Απαγόρευση κυκλοφορίας στο όριο της ελευθερίας

Ο Πάνος Μαυρίδης προειδοποιεί ότι η απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας πλησιάζει το κατώφλι της παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και για αυτό θέλει προσοχή ο λόγος που θα επικαλεστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να την αιτιολογήσει. new deal

Μοίρασε το

Ο Πάνος Μαυρίδης προειδοποιεί ότι η απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας πλησιάζει το κατώφλι της παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και για αυτό θέλει προσοχή ο λόγος που θα επικαλεστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να την αιτιολογήσει.


 

Αν ο Kyriakos Mitsotakis έχει προ-αποφασίσει την απαγόρευση κυκλοφορίας, ως έσχατο, πλην όμως αναγκαίο μέτρο στο πόλεμο με τον φονικό κορωνοϊό, ας την ανακοινώσει. Προσοχή όμως…

Απαγόρευση κυκλοφορίας στα όρια της ελευθερίας

Να αποδώσει το λόγο μιας τόσο ακραίας απόφασης, η οποία πλησιάζει το κατώφλι της παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, στην κρισιμότητα της κατάστασης. Όχι στην δήθεν “απειθαρχία” των συμπολιτών του.

Όχι μόνο γιατί κάτι τέτοιο ΔΕΝ ισχύει, αφού η πλειονότητα εμφανώς πειθαρχεί στα μέτρα που ορθώς ο Πρωθυπουργός έλαβε εγκαίρως. Αλλά γιατί θα υπονόμευε την προσπάθεια των πολλών που θα καλούνταν να υποστούν τις ακραίες επιπτώσεις της απερίσκεπτης και επιπόλαιης συμπεριφοράς των λίγων… Και αυτό θα ήταν άδικο…

Όπως θα αδικούσε και την εικόνα του Πρωθυπουργού να …εξαναγκάζεται σε μια τόσο κρίσιμη για τη Δημοκρατία μας απόφαση επειδή μια μειονότητα επέδειξε “αντικοινωνική συμπεριφορά”.

Την πολιτική ευθύνη κρίσιμων αποφάσεων την αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου οι ηγέτες. Για αυτό μέχρι τώρα η πλειονότητα των πολιτών αποδεδειγμένα επικροτεί τις ενέργειες του. Πόσο μάλλον που ο ίδιος με λεπτούς πολιτικούς χειρισμούς πέτυχε και εξασφάλισε πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων – πέραν και πριν του κορωνοϊού…

Αυτό το πολιτικό κεκτημένο, που δείχνει να αναβαθμίζει την χαμένη ποιότητα της Δημοκρατίας μας, ο Πρωθυπουργός δεν πρέπει να το απεμπολήσει. Πρέπει να το διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού και ει δυνατό να το ενισχύσει.

Πρέπει οι πολλοί συνετοί να συνεχίσουν να στοιχίζονται πίσω του. Και οι λίγοι “απείθαρχοι” σιγά σιγά να ακολουθήσουν κι εκείνοι. Εξάλλου, η μάχη θα είναι μακρά, η δοκιμασία μεγάλη. Και η κυβέρνηση θα χρειάζεται την αποδοχή, ούτε καν την ανοχή, των μέτρων που λαμβάνει.

Η ηγεσία πείθει δεν επιβάλλει

Η μάχη λοιπόν που η ηγεσία δίνει με τον λαό, για τον λαό, κερδίζεται και θα κερδηθεί όταν κι εφόσον η ηγεσία πείθει και δεν επιβάλλει.

Η επιβολή κλονίζει την αναγκαία εμπιστοσύνη του λαού προς την ηγεσία. Δημιουργεί ρωγμή στην μεταξύ τους ενότητα. Καλλιεργεί καχυποψία για την ορθότητα των αποφάσεων. Εκπέμπει αδυναμία ως προς την επίτευξη του κοινού σκοπού. Ό,τι χειρότερο δηλαδή θα μπορούσε να συμβεί ετούτη την ώρα. Όχι για την ηγεσία της χώρας, αλλά για την ίδια την χώρα.

Η πειθώ, από την άλλη, εμπνέει εμπιστοσύνη. Σφυρηλατεί την ενότητα για την επίτευξη του κοινού σκοπού. Και ο σκοπός δεν μπορεί παρά να είναι ένας.

Η Ελλάδα να διαψεύσει, για άλλη μια φορά, τις σε βάρος της προγνώσεις. Και από αυτόν τον ιδιότυπο και πρωτόγνωρο πόλεμο δημόσιας υγείας στον οποίο δοκιμάζονται όλες οι χώρες του προηγμένου κόσμου, να βγει νικήτρια με τις λιγότερες ανθρώπινες απώλειες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου