Για μια καλή πρωθυπουργική θητεία του Κυριάκου

Ο Παναγιώτης Μαυρίδης θεωρεί ότι υπάρχουν αξιόλογοι Έλληνες που πιστεύουν ότι σε μια καλή πρωθυπουργική θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είνα όμως αλλεργικοί σε παλαιοκομματικές συμπεριφορές, όπως η πρόσφατη εγκύκλιος που εξέδωσε ο γ.γ. της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης. new deal

Μοίρασε το

Ο Παναγιώτης Μαυρίδης θεωρεί ότι υπάρχουν αξιόλογοι Έλληνες που πιστεύουν σε μια καλή πρωθυπουργική θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είνα όμως αλλεργικοί σε παλαιοκομματικές συμπεριφορές, όπως η πρόσφατη εγκύκλιος που εξέδωσε ο γ.γ. της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης.


Η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις δείχνει να έχει πιάσει το ταβάνι της συσπείρωσης. Δεν της αρκεί όμως για να κερδίσει την αυτοδυναμία. Θα χρειαστεί και άλλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν εγκλωβιστεί στη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Ποιοι μιλάνε την ίδια γλώσσα με τον Κυριάκο

Οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι είναι στην πλειονότητα τους πολιτικά, αλλά και επαγγελματικά ενεργοί πολίτες. Που σημαίνει ότι συνιστούν ένα μέρος της κοινωνίας που ακόμα σκέφτεται σε αυτόν τον τόπο. Στηρίζουν την συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Διαθέτουν γνώσεις. Διαθέτουν διεθνείς εμπειρίες. Ξέρουν την δουλειά… Την δουλειά που θα γίνεται με διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές. Την δουλειά που θα πρέπει να κάνει η χώρα στο σύνολο της, αν επιθυμεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης του 4%. Για να πει κανείς (δηλαδή οι αγορές) ότι είναι μια χώρα που επιστρέφει στην κανονικότητα.

Η ΝΔ είναι το μοναδικό κόμμα που θα μπορούσε να τους προσεγγίσει. Και πρέπει να το κάνει. Είναι ενεργό κομμάτι της κοινωνίας. Μπορεί να μιλήσει την ίδια γλώσσα με την νέα ομάδα στελεχών που ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με τον ίδιο.

Εκπαιδευμένοι στον λαϊκισμό

Ωστόσο, το συγκεκριμένο κομμάτι είναι εκπαιδευμένο να αντιλαμβάνεται τάσεις λαϊκισμού. Έχει και ευαίσθητες κεραίες για να εντοπίζει προθέσεις αλαζονίας. Και επειδή δεν θέλουν να ξαναδούν στη ΝΔ τα ίδια με το παρελθόν, όποιες πρακτικές διαπιστώνονται ότι αποπνέουν μια αίσθηση λαϊκισμού, τούς καθιστούν επιφυλακτικούς. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν αποτυπώνουν την στήριξη τους στις δημοσκοπήσεις. Αυτός και ο λόγος που η ΝΔ δεν έχει αναπτύξει δυναμική νίκης.

Δεν είναι λοιπόν δυνατό, η ηγεσία της ΝΔ να μην αντιλαμβάνεται το προφανές. Αν θέλει να αναπτύξει δυναμική νίκης, αυτόν τον κόσμο πρέπει να προσεγγίσει. Και όχι μόνον. Να τον πείσει να την εμπιστευτεί.

Προέχει η πολιτική σταθερότητα

Αν το πετύχει την επομένη των εκλογών δεν θα έχει κατακτήσει μόνο μια καθαρή αυτοδυναμία. Θα μπορεί επιπλέον να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος με όμορους πολιτικούς χώρους. Όχι μόνο για να μην υπάρξει ακυβερνησία, αλλά ακόμα για να επιτύχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 180 βουλευτών, για να αλλάξει ο νόμος της απλής αναλογικής.

Η συγκρότησης μιας τέτοιας πολιτικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα της χώρας – κρίσιμη προϋπόθεση για να μπει μπροστά η μηχανή της δουλειάς και της ανάπτυξης.

Ευκαιρία για άνοιγμα στην κοινωνία

Για αυτό και η ηγεσία της ΝΔ δεν θα πρέπει να επιτρέπει περισπάσεις. Δεν επιτρέπεται, σε υποψιασμένους και ώριμους πολίτες να δημιουργείται η οποιαδήποτε αίσθηση ότι η ΝΔ υιοθετεί παλαιοκομματικές πρακτικές. Πρακτικές που περιχαρακώνουν το κόμμα, παρά του επιτρέπουν το επιθυμητό άνοιγμα στην κοινωνία.

Το ενδεχόμενο διεξαγωγής τριπλών εκλογών δημιουργεί ένα παράθυρο στη ΝΔ να προσεγγίσει ευρύτερα πολιτικά στρώματα και δυνάμεις. Οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές μάλιστα προσφέρουν πολλά περιθώρια συνεννοήσεων και ζυμώσεων στις τοπικές κοινωνίες.

Ακηδεμόνευτος ο διάλογος στις Αυτοδιοικητικές

Σκεπτόμενοι και ενεργοί πολίτες λοιπόν δεν εμπιστεύονται ένα κόμμα που παρεμβαίνει σε αυτήν την άκρως δημοκρατική διαδικασία. Διαδικασία που μόνο οφέλη μπορεί να παράγει για τον τόπο. Για αυτό η ΝΔ οφείλει να την αφήσει να εκδηλωθεί ακηδεμόνευτα. Πόσο μάλλον που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε τη ΝΔ να παρεμβαίνει, ώστε να βρει πεδίο να οξύνει τις εσωτερικές πολώσεις με το στήσιμο τριπλής κάλπης.

Η ΝΔ δεν πρέπει να επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να σπείρει το διχασμό μέσα στην παράταξη. Είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει να αξιοποιεί στραβοπατήματα, όπως της πρόσφατης εγκυκλίου που εξέδωσε ο γραμματέας του κόμματος. Σε αυτήν ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης προβαίνει σε μια ανήκουστη σύσταση. “Εφιστά την προσοχή στα στελέχη μας αναφορικά με δημόσιες δηλώσεις ή στηρίξεις υποψηφίων Περιφερειαρχών, Δημάρχων και μελών Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων, εάν δεν έχει προηγηθεί συνεννόηση για ενδεχόμενη στήριξη Υποψηφίου ή/και Συνδυασμού από τα θεσμικά όργανα του Κόμματος».

Είναι απορίας άξιο αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιλαμβάνεται την ζημιά που προκαλούν στην ενότητα και τη σύμπνοια της παράταξης, τέτοιες υποδείξεις. Αλίμονο αν η ηγεσία της ΝΔ πιστεύει ότι είναι εικόνα αυτή σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος – το οποίο υποτίθεται πως θέλει να αλλάξει την μοίρα της χώρας – να εμφανίζεται πως παρεμβαίνει στις πολιτικές, πόσο μάλλον και κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις που αναπτύσσονται σε κάθε τοπική κοινωνία. Άλλο οι πολιτικές επιλογές και αποφάσεις της ηγεσίας σε κεντρικό επίπεδο και άλλο οι ανθρώπινες σχέσεις.

Δεξιά παρένθεση

Για αυτό και αν τέτοια φαινόμενα, (τα οποία προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα σπεύσει να αναδείξει τοπικά), συνεχίσουν να εκδηλώνονται στο μέλλον, η αναγκαία προσέγγιση με τη δεξαμενή των αναποφάσιστων θα καταστεί δυσχερής. Είναι μάλιστα εξαιρετικά ριψοκίνδυνο να πιστεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι αυτοί οι πολίτες θα ψηφίσουν εξ ανάγκης τη ΝΔ μόνο και μόνο για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το πιθανότερο είναι να μην το κάνουν. Και να μην του δώσουν ούτε καν μια οριακή αυτοδυναμία. Και τότε πράγματι να επιβεβαιωθεί το σενάριο της δεξιάς παρένθεσης που διακινεί στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι λοιπόν μάλλον απίθανο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πιστεύει ότι θα πορευτεί στο μέλλον με επιτυχία, όταν επιτρέπει στο εσωτερικό του κόμματος μικροπολιτικούς διαξυφισμούς, και πολιτικά καπρίτσια.

Για μια καλή πρωθυπουργία του Κυριάκου

Το πιθανότερο δε, είναι να διαισθάνεται ότι έχει σοβαρότερη δουλειά να ασχοληθεί. Και αυτός και οι επιτελείς του. Και είναι πολλή σοβαρή δουλειά να πιστέψει ο Κυριάκος ότι υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι στην κοινωνία (και χρησιμότεροι από τους παραδοσιακούς κομματάρχες) που μπορούν να πιστέψουν σε μια καλή και επιτυχημένη πρωθυπουργία του. Όχι μόνο για το δικό του όφελος, αλλά κυρίως προς όφελος της χώρας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου