ΤΙ ΕΣΤΙ … “ΦΡΟΥΤΟ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ”

Μοίρασε το

Φρούτο χειμωνιάτικο, συνδεδεμένο από τους αρχαίους Έλληνες με τη γονιμότητα, σύνηθες τρατάρισμα ως γλυκό του κουταλιού και με καταγωγή από τον Καύκασο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, μάλιστα, είναι το “φρούτο του έρωτα” μιας και το χρυσό μήλο που έδωσε ο Πάρις ως αντάλλαγμα στη θεά Αφροδίτη για την ωραία Ελένη ήταν μάλλον … κυδώνι.

Η κυδωνιά είναι φυλλοβόλο δέντρο, με μέσο ύψος τα 3-5 μέτρα, με καρπό κίτρινου χρώματος προς χρυσό και σχήμα σαν ένα μεγάλο, ακανόνιστο αχλάδι. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα ή παραφυάδες και αρχίζει να καρποφορεί στο τρίτο ή τέταρτο έτος της ηλικίας της. Αυτοφύεται στις Μεσογειακές χώρες (Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα) και ευδοκιμεί ακόμη και σε αβαθή εδάφη (μέσης σύστασης) που, όμως, αρδεύονται συχνά αλλά με μικρές ποσότητες νερού. Οι περισσότερες ποικιλίες της είναι αυτόστειρες γι’ αυτό χρειάζεται να φυτεύονται με κατάλληλους επικονιαστές. Τα δέντρα χρειάζονται ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας και κανονικές λιπάνσεις για αύξηση της παραγωγικότητάς τους και περιορισμό του φαινομένου της παρενιαυτοφορίας. Δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη χώρα μας σαν καλλιέργεια με σημαντικές ποσότητες να εξάγονται σε Λευκορωσία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

[quote text_size=”small”]

Με μόλις 57 θερμίδες/100g, το κυδώνι, πρέπει να κατέχει μια θέση στη φρουτιέρα σας γιατί, επιπροσθέτως, παρουσιάζει αρκετές ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες. Περιέχει βιταμίνες (Α, C και του συμπλέγματος Β) αλλά έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, φώσφορο και σίδηρο.

[/quote]

Οι φυτικές του ίνες (μεγάλη συγκέντρωση πεκτίνης) βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερίνης, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα και επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων στο αίμα. Το κρασί του, θεωρείται πως είναι ανακουφιστικό για όσους πάσχουν από άσθμα. Το ωμό φρούτο, αν και στυφό στη βρώση, εμφανίζει αντιικές ιδιότητες (στη φλούδα του) ενώ ο χυμός μαζί με την πούλπα ενός ψητού ή βραστού κυδωνιού έχουν αντιεμετική δράση.

Οι σπόροι και τα φύλλα της κυδωνιάς έχουν αντιφλεγμονώδεις, αποχρεμπτικές και μαλακτικές ιδιότητες όταν καταναλωθούν ως αφέψημα. Το ξύλο του δέντρου είναι ανθεκτικό, δεν σαπίζει εύκολα και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στην ξυλουργική. Μαρμελάδα, κομπόστα και λικέρ είναι μερικά από τα προϊόντα της ζαχαροπλαστικής που μας προσφέρει αυτός ο καρπός. Τέλος, για τους λάτρεις των γαστριμαργικών απολαύσεων τα ψημένα κυδώνια (όσο μαγειρεύονται τόσο γλυκαίνουν) συνοδεύουν εξαιρετικά το μοσχάρι, το χοιρινό κρέας ή ακόμα και το κοτόπουλο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου