ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η “ΚΙΝΗΣΗ” ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Μοίρασε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Καταστροφική η χρονιά 2016/17 αναφορικά με την παραγωγή ελαιολάδου της χώρας μας. Φαίνεται πως παρήχθησαν μόλις 180.000 τόνοι, με την Κρήτη και την Μεσσηνία να εμφανίζουν μείωση κατά περίπου 50% στην παραγωγή τους σε σχέση με μια καλή χρονιά (60 – 70.000 τόνοι και 30.000 τόνοι αντίστοιχα για φέτος). Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως ήταν η κακή ποιότητα του προϊόντος, γεγονός που οφείλεται μάλλον στην προβληματική καταπολέμηση του δάκου σε πολλές περιοχές. Συνέπεια αυτών είναι η άνοδος στις τιμές παραγωγού στα 3,70 – 4 ευρώ, περίπου, το κιλό στην εσωτερική αγορά.

Και στην Ιταλία αντιμετωπίζουν αντίστοιχη μειωμένη παραγωγή με αποτέλεσμα να έχουν ανέβει οι τιμές παραγωγού. Για το ιταλικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φτάνουν, μάλιστα, και τα 6 ευρώ το κιλό αφού οι χαμηλές ποσότητες δεν φτάνουν για να καλύψουν τη ζήτηση που υπάρχει. Από αυτή την κατάσταση ευνοούνται οι Ισπανοί, που ουσιαστικά κινούν τα νήματα στις εξαγωγές, μιας και για αυτούς ήταν μια καλή παραγωγική χρονιά. Έτσι, εμφανίζουν επαρκή αποθέματα σε λάδι το οποίο κατευθύνεται την περίοδο αυτή κυρίως προς την Ιταλία, για να ικανοποιήσει τις εκεί ανάγκες.

Από στατιστικά (προσωρινά) δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, στο πρώτο τρίμηνο του 2017, φαίνεται πως οι ελληνικές εξαγωγές στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μειώθηκαν στους 28.362 τόνους έναντι 46.021 τόνους το 2016 (μείωση 38,3%). Στις υπόλοιπες κατηγορίες του ελαιολάδου παρατηρείται πτώση, εξίσου, στις εξαγωγές στο ύψος των 14.252 τόνων έναντι 21.290 τόνων το 2016 (πτώση 33,4%). Η αξία των εξαγωγών στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έφτασε τα 118 εκατ. ευρώ (από 165,7 εκατ. το 2016) και για τις λοιπές κατηγορίες στα 34,7 εκατομ. ευρώ (44,5 εκατομ. το 2016).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου