Στον αστερισμό της Τρόικας και της «δημοσιονομικής κατοχής» που έχει επιβληθεί στη χώρα, αγώνα επιβίωσης δεν δίνουν μόνο οι εργαζόμενοι, η μεσαία τάξη και ένα μέρος της επιχειρηματικής κοινότητας. Αγώνα …επιβίωσης δίνει και το πολιτικό σύστημα!
Είναι προφανές ότι με την παρουσία της Τρόικας και του διεθνούς ελέγχου στην παραπάνω εξίσωση οι «συνδικαλιστές» δεν χωρούν. Το ένστικτο αυτοσυντήρησης του πολιτικού συστήματος λοιπόν επιβάλλει τη ρήξη με τις «παλιές συμμαχίες» και ταυτοχρόνως τη δημιουργία ενός «εσωτερικού αντιπάλου» που αντιμάχεται τη «σωτηρία της πατρίδας» και απειλεί την έννομη τάξη.
Εξίσου προφανές, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι η «στροφή» αυτή, βρίσκει τη συνδικαλιστική ηγεσία, απροετοίμαστη, αιφνιδιασμένη και αμήχανη. Οι αντιδράσεις είναι μάλλον σπασμωδικές. Ο πολιτικός λόγος εκλείπει για αυτό και οι περισσότερες αντιδράσεις τους δεν τυγχάνουν πολιτικής νομιμοποίησης.
Ωστόσο, η μάχη δεν έχει κριθεί. Οι συνδικαλιστές δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αποτινάξουν την ιδιότητα του «μεσάζοντα» εξουσίας-εργαζομένων και να συνταχθούν απόλυτα με το “λαϊκό αίτημα και αίσθημα”, συγκροτώντας ένα «λαϊκό μέτωπο», από όπου θα επιδιώξουν να αντλήσουν πολιτική επιρροή. Αρχικά σπεκουλάροντας με την “απελπισία” χιλιάδων ανθρώπων εργαζομένων που έχουν βρεθεί, ή θα βρεθούν στην ανεργία και δευτερευόντως διατυπώνοντας συνεκτικό πολιτικό λόγο, επί τη βάση αμφισβήτησης της (πολιτικής – νομικής νομιμοποίησης) «αντισυνταγματικών» αποφάσεων που επιβάλλονται από το διεθνή έλεγχο και εκτελούνται από την τοπική εξουσία.