ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ …ΧΘΕΣ

Μοίρασε το

Στα αυτιά ηχεί υπέροχο! Αλλά ποιο είναι αυτό “το σύμφωνο με την κοινωνία που θα το υπογράψουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις”, στο οποίο αναφέρθηκε ο Δημήτρης Αβραμοπουλος; Ποιος θα το εκπονήσει; Ποιες κοινωνικές διεργασίες θα το νομιμοποιήσουν; Ποια πολιτική ηγεσία θα το εγγυηθεί;

Για άλλη μια φορά κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες επιμένουν να ειναι ασαφείς. Για άλλη μια φορά επενδύουν σε γενικότητες και εύκολα λόγια. Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουν τα αυτονόητα περί ανάπτυξης, κοινωνικής προστασίας, δίκαιης κατανομής των βαρών, διαφάνειας, εθνικής ανεξαρτησίας, αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας των πολιτών, προστασίας εθνικού πλούτου, διαρθρωτικών αλλαγών και επενδύσεων. Τι ευκολότερο, ένα τέτοιο σύμφωνο που θα αναφέρονταν σε όλα τα παραπάνω, να το υπέγραφαν οι πάντες.

Τι πιο δυσκολότερο όμως να συμφωνήσουν στην ιεράρχηση στόχων και προτεραιοτήτων και τρόπου εφαρμογής. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος γνωρίζει το ανέφικτο που εκ των πραγμάτων ακυρώνει την ασαφή του πρόταση. Κάπως έτσι η προτροπή του παραπέμπει περισσότερο σε εύκολο εντυπωσιασμό.

Παρ´ όλα αυτά η ανάγκη παραμένει. Η χώρα όσο ποτέ άλλοτε, ίσως, έχει ανάγκη να εκπονήσει ενα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα επαναπροσδιορίσει τη θέση της στο διεθνές γιγνεσθαι και θα εξασφαλίσει αξιοπρεπή μερίσματα ευημερίας και ασφαλείας στους πολίτες της.

Για να συμβεί αυτο θα πρέπει να γίνει σαφές και ξεκάθαρο ποιο θα ειναι το μοντέλο αναπτυξης. Ποιος θα πρέπει να ειναι ο προσανατολισμός της ελληνικής οικονομίας. Τι θέλει να παράγει, πως μπορει να αξιοποιήσει γεωπολιτική θέση και φυσικό πλούτο.

Θα πρέπει άμεσα να απαντηθούν ερωτήματα του τύπου ποια παραγωγή, ποιες υπηρεσίες, με ποια κεφάλαια. Θα ξαναδοθεί έμφαση στην αγροτική παραγωγή και σε ποια προϊόντα με ποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα; Θα ενισχυθεί η μεταποίηση; Θα βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες τουρισμού; Θα εξειδικευθούν οι υπηρεσίες υγείας; Θα ενισχυθεί ο τραπεζικός κλάδος; Θα δοθεί έμφαση στην υψηλή τεχνολογία και την καινοτομία; Θα αξιοποιηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Και όλα αυτά πως θα γίνουν; Θα δοθούν κίνητρα σε επιχειρήσεις; Θα καμφθουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια στην επιχειρηματικότητα; Θα συμβάλει δημιουργικά στην πρόοδο ο δημόσιος τομέας και σε ποιο βαθμό θα ειναι η συμβολή του;

Μια βδομάδα πριν τις …επαναληπτικές εκλογές και δεν υπάρχει ούτε ένας πολιτικός που να λέει συγκεκριμένα ποια πορεία θα πρέπει να πάρει η χώρα. Δεν υπαρχει ούτε ένας πολιτικός που να προτείνει κατι πολυ συγκεκριμένο για το πως θα μπει νέο χρήμα στην αγορά και προς τα που θα επενδυθεί.

Ειναι σαφές πως το μοντέλο της υπερκατανάλωσης απέτυχε. Όπως απέτυχε και …επιχειρηματικότητα του κράτους. Κατι άλλο λοιπόν πρέπει να συμβεί. Θα συμβεί με το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης που προτείνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ή κυβέρνηση συνευθυνης που λέει ο Ευάγγελος Βενιζέλος; Ό,τι είναι να συμβεί, θα πρέπει να συμβεί σύντομα. Ο χρόνος τελειώνει…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου