχουν το προνόμιο της πολιτικής προστασίας από ένα κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση. Κι όταν τα στελέχη της Τρόικας ακούν από τα κυβερνητικά χείλη πως οι αντοχές των πολιτών έχουν εξαντληθεί και πως η φοροδοτική τους ικανότητα έχει ελαχιστοποιηθεί, επικαλούνται στοιχεία που δείχνουν αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ξεπερνούν τα 170 δισ.€.

Με απλά λόγια, η Τρόικα θεωρεί πως στην Ελλάδα “λεφτά υπάρχουν” ακόμα και ως εκ τούτου, θα πρέπει να πιέσουν την κυβέρνηση να βρει τρόπους να τα πάρει από τους Έλληνες. Κάπου εκεί μπαίνει η συζήτηση για την επιβολή νέων μέτρων, ώστε να τηρηθούν οι στόχοι του προγράμματος.

Η πρόθεση τους αυτή όμως, προσκρούει στη δέσμευση του πρωθυπουργού, το περασμένο Σάββατο, πως άλλα μέτρα λιτότητας δεν θα επιβληθούν. Πρόκειται πλέον για την “κόκκινη γραμμή” του Αντώνη Σαμαρά…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου