“ΑΡΩΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ” ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ …ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ

Μοίρασε το

Με την κύρωση ακόμη μιας απόπειρας να βελτιωθεί η συνοχή και η αποδοτικότητα του πρωθυπουργικού επιτελείου θα ανοίξει η χρονιά για το πολιτικό περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου.

Παράλληλα η κυβέρνηση τρέχει το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, τις μετατάξεις στο Δημόσιο, τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους στην Κοινή Ωφέλεια και τη νομοθέτηση της ανάπτυξης.

Υπό την εποπτεία του ιδίου του πρωθυπουργού ήδη εργάζεται η κομματική επιτροπή για την προώθηση του σχεδίου προβολής της ανάγκης για την καθιέρωση ευρω-ομολόγου στην ΕΕ, ενώ αναμένεται να επισημοποιηθεί ο ρόλος της Ρεγγίνας Βάρτζελη στον συντονισμό όλων των συνιστωσών του συστήματος Παπανδρέου.

Σε περίπου δέκα ημέρες θα κυρωθεί το προεδρικό διάταγμα για τη συγκρότηση και τη λειτουργία της νεοσύστατης Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, η οποία θα στεγάσει -υπό την κυρία Βάρτζελη- περί τα εκατό μέλη με πολιτικά, επιστημονικά και επικοινωνιακά καθήκοντα. Η επικεφαλής της Γραμματείας θα διαβιβάζει τις εισηγήσεις των στελεχών της γύρω από την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής και από την επαλήθευση των αποτελεσμάτων της στο Συντονιστικό Όργανο της κυβέρνησης.

Η Γραμματεία θα υπάγεται κατ’ ευθείαν στον κ.Παπανεδρέου και η κυρία Βάρτζελη θα την εκπροσωπεί στις συνεδριάσεις του Οργάνου που ήδη λειτουργεί υπό τον Γιάννη Ραγκούση. Το νέο όργανο θα στεγασθεί στο υπουργείο Εσωτερικών όπου θα μετεγκατασταθούν μεγάλα γρανάζια του μηχανισμού του μεγάρου Μαξίμου…όχι κατ’ ανάγκην όλα τα πιο μεγάλα.

Η εν λόγω εξέλιξη θα αποδυναμώσει το ενδεχόμενο να συσταθεί μια κυβερνητική επιτροπή για το έργο του υπουργικού συμβουλίου, την οποία ζητούν υπουργοί και άλλοι παράγοντες εδώ και καιρό, ενοχλημένοι “από την υπεραρμοδιότητα Ραγκούση είτε από τη μονοκρατορία Παπακωνσταντίνου ή ακόμη από την πολυπραγμοσύνη Πάγκαλου και τις εξ αυτής αναταράξεις”.

Η επερχόμενη αναδιάταξη έργου “στα ψηλά” της κυβέρνησης έχει προκαλέσει αντιδράσεις ή την απορία υπουργών που προβληματίζονται για το κατά πόσον οι νέες επιλογές του κ.Παπανδρέου θα διευκολύνουν την εσωκομματική και ενδοκυβερνητική ζωή και συλλειτουργία, ενώ άλλοι θεωρούν ότι θίγονται ή περιορίζονται από το νέο καθηκοντολόγιο στον πιο στενό κύκλο του πρωθυπουργού. Εν ολίγοις, παρά τα νέα όργανα η συνοχή της συμπολίτευσης μένει πάντοτε υπό καθημερινή επαλήθευση, ιδιαίτερα εν όψει όσων μέλλει να ανακοινωθούν για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του διεθνούς δανείου.

Ηρεμία για τη νομοθέτηση
 
Εν τω μεταξύ, η ηγεσία της κυβέρνησης επιζητεί να συνδυάσει την ακώλυτη συνέχεια της νομοθέτησης των μεταρρυθμίσεων και τη διαχείριση των αντιδράσεων στην εφαρμογής του. Για την υποστήριξη της προσπάθειας έχει ήδη ξεκινήσει “πολιτική επιστράτευση” του κομματικού κορμού αλλά το σχετικό έργο, το οποίο ανέλαβε ο Μιχάλης Καρχιμάκης, είναι δύσκολο.

Το ΠΑΣΟΚ δείχνει προσώρας να χάνει το “πολιτικό έμβολό” του στον μαζικό χώρο. Οι κλαδικοί συνδικαλιστές στον κυρίως και στον ευρύ δημόσιο τομέα βρίσκονται απέναντι στις επιλογές της ηγεσίας που τους αφορούν: Για το άνοιγμα των επαγγελμάτων, για τον περιορισμό των αποδοχών ή ακόμη και εν όψει νέων αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, ακόμη πιο επώδυνων από τις υπό εφαρμογήν.

Υπουργοί και στελέχη εξακολουθούν να τονίζουν τον προβληματισμό τους για την υπαγωγή όλων των κεντρικών αποφάσεων στις επιταγές του Μνημονίου ζητούν εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και για την “επόμενη μέρα”. Ζητούν κινήσεις που θα τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα και την ανταγωνιστικότητα, ενώ θα απαλύνουν τις συνέπειες της κρίσης με μέτρα κοινωνικής προστασίας για τους πιο αδύναμους.Ζητούν επίσης να περιληφθούν στο “εθνικό σχέδιο” χειρισμοί που θα στερεώσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό.

Άλλες προτάσεις τους αφορούν την προσέλκυση συναίνεσης από όποια πλευρά του πολιτικού σκηνικού και των κέντρων αποφάσεων είναι δυνατόν, αν και αρκετά στελέχη θεωρούν ότι δεν υπάρχει σήμερα δυνατότητα συγκλίσεων. Αυτά επιμλένεουν πως στον σχεδιασμό του μεγάρου Μαξίμου και της Ιπποκράτους πρέπει να διαφυλαχθεί η συνοχή της συμπολίτευσης, ως του πρώτου αναγκαίου στοιχείου για την ομαλή ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας.

Ωστόσο, η συνοχή αυτή δεν προεξοφλείται αν ληφθούν υπ’ όψη απόψεις που ήδη κυκλοφορούν σε θύλακες-κλειδί για την ενδοκομματική ζωή στο ΠΑΣΟΚ, ως αντίδραση σε πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης και στη διαδικασία για την κύρωση και την εφαρμογή τους. Συνομιλητές του κ.Παπανδρέου, πάντως, θεωρούν ότι τα σημερινά κομματικά σύνορα δεν περικλείουν όλους τους υποστηρικτές του “στοιχήματός” του ούτε, από την άλλη, αφήνουν εκτός τους όλους τους αντιπάλους του.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώνεται η προετοιμασία για την καταγραφή της δημόσιας περιουσίας που είναι απαραίτητη για την αξιοποίησή της, καθώς και για την απογραφή των κατοίκων της χώρας, δέκα χρόνια μετά την προηγούμενη. Το αποτέλεσμα της απογραφής μπορεί να επηρεάσει “λεπτομέρειες” του επί θύραις εκλογικού νόμου ή τον χρόνο κατάθεσής του. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ξεκινά την επόμενη φάση της δραστηριότητάς του στο εξωτερικό.

Προς άγραν ευρω-συμμαχιών

Ο κ.Παπανδρέου αναζητεί διεθνείς συμμαχίες υπέρ της καθιέρωσης ευρωομολόγου, με στόχο την προστασία του ευρώ και τη συνοχή του συστήματος στην ΕΕ. Την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί το Παρίσι και αργότερα την Ελβετία και θα ακολουθήσουν χώρες και φόρα που “θεωρούν αναγκαίο ή δεν αποκλείουν το ομόλογο”, όπως στον κοινοτικό νότο.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται προετοιμασία της επιτροπής του ΠΑΣΟΚ υπό τη Βάσω Παπανδρέου για τη συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι θα ζητούν την προώθηση του ευρω-ομολόγου. Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική απόπειρα οργάνωσης δημοψηφίσματος στην ΕΕ, όπως προβλέπεται από την τελευταία Κοινοτική Συνθήκη.

Αυτό προϋποθέτει να συγκροτηθούν ανάλογες επιτροπές σε τουλάχιστον επτά χώρες της Ένωσης και ένας πολίτης από κάθε εθνική επιτροπή να καλέσει εγγράφως την Κομισιόν να προτείνει νέα νομοθεσία στην ΕΕ για να αλλαξει η Συνθήκη της Λισσαβώνας ώστε αυτή “να επιτρέψει”, εν προκειμένω, καθιέρωση ευρωομολόγου. Η Αθήνα θεωρεί ότι δι’ αυτής της οδού μπορεί να διευκολυνθούν και κινήσεις για θεσμική πολιτική εποπτεία της ΕΕ επί δραστηριοτήτων των αγορών.

Η πρωτοβουλία θα αναπτυχθεί προς την ουγγρική προεδρία της ΕΕ, τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και με στόχο διακυβερνητικές συσπειρώσεις, όπως με την Ισπανία και την Πορτογαλία. Παραλλήλως, θα γίνουν κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο, προς τις ομάδες του ευρωκοινοβουλίου (Ευρω-σοσιαλιστικό Κόμμα, Ευρω-λαϊκό Κόμμα, Ενωμένη Αριστερά, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι κ.λπ).

Αμέσως μετά τις γιορτές ο κ.Παπανδρέου θα ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την πρωτοβουλία προς τους πολιτικώς ομογαλάκτους τους στην Ευρώπη και όπου αλλού. Η προσδοκία για αποφάσεις πολύ σύντομα είναι ισχνή αν και οι αισιόδοξοι δεν αποκλείουν αποτελέσματα στο μέσον του 2012, ίσως και επί κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ.

Πάντως, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατασταλάζουν σε πιο ρεαλιστική θέση περί ευρωομολόγου από εκείνη που είχαν διατυπώσει αρχικά οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς. Κατά τις πληροφορίες που υπάρχουν και οι δύο θεωρούν πλέον ότι το επίμαχο ομόλογο “έρχεται πιο κοντά” αν συνδεθεί “με την προσέλκυση επενδύσεων στην ΕΕ και όχι απλώς με τη στήριξη των κρατών-μελών που εκτροχιάζονται δημοπσιονομικώς ή βρίσκονται σε τροχιά αφερεγγυότητας”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου