ΩΡΑ ΓΙΑ … ΑΡΩΝΙΑ!

Μοίρασε το

Πρόκειται για ένα super-food το οποίο ήρθε για να … μείνει! Ο λόγος για την αρώνια (Aronia melanocarpa) η οποία ανήκει στην οικογένεια των Ροδιδών. Είναι φυλλοβόλος θάμνος, ύψους 1-3 μέτρα, που καλλιεργείται είτε για καλλωπιστικούς είτε για φαρμακευτικούς σκοπούς. Φαίνεται πως εισήχθηκε στην Ευρώπη από την Αμερική πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ απαντά σε ευρεία κλίμακα σε διάφορες χώρες (Ρωσία, Πολωνία, Βουλγαρία, Λιθουανία, κ.ά). Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε για παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων και για το λόγο αυτό, μόλις το 1974, έφτασε να καταλαμβάνει έκταση 40.000 στρεμμάτων στη Σιβηρία.

Οι μαύροι, στρογγυλοί καρποί του φυτού είναι που ενδιαφέρουν καθώς είναι πλούσιοι σε ουσίες όπως ανθοκυανίνες, πηκτίνη, βιοφαινόλες, ταννίνες και κατεχίνες και μετά από επεξεργασία είναι εύγεστοι στην κατανάλωση. Η αρώνια χρησιμοποιείται σε θεραπείες κατά του διαβήτη, της υπέρτασης, της χοληστερίνης και σε αντιμετώπιση διαφόρων φλεγμονών. Στη Λιθουανία φτιάχνουν κρασί από αυτήν, το λεγόμενο “Aronijos”, το οποίο συστήνουν για την πρόληψη καρδιοπαθειών. Επίσης, το φυτό παρουσιάζει πέντε φορές υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από τα σταφύλια ενώ εκχυλίσματα των καρπών και των φύλλων του εμφανίζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Στα φαρμακεία του εξωτερικού, μάλιστα, διατίθενται σκευάσματα της αρώνιας σε κάψουλες, σταγόνες, κ.ά. Περιέχει, ακόμη, βιταμίνη C σε υψηλά επίπεδα (15-30 mg στα 100 γραμμάρια) καθώς και πολλές άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία Α, Β1, Β2, Β6, Ε, Κ, κ.ά.

[quote text_size=”small”]

Η καθημερινή κατανάλωση των μούρων της αρώνιας ή Aronia berries αγγλιστί (αν και δεν προτιμώνται καθώς στυφίζουν αρκετά) δρα ευεργετικά στο στομάχι, προστατεύοντας το από ασθένειες του πεπτικού συστήματος. Επιπροσθέτως, ως ισχυρά αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία από θρομβώσεις και καρδιαγγειακές παθήσεις.

[/quote]

Ακόμη, λειτουργούν στην παραγωγή καλής χοληστερόλης, βελτιώνουν την πέψη και ενισχύουν την μνήμη. Αν δεν καταφέρετε να φάτε τα μούρα της αρώνιας, ειδικά με το γιαούρτι αποτελούν ένα θρεπτικότατο σνακ, μπορείτε να αναζήτησετε χυμούς και μαρμελάδες από αυτήν. Τελευταία “κυκλοφορεί” στο εμπόριο και γνωστός χαλβάς με διάφορα berries, μεταξύ αυτών και αρώνιας.

Σε ότι αφορά την καλλιέργειά της, η φυτεία της έχει μεγάλη διάρκεια ζωής με σχετικά χαμηλό κόστος μιας και δεν απαιτεί ιδιαίτερες λιπάνσεις και ραντίσματα. Οι κλιματικές και εδαφικές συνθήκες της χώρας μας την ευνοούν καθώς είναι, γενικά, ένα ανθεκτικό φυτό. Δεν υπάρχουν αξιόλογες εκτάσεις στην Ελλάδα όμως, είναι γνωστό, πως αντέχει ακόμη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ενώ δεν προτιμά περιοχές με συχνούς καύσωνες. Δίνει παραγωγή από το 3ο έτος και με τιμή (εξωτερικό) περίπου στα 3 – 4,5 ευρώ/kg μπορεί να θεωρηθεί ως μια “δυνατή” και με προοπτικές εναλλακτική καλλιέργεια. Στις Σέρρες, πριν περίπου 4 χρόνια, ξεκίνησε μια προσπάθεια καλλιέργειάς της από έναν παραγωγό με φυτώρια ποικιλίας Νότιας Βουλγαρίας.

Διεθνώς, η ζήτηση κυρίως των χυμών της αρώνιας υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά. Εκτοξεύεται στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη σε χώρες που την χρησιμοποιούν στην παρασκευή τροφίμων. Σε Αγγλία, Βέλγιο και Γαλλία υπάρχει ενδιαφέρον για τους χυμούς, το ξίδι και τα σιρόπια που έχουν σαν βάση αυτό το super-food. Στην ελληνική αγορά, μπορείτε να βρείτε αποξηραμένους καρπούς της αρώνιας σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων (σε σακουλάκια) σε σχετικά προσιτή τιμή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου