ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ Ή ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗΣ

Μοίρασε το

Είναι γεγονός ότι η προσπάθεια ανασύστασης της Δημοκρατικής Παράταξης από τον Ε. Βενιζέλο, ούτε εύκολη είναι ούτε κυρίως χωρίς διαρκείς μικρές και μεγάλες συγκρούσεις που αφήνουν πίσω πληγές, πικρίες, ίσως και διαφυγή κάποιων σε νέους δρόμους. Αναπόφευκτες εξελίξεις, μετά την κρίση που εκλήθη προ τριετίας να διαχειριστεί το Κίνημα, και που δοκίμασε τις αντοχές του σε ακραίες συνθήκες.

Αν επιβίωσε τελικά έστω συρρικνωμένο, ο χρόνος θα το δείξει. Το πρόβλημα καλείται να το λύσει ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος διαδέχθηκε τον «πλέον απαξιωμένο», τουλάχιστον από τα εγχώρια ΜΜΕ, γιατί τα διεθνή έχουν άλλη γνώμη, πρώην πρόεδρο το κόμματος Γ. Παπανδρέου. Και κυρίως ο νυν πρόεδρος πρέπει να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων που έχουν οι ανά την επικράτεια ψηφοφόροι και απλά μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Θυσιάσαμε την παράταξη για να σώσουμε τη χώρα; Ή όπως είπε ο Χρυσοχοϊδης και η Βάσω Παπανδρέου «κάναμε τη διετία εγκλήματα»; Ο Παπανδρέου θυσίασε το πολιτικό του μέλλον προσπαθώντας με λάθος ίσως τρόπο, με παλινωδίες και αστοχίες να σώσει τη χώρα, ή την έστειλε στην αγκαλιά του ΔΝΤ βάσει σχεδίου, όπως λένε οι αντίπαλοί του και αφήνουν να εκκρεμεί αναπάντητο οι …δικοί του; Φυσικά το πρόβλημα της Δημοκρατικής Παράταξης δεν είναι ούτε έπρεπε να είναι ο κάθε πρόεδρος, έστω και αν ήταν φορέας εμβληματικού ονόματος για το χώρο.

Το πρόβλημα είναι αν υπάρχει αμφισβήτηση της εντιμότητας και των ενεργειών ενός χώρου και μιας ηγετικής ομάδας που λειτούργησαν σε ακραίες συνθήκες σε αχαρτογράφητα νερά, με γνώμονα τη διάσωση της χώρας, την ώρα που φίλιες και εχθρικές δυνάμεις, ηδονίζονταν για την καυτή πατάτα που τους είχαν κληρονομήσει ανεύθυνα επικίνδυνοι διαχειριστές της πολιτικής νιρβάνας. Αν σήμερα κάποιοι επαίρονται για τις διαπραγματευτικές τους θυσίες, μετά τους μηχανισμούς στήριξης που για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν στην ευρωζώνη, για το θηριώδες κούρεμα του χρέους, για το χαμηλό επιτόκιο που δανείζεται διακρατικά η χώρα που κάποιοι άλλοι πριν είχαν επιτύχει, πρέπει κατ’ αρχήν να αποδείξουν ότι έβαλαν πρώτα το πρόβλημα της χώρας και όχι το προσωπικό πολιτικό τους συμφέρον.

Γιατί αν κρίνουμε από την αποκατάσταση που επιχείρησε η «ναυαρχίδα» του εκδοτικού Συγκροτήματος, που φιλοδοξεί να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της παράταξης, στον πρώην πρόεδρο, τον οποίο συστηματικά απαξίωνε, μιλώντας ακόμα και αυτή για τις πασίγνωστες πλέον εσωκομματικές “συνομωσίες” εναντίον του, -που στην πραγματικότητα στοίχισαν κυρίως στη χώρα-, σίγουρα αρχίζει το κεφάλαιο αυτής της περιόδου να γράφεται απ’ την αρχή. Γιατί μπορεί ο Μολώχ της κρίσης να κατάπιε πρόσωπα και ιδέες, υπάρχει και η αρχαιοελληνική Νέμεσις ή το νεοελληνικό «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια». Και βέβαια όπως έλεγαν οι αρχαίοι κάτοικοι της κοινής μας πατρίδας, «η πολιτεία που δεν μπορεί να ξεχωρίσει τους έντιμους από τους μη, είναι καταδικασμένη»!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου