…ΑΚΙΝΗΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ

Μοίρασε το

Υποτίθεται ότι η έννοια της μεταρρύθμισης εμπεριέχει κάτι κοινωνικά ωφέλιμο και ως εκ τούτου ευρέως αποδεκτό. Η κυβέρνηση Σαμαρά, όπως και άλλες προηγούμενες, φέρεται αποφασισμένη να μεταρρυθμίσει το κράτος. Εκ της προθέσεως της οι πολίτες την πίστωσαν με εμπιστοσύνη και αναμένουν, αφού “σώσει” τη χώρα να την “μεταρρυθμίσει”. Η χώρα “σώθηκε”, κατά δήλωση Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων – αφού ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ έχει εκλείψει – και μένει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση, ειδάλλως θα χρειαστεί πάλι νέα “διάσωση”.

Βέβαια, έως ότου γίνουν οι μεταρρυθμίσεις το κράτος χρειάζεται χρήματα. Για αυτό και οι επίδοξοι μεταρρυθμιστές, ανακαλύπτουν διαρκώς ευφάνταστους, αλλά αναχρονιστικούς, τρόπους είσπραξης χρημάτων. Ο τελευταίος αφορά στη φορολόγηση των ακινήτων. Το θέμα έχει εξαντληθεί. Και όσοι έχουν ακίνητα έχουν ήδη ενημερωθεί για τη νέα επιδρομή που ετοιμάζει το κράτος σε βάρος τους.

Η διαπίστωση είναι θλιβερή. Αυτό που δεν μεταρρυθμίζεται με τίποτα είναι ο τρόπος με τον οποίο οι εκάστοτε κυβερνώντες αντιμετωπίζουν, μέσω του κράτους, τους πολίτες του. Την ώρα που ζητούν από τους Έλληνες να θυσιαστούν και να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον για να σωθεί η χώρα, επιτρέπουν τη διαιώνιση μιας αντίληψης που θέλει τους Έλληνες πολίτες τρίτης κατηγορίας με το κράτος να επιδεικνύει μια προκλητική ασέβεια απέναντι τους.

Είναι λοιπόν λογικό και φυσιολογικό και οι πολίτες με τη σειρά τους να πράττουν ακριβώς το ίδιο. Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Το κράτος προσπαθεί να αρπάξει ό,τι μπορεί και οι πολίτες να κρύψουν ό,τι μπορούν και να αρπάξουν και εκείνοι όταν μπορούν.

Η επίθεση στην ακίνητη περιουσία για την εξεύρεση 3,2 δισ.€ που λείπουν από τα κρατικά ταμεία εκτός από παράλογη, είναι και ανήθικη.

Παράλογη διότι και να αποφασίσει κανείς να πουλήσει όσο όσο, δεδομένης της διατήρησης των αντικειμενικών αξιών στο επίπεδο που διαμορφώθηκαν τρία χρόνια πριν όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση δεν θα βρει αγοραστές. Άρα είσπραξη φόρων μέσω αγοροπωλησιών δεν επιτυγχάνεται. Όπως δεν θα επιτευχθεί είσπραξη φόρων από ιδιοκτήτες που έχουν υποθηκεύσει και χρωστούν το ακίνητο τους στην τράπεζα, αφού του επιβάλλει να πληρώσουν τρεις φορές την πραγματική του αξία – “καπέλο” λόγω της φούσκας των ακινήτων, “καπέλο” λόγω ληστρικών τραπεζικών επιτοκίων, “καπέλο” λόγω της φορολόγησης. Που θα τα βρουν;

Ανήθικη διότι δεν αφήνει στον ιδιοκτήτη κανένα περιθώριο επιλογής, πέραν της υποχρεωτικής εκχώρησης της περιουσίας του στις τράπεζες ή στο Δημόσιο. Αναρωτιέται λοιπόν κανείς τι είδους μεταρρύθμιση είναι αυτή θα αυξήσει τον αριθμό των αστέγων και θα προσφέρει σε κράτος και τράπεζες άδεια ακίνητα;

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου