ΒΑΜΒΑΚΙ … ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟ 2017!

ΒΑΜΒΑΚΙ Το βαμβάκι είναι ένα εξαγώγιμο προϊόν το οποίο δεν επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση και στηρίζει το εισόδημα των παραγωγών. new deal Μελίνα Κριτσωτάκη

Μοίρασε το

Στην Ελλάδα πρωτοπαρουσιάζεται την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου, γύρω δηλαδή στο 325 π.Χ. Αιχμή του δόρατος των βιομηχανικών καλλιεργειών της χώρας μας. Δημοφιλές, ιδιαίτερα, στο Θεσσαλικό κάμπο. Ο λόγος; Μα … για το βαμβάκι (Gossypium sp.).

ΒΑΜΒΆΚΙ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Φυτό ετήσιο. Κυρίως, καλλιεργείται για την παραγωγή ινών που χρησιμοποιούνται στην υφαντουργία. Συγκομίζεται σύσπορο και ακολουθεί, κατόπιν, διαχωρισμός των σπόρων από τις ίνες οι οποίες επεξεργάζονται περαιτέρω. Το γένος Gossypium περιλαµβάνει είδη ποώδη ή δενδρώδη. Το ύψος του κυρίου στελέχους του φυτού κυµαίνεται από 60cm έως 180cm. Τα άνθη του είναι άσπρα, κίτρινα ή κόκκινα και ίσως στη βάση των πετάλων να υπάρχει μια κηλίδα κόκκινου χρώµατος.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Το βαμβάκι ευδοκιµεί σε περιοχές όπου η μέση θερµοκρασία κυµαίνεται μεταξύ 24 – 25oC. Σε χαμηλές θερµοκρασίες παρατηρείται διακοπή της ανάπτυξής του. Η καλλιέργειά του στη χώρα μας γίνεται κάτω από οριακές κλιµατολογικές συνθήκες, γεγονός που την επηρεάζει έντονα. Το βαμβάκι αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε περιοχές με ζεστό καλοκαίρι, χωρίς βροχές και με μικρές διακυµάνσεις θερµοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας. Απαιτεί, ακόμη, υψηλή ατµοσφαιρική υγρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας και φθινόπωρο ξηρό και θερµό. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφών με κατάλληλο pH 7 και 8. Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις αποκλεισμού της καλλιέργειάς του για λόγους ακαταλληλότητας εδάφους. ∆εν αποδίδει ικανοποιητικά σε συνεκτικά εδάφη, πολύ υγρά που δεν στραγγίζουν εύκολα ή χαμηλής σύστασης.

ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το 2017, παρατηρήθηκε μια αύξηση των εκτάσεων λόγω των καλών τιμών αγοράς της προηγούμενης χρονιάς. Οι εκτάσεις με αυτό σε στρέμματα είναι οι εξής: α) Θεσσαλία 779.000, β) Θράκη 622.000, γ) Στερεά Ελλάδα 597.000, δ) Μακεδονία 318.000.

[quote text_size=”small”]

Η μέση απόδοση σε σύσπορο είναι 300 – 310 Kg/ στρέμμα και σε ίνα 95 – 100 Kg/ στρέμμα. Οι αγοραπωλησίες του προϊόντος, στη διεθνή αγορά, γίνονται με δολάρια, κάτι που κρατάει χαμηλά τις τιμές λόγω ισοτιμίας στο επίπεδο των 50 – 55 λεπτών το κιλό για το σύσπορο. Το μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας παραγωγής (γύρω στο 70%) εξάγεται προς Τουρκία.

[/quote]

Ίσως, αυτό ανατραπεί μελλοντικά λόγω της στροφής των Τούρκικων εκκοκιστηρίων προς το τούρκικο βαμβάκι.

Φέτος, υπήρξαν προβλήματα από το πράσινο σκουλήκι σε διάφορες περιοχές. Επίσης, αρνητικά επηρέασαν την καλλιέργεια οι βροχοπτώσεις του Ιουνίου στη Θεσσαλία (καθυστέρηση ανάπτυξης) ενώ ζημιές προκάλεσαν οι χαλαζοπτώσεις στα Φάρσαλα. Οι παραγωγοί που ασχολούνται με αυτό, όμως, δεν εγκαταλείπουν την καλλιέργειά του αφού οι περισσότεροι διαθέτουν όλα τα μηχανικά μέσα που απαιτεί οπότε θα είναι πολύ δαπανηρή για αυτούς η όποια αλλαγή. Επιπροσθέτως, φαίνεται πως η βαμβακοκαλλιέργεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αντίληψη της τοπικής κοινωνίας, κάτι σαν μονόδρομος – κληρονομιά για τις νέες γενιές.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Εκτιμήσεις της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (ICAC) αναφέρουν πως για το 2017/18 η παγκόσμια παραγωγή θα ισούται με την παγκόσμια κατανάλωση ανερχόμενη στο επίπεδο των 25,1 εκατομ. τόνων. Οι εκτάσεις με βαμβάκι ανέρχονται στα 319 εκατομ. στρέμματα. Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός, παγκοσμίως, του προϊόντος και ακολουθούν Κίνα και ΗΠΑ.

ΒΑΜΒΆΚΙ: ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τα βασικά πλεονεκτήματα του ελληνικού βαμβακιού, όπως παρουσιάστηκαν πέρυσι στο 1ο συνέδριο των “Μεσογειακών Δρόμων του Βαμβακιού” που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται να είναι η υψηλή ποιότητά του, η απουσία επιμολύνσεων και οι γρήγορες – αξιόπιστες παραδόσεις του προϊόντος στην αγορά.

[quote text_size=”small”]

Στόχος η αειφόρος ανάπτυξη της καλλιέργειας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της. Επίσης, η οργάνωση των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα για να επιτευχθεί μείωση στις όποιου είδους εισροές και η εφαρμογή τεχνολογίας (γεωργία ακριβείας) για μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού βαμβακιού είναι το ότι η σοδειά “βγαίνει” πρώτη στην αγορά καλύπτοντας κενά ζήτησης τους μήνες Οκτώβριο με Δεκέμβριο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ποιότητά του αποτελούν τις βάσεις για εξεύρεση νέων αγορών στο μέλλον. Αγορών, δηλαδή, που θα πληρώνουν καλύτερα.

[/quote]

Ειδικά για τη χώρα μας, όπως τονίστηκε φέτος στο 2ο συνέδριο των “Μεσογειακών Δρόμων του Βαμβακιού” στη Σμύρνη, το βαμβάκι είναι ένα εξαγώγιμο προϊόν το οποίο δεν επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση και στηρίζει το εισόδημα των παραγωγών. Ζητούμενο; Η πιστοποίησή του ώστε να αποκτήσει υπεραξία που θα καταλήξει και στους αγρότες. Ήδη, προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες από τη Διαπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος που εδρεύει στην Καρδίτσα.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο της Μελίνας Κριτσωτάκη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου