ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΧΕΡΙΑ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Μοίρασε το

Την ώρα που το δημοφιλές γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσίευε άρθρο με το οποίο ισχυριζόταν ότι στην Ελλάδα η διαφθορά ζει και βασιλεύει κι ότι κάμποσες χιλιάδες Έλληνες έχουν μεταφέρει μπόλικο “μαύρο χρήμα” σε ελβετικές τράπεζες, η Άνγκελα Μέρκελ κι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωναν δημόσια και απερίφραστα πως ούτε χρεοκοπία της Ελλάδας θα υπάρξει, ούτε έξοδος από το ευρώ!

Προφανώς, τα μηνύματα των δυο “ειδήσεων” είναι αντιφατικά. Από τη μια η Ελλάδα παραμένει στο μικροσκόπιο των ξένων δανειστών και παραμένει μια διεφθαρμένη χώρα από την άλλη όμως αυτή τη διεφθαρμένη χώρα, τώρα, αποφάσισαν, οι ίδιοι, πως θα συνεχίσουν να την δανείζουν, θα συνεχίσουν να την στηρίζουν.

Πως γίνεται αυτό; Ας δούμε τι θα γινόταν στην πραγματική ζωή με ένα απλοϊκό παράδειγμα. Ένας φίλος δανείζει σε κάποιον φίλο του χρήματα, χωρίς να ξέρει τον λόγο. Απλά γιατί θέλει να συνεχίσει να τον έχει φίλο, γιατί τον εμπιστεύεται. Αν καιρός περνούσε και τα χρήματα δεν επιστρέφονταν και ταυτόχρονα ο δανειστής πληροφορούνται ότι ο δανειζόμενος φίλος του επιδίδεται σε σπατάλες ή έχει πάρει τα λεφτά (του δανειστή) και τα τοκίζει σε κάποια τράπεζα της Ελβετίας ενώ ο ίδιος δηλώνει χρεοκοπημένος, δύσμοιρος και εκ νέου επαίτης νέων χρημάτων, τι θα έκανε ο δανειστής; Θα τον ξαναδάνειζε; Προφανώς. Όχι. Στη φυσιολογική περίπτωση θα τον έτρεχε στα δικαστήρια (αν είχε χαρτιά που να αποδεικνύουν το δανεισμό) στη χειρότερη θα έστελνε “φουσκωτούς” να του σπάσουν τα πόδια και στην καλύτερη θα τον άφηνε ήσυχο, αποδεχόμενος ότι έχασε τα λεφτά του. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα σκεφτόταν να τον ξαναδανείσει…

Εκτός και αν τα πράγματα δεν ήταν έτσι ακριβώς. Μπορεί για παράδειγμα τα χρήματα του δανειστή προς το δανειζόμενο να αποσκοπούν στο στήσιμο μιας πονηρής δουλειάς για να φεσώσουν κάποιον τρίτο. Ή απλά ο δανειστής να δάνειζε στο δανειζόμενο γνωρίζοντας ότι διαθέτει τεράστια ιδιωτική περιουσία την οποία, μέσω του δανεισμού, θα ήθελε να υποθηκεύσει για πάντα.

Στη περίπτωση της Γερμανίας με την Ελλάδα ισχύουν και τα δυο. Η διαφθορά κατά το πλείστον προέρχεται και καλλιεργείται από τους ίδιους τους σημερινούς “δανειστές” που εξαγόραζαν τους “κατάλληλους” ανθρώπους για να κάνουν τις δουλειές τους από τις τηλεπικοινωνίες μέχρι την ενέργεια και από τα φάρμακα μέχρι τα οπλικά συστήματα. Το φέσι όμως πήγαινε και πάει αλλού. Στους απλούς Έλληνες που σύμφωνα με τις μετρήσεις των δανειστών διαθέτουν ιδιωτική περιουσία περί τα ενάμισι τρισ. €. Ε, με κάποιο τρόπο η περιουσία αυτή πρέπει να αλλάξει χέρια. Πως; Αυτό ζούμε…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου