ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ ΚΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ

Μοίρασε το

Η φημολογία περί ενδεχόμενης συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ με πολιτικά του στελέχη στον υπό συζήτηση κυβερνητικό ανασχηματισμό, φαίνεται να τερματίζεται μετά τη χθεσινή τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά ότι “το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη να βρεθεί σε μια απόσταση από την επαφή με την κυβερνητική εξουσία”.

Γίνεται πλέον σαφές πως προτεραιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι να ανακόψει τη φθορά του ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος να παραμείνει στη θέση του Προέδρου, παρά να ικανοποιήσει το αίτημα ορισμένων στελεχών του να υπουργοποιηθούν. Είναι εξίσου σαφές πως πλέον το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται, ενόψει συνεδρίου, εισέρχεται σε μια τροχιά εσωστρέφειας επιλέγοντας να διευθετήσει τα του οίκου του χωρίς να επηρεάσει τη κυβερνητική συνοχή.

Το επόμενο χρονικό διάστημα η Ιπποκράτους θα πρέπει να δείξει και να πείσει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και την κοινωνία πως η πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση επιβάλλεται από το συμφέρον της χώρας κι όχι επειδή γίνεται “ουρά” του Αντώνη Σαμαρά σε ένα πλαίσιο συζήτησης περί διεύρυνσης της Κεντροδεξιάς υπό την ηγεμονία της ΝΔ και με ιδεολογική ομπρέλα την “ευρωπαϊκή πλειοψηφία” που επαγγέλλονται διάφορα στελέχη της Συγγρού.

Πράγματι για τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσει συντεταγμένο το κόμμα, να περιορίσει τις απώλειες και να αυξήσει την πολιτική του επιρροή, ώστε να είναι σε θέση αργότερα να παίξει τουλάχιστον ένα ρυθμιστικό ρόλο.

Αναλόγως κινείται και ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος προσπαθεί να περιχαρακώσει το κόμμα του και να διατηρήσει την πολιτική του αυτοτέλεια, απορρίπτοντας οποιεσδήποτε σκέψεις ή προτάσεις περί διεύρυνσης της ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ και υπό αυτήν την έννοια η απομάκρυνση του Νίκου Μπίστη από τη θέση του υπεύθυνου για τη διεύρυνση ενέχει ένα ισχυρό πολιτικό συμβολισμό.

Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι αντιλαμβάνονται πλέον πως μετά την εκταμίευση της δόσης τους υπάρχουν περιθώριο επαναπροσδιορισμού της πολιτικής τους, καθώς τα περιθώρια των όποιων εσωκομματικών χειρισμών δεν τελούν υπό την πίεση των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων της Τρόικας.

Οι αποστάσεις βεβαίως θα πρέπει να γίνουν εμφανείς στην κοινωνία και ίσως να αποβούν επωφελείς αν καταφέρουν πραγματικά να ελέγξουν και να περιορίσουν φαινόμενα κομματισμού που παρατηρούνται κατά την άσκηση της εξουσίας. Χαρακτηριστικό δείγμα αποτελούν οι έντονες επιφυλάξεις που εκφράστηκαν για τα κριτήρια επιλογής των νέων προσώπων που θα στελεχώσουν τις εφορίες και τον ΣΔΟΕ. Η Ιπποκράτους εμμένει στη γραμμή της αξιοκρατικής αξιολόγησης πέρα και πάνω από πρόσωπα κι αυτό ασφαλώς θα έχει θετικό αντίκτυπο από το να δινόταν με κάθε τρόπο η αίσθηση πως το ΠΑΣΟΚ διαπραγματεύεται τη συμμετοχή δικών του στελεχών στον κρατικό μηχανισμό με αντάλλαγμα την στήριξη της κυβέρνησης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου