ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΟΝΕ: ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Μοίρασε το

To new-Deal έχει την τιμή και την τύχη να φιλοξενεί την άποψη των Κατερίνα Καρτσιώτη, Χρυσοβαλάντη Παπακώστα και Στάθη Φακιολά, τριών ειδικών του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών και τη συμβολή στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τη διεθνή κρίση…

ΣΥΝΟΨΗ

Η προοπτική της ενιαίας ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς και η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ λειτούργησαν ως καταλύτες για το μετασχηματισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Αυτή η περίοδος χαρακτηρίστηκε, κυρίως, από τη σταδιακή χαλάρωση του κανονιστικού πλαισίου και την απελευθέρωση της χρηματοπιστωτικής αγοράς, την ίδρυση και την είσοδο αρκετών νέων τραπεζών, τη συγκρότηση ολοκληρωμένων χρηματοπιστωτικών ομίλων, τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές, τις στρατηγικές συμμαχίες με ισχυρούς τραπεζικούς ομίλους του εξωτερικού και την έξω-συνοριακή δραστηριοποίηση στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παρά τη δραστική ιδιωτικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η δομή του δεν μεταβλήθηκε ουσιαστικά ούτε σε σχέση με το βαθμό συγκέντρωσης ούτε με τον αριθμό των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν. Σταθερός παρέμεινε επίσης και ο προσανατολισμός των επιχειρησιακών στρατηγικών των τραπεζών που συνέχισαν να εστιάζουν κατά κύριο λόγο στις συνήθεις τραπεζικές εργασίες πετυχαίνοντας ταυτόχρονα σημαντική βελτίωση των δεικτών αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητάς τους. Έτσι, σήμερα οι ελληνικές τράπεζες έχοντας προσαρμοστεί με επιτυχία στις νέες συνθήκες του ανταγωνισμού και με οικονομικές επιδόσεις άμεσα συγκρίσιμες με αυτές των μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων, εμφανίζονται πιο ανθεκτικές στους κλυδωνισμούς της τρέχουσας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, η διατηρησιμότητα της κερδοφορίας και οι προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών σε μέσο-μακροπρόθεσμη βάση θα εξαρτηθούν από την επιτυχή αντιμετώπιση των επιπτώσεων και των προκλήσεων που φέρνει η παρούσα κρίση.

Δες ολόκληρη την αξιόλογη και ενδιαφέρουσα μελέτη… 

 

—————————-

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Π. Γρεβενίτη, Διευθυντή της ATEbank, Προϊστάμενο της Υποδιεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού για τη συνεχή ενθάρρυνσή του και τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις του κατά τη συγγραφή αυτού του κεφαλαίου, καθώς και τον Π. Σκουλαρίκη, Προϊστάμενο της Υποδιεύθυνσης Σχέσεων με Επενδυτές της ATEbank για τα χρήσιμα σχόλια του. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τους επιμελητές της έκδοσης και τους ανώνυμους κριτές για τις επισημάνσεις και τα σχόλιά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται στο παρόν άρθρο είναι των συγγραφέων του και δεν εκφράζουν απαραίτητα την επίσημη γνώμη και πολιτική της Διοίκησης και της Διεύθυνσης Στρατηγικής Ομίλου της ΑΤΕbank στην οποία εργάζονται.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου