ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Μοίρασε το

Εκτός απροόπτου και παρά τους δυνατούς ‘πόνους’ που προκαλεί η κυοφορία της, η συμφωνία φαίνεται ότι είναι προ των πυλών, ειδικά μετά τις σημερινές δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι σοβαρές και αξιόπιστες. Η επικείμενη, επώδυνη συμφωνία θα ολοκληρώσει την Αλλαγή Σελίδας στη χώρα μας. Η νέα εποχή της μετά-Μεταπολίτευσης ανοίγει αμετάκλητα και οι νέοι θεμελιώδεις κανόνες της κοινωνικής συν-ύπαρξης και συν-οδοιπορίας μας συν-διαμορφώνονται με την Ελλάδα στο σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ουσιαστικά, η συμφωνία ολοκληρώνει μια πορεία ‘σιωπηρής’ και ‘ανομολόγητης’ επά-Ανοικοδόμησης του Ελληνικού Κράτους κατά την τελευταία πενταετία: η βάση του ελληνικού Κράτους Δικαίου και Πρόνοιας επανά-θεμελιώνεται.

Μετά τη Συμφωνία, ας ελπίσουμε ότι δεν θα ανοίξουμε, σε δημόσιο πολιτικό επίπεδο, το κεφάλαιο της αποτίμησης των παραλείψεων, λαθών, αντιφάσεων και ευθυνών. Το μόνο που θα αποφέρει μια τέτοια απόπειρα είναι η ατελέσφορη και αποπροσανατολιστική αναμόχλευση παθών. Ας κοιτάξουμε το παρόν και την προοπτική του μέλλοντος αφήνοντας αυτό το κεφάλαιο στην επιστημονική έρευνα και τον ακαδημαϊκό διάλογο. Μην ξεχνάμε ότι η σύναψη της συμφωνίας δεν αρκεί. Πρέπει να εφαρμοστεί. Θα είναι κρίμα και απαράδεκτο να χάσουμε πάλι πολύτιμο χρόνο και ότι έχει απομείνει από το εθνικό ‘κεφάλαιο’ ενότητας και αξιοπιστίας που διαθέτουμε για να ομφαλοσκοπήσουμε άσκοπα στο παρελθόν. Και ας λάβουμε σοβαρά υπόψη μας το εξής εξίσου σημαντικό: η εμπειρία των προηγούμενων ημερών έδειξε ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες διχογνώμησαν έντονα αλλά δεν διχάστηκαν, όπως σε παλαιότερες εποχές. Παρά τις όποιες εκατέρωθεν ρητορικές υπερβολές και λεκτικές αστοχίες, η ευπρέπεια και ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη κυριάρχησαν.

[quote text_size=”small”]

Η ελληνική Δημοκρατία έδειξε ότι θέλει και μπορεί να είναι ώριμη και υπεύθυνη. Είναι η βασική, καλή παρακαταθήκη που κληροδοτεί η Μεταπολίτευση στη νέα εποχή που ανοίγει μπροστά μας.

[/quote]

Αντίθετα, κατά την επόμενη ημέρα της Συμφωνίας η δημόσια συζήτηση έχει πολλά να προσφέρει, μέσω του ‘λόγου’ και του ‘αντίλογου’, σε αυτό που άμεσα προέχει για την ελληνική κοινωνία και οικονομία: η επάνοδος της ομαλότητας στην παραγωγική και τραπεζική δραστηριότητα, όπως και η αποκατάσταση της νομιμότητας και της ηρεμίας στην αγορά εργασίας. Οι άνθρωποι της εργασίας και της εργοδοσίας, ιδίως, στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να αισθανθούν ασφαλείς ώστε να συνεχίσουν να επιχειρούν και να παράγουν και, έτσι, να προληφθούν ή να αποφευχθούν κινήσεις με μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Επίσης, επιτακτική είναι η ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την ελληνική Πολιτεία στο μέτρο του εφικτού και, παράλληλα, να ενισχυθούν οι προσπάθειες από φορείς του λεγόμενου τρίτου τομέα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της εφαρμογής των νέων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, που θα είναι επώδυνες για όλους/ες μας αλλά ακόμη πιο σκληρές για τους/ις οικονομικά ασθενέστερους/ες και κοινωνικά ευάλωτους/ες.

[quote text_size=”small”]

Σε βάθος χρόνου τα κύρια διακυβεύματα θα είναι η ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας, η σφυρηλάτηση της αποτρεπτικής ικανότητάς της και των συντελεστών ‘σκληρής’ και ‘ήπιας’ ισχύος της και ο λιγότερο ή περισσότερο αποτελεσματικός και κοινωνικά δίκαιος τρόπος λειτουργίας του αναδιαμορφωμένου κράτους δικαίου και πρόνοιας της.

[/quote]

Στα πεδία αυτά θα έχουν πράγματι ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές οι οποίες είναι προορισμένες να επαναφέρουν στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου τον κλασικό άξονα αντιπαράθεσης που, σε πλήρη ανάπτυξη, κινείται από την άκρα δεξιά έως την άκρα αριστερά.

Η ανάδυση της νέας εποχής στο ιστορικό γίγνεσθαι της χώρας μας είναι, σε μια πρώτη ανάγνωση, προϊόν ωρίμανσης εξωτερικών και εσωτερικών συνθηκών. Όμως, η διαδικασία αυτή δεν είναι ούτε ‘μηχανιστική’ ούτε ‘προαποφασισμένη’. Όσο και αν οριοθετείται από τις διεθνείς πιέσεις και, ταυτόχρονα, υπαγορεύεται από τις εσωτερικές επιταγές, η ανάδυση της νέας εποχής, σε ένα βαθύτερο επίπεδο ανάλυσης, δρομολογείται από μια σειρά αποφάσεων τόσο της πολιτικής ηγεσίας όσο και των Ελλήνων πολιτών. Αυτή η σειρά αποφάσεων κορυφώθηκε με τη ‘σύνθεση’ της ‘θέσης’ και της ‘αντίθεσης’ του πρόσφατου Δημοψηφίσματος όπως αυτή εκφράστηκε με πρωτοβουλία και ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και επικυρώθηκε από την πλειοψηφία των επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Στο χέρι μας είναι, λοιπόν, η προσπάθεια να ευοδωθεί και ο επιμερισμός των συνεπειών, καθώς και η κατανομή των ωφελειών να γίνει με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου