“ΜΕΝΟΙΚΙΟ”: Ο ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

Μοίρασε το

Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα του σήμερα βρίσκεται υπό κρίση … Όλη; Όχι. Υπάρχουν ακόμη μερικές “ανυπότακτες”, μικρές, επιχειρήσεις που αντιστέκονται! Πως; Με σημείο αναφοράς την ποιότητα και την “φρέσκια” πρώτη ύλη της φύσης, με επαγγελματισμό, δημιουργική εξωστρέφεια και πολύ πίστη στις δυνάμεις τους. Μια τέτοια επιχείρηση λειτουργεί εδώ και τρία μόλις χρόνια στην Προσοτσάνη της Δράμας, με αντικείμενο λειτουργίας της στον αγροδιατροφικό τομέα. Πρόκειται για τον Αγροκτηνοτροφικό Βιομηχανικό Συνεταιρισμό “Μενοίκιο”, για τις δραστηριότητες του οποίου μας μίλησε ο γιος του Προέδρου, Γιώργος Μελενεκλής.

“Μενοίκιο”, η ονομασία του Συνεταιρισμού! Πρωτότυπο. Πείτε μου μερικά λόγια για την προσπάθεια που ξεκινήσατε.

Όλη αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε το 2007, από τον πατέρα μου Βασίλη Μελενεκλή, με τη δημιουργία μιας σύγχρονης κτηνοτροφικής μονάδας αιγοπροβάτων στην Προσοτσάνη Δράμας. Παράλληλα με την λειτουργία της, το 2010, “έπεσε στο τραπέζι” η ιδέα ενός τυροκομείου και έτσι από το 2014 έχουμε θέση στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊοντων, με το brand name “Μενοίκιο”. Ο Συνεταιρισμός αποτελεί ένα πρότυπο σχήμα παραγωγής υψηλής ποιότητας προϊόντων, μέσω πιστοποιημένων διαδικασιών ISO 22000, ενώ τα βιολογικά μας προϊόντα πιστοποιούνται από την BioHellas. Αξίζει να αναφερθεί πως οι πρώτες ύλες και οι ζωοτροφές μας είναι ιδιοπαραγόμενες και αυτό μας δίνει το πλεονέκτημα να έχουμε τον πλήρη έλεγχο τόσο στην σωστή διατροφή των ζώων όσο, κατ’επέκταση, και στην πρώτη ύλη – το γάλα. Ακόμη, έχουμε τη δυνατότητα να προμηθεύουμε όλο το χρόνο με δικές μας ζωοτροφές τους παραγωγούς από τους οποίους συλλέγουμε το γάλα, δημιουργώντας έτσι μια καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη συνεργασία με αυτούς.

Πως γίνεται η παραλαβή και διακίνηση της πρώτης ύλης;

Η συλλογή του γάλακτος γίνεται με δικά μας, ειδικά, φορτηγά – βυτία τα οποία μαζεύουν το γάλα από τους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργαζόμαστε στην ευρύτερη περιοχή του νόμου Δράμας.

Οι οδηγοί των βυτίων έχουν στην κατοχή τους ειδικά εργαλεία, τελευταίας τεχνολογίας, με τα οποία μετράνε κάθε παρτίδα γάλακτος που τους παραδίδεται από τους παραγωγούς, ώστε να έχουμε μια πρώτη μέτρηση πριν φτάσει το προϊόν στο τυροκομείο. Επιπρόσθετα, κρατάνε κάποια ml σαν δείγμα τα οποία στέλνονται στο Χημείο μας για μια δεύτερη μέτρηση (και πιο λεπτομερή) ώστε να πάρουμε πληροφορίες για τυχόν ύπαρξη αντιβιοτικών, επίπεδα λιποπρωτεϊνης και διάφορων άλλων ποιοτικών χαρακτηριστικών. Δεν τίθεται θέμα παράδοσης σκάρτου προϊόντος καθώς οι παραγωγοί – κτηνοτρόφοι γνωρίζουν πως ο πρωτεύον στόχος μας είναι η ποιότητα του τελικού προϊόντος που φθάνει στον καταναλωτή.

Ποια προϊόντα καλύπτει η ετικέτα “Μενοίκιο”;

Έμφαση δίνουμε κυρίως στα κατσικίσια προϊόντα, γάλα – τυρί – γιαούρτι, συμβατικά και βιολογικά. Βγάζουμε επίσης πρόβειο γιαούρτι, συμβατικό και βιολογικό, γάλα φρέσκο κατσικίσιο 6 ημερών, γάλα κατσικίσιο με κακάο 6 ημερών το οποίο μόνο εμείς το παράγουμε σε όλη την Ελλάδα και τέλος μια σειρά λευκών τυριών (φέτα ΠΟΠ, κατσικίσιο τυρί, παραδοσιακής συνταγής Μενοίκιο, μυζήθρα, ανθότυρο) και ένα ημίσκληρο τυρί σχάρας με δυόσμο (τύπου σαγανάκι). Μελετάμε συνεχώς νέους κωδικούς και πειραματιζόμαστε προσπαθώντας να πιάσουμε τον παλμό των καταναλωτών και της αγοράς. Σε δοκιμαστικό στάδιο βρίσκονται και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι και το κατσικίσιο κεφίρ τα οποία θα μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον.

Συμμετέχετε σε εκθέσεις; Έχετε βραβευθεί για κάποιο προϊόν;

Προσπαθούμε, όσο μας το επιτρέπουν οι δυνάμες μας, να έχουμε συμμετοχή σε εκθέσεις καθώς αποτελούν διαφήμιση και ευρεία προβολή για εμάς. Τουλάχιστον σε μια κάθε χρόνο θέλουμε να είμαστε, εντός Ελλάδας προς το παρόν, στοχεύουμε όμως να έχουμε στο μέλλον παρουσία και σε εκθέσεις στο εξωτερικό. Φαίνεται πως έχουμε ακουστεί στον κόσμο γιατί μας αναγνωρίζει το κοινό αλλά σίγουρα με την συμμετοχή σε μια έκθεση μαθαίνεις νέα πράγματα, βλέπεις πως λειτουργούν οι άλλες επιχειρήσεις του ανταγωνισμού και μπορείς να σχηματίσεις γενικά μια σφαιρική εικόνα για το τι γίνεται στον κλάδο των τροφίμων.

Φέτος, πιο συγκεκριμένα, το πρόβειο βιολογικό μας γιαούρτι απέσπασε το πρώτο βραβείο στην “DETROP BOUTIQUE 2016” που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Το ιδιαίτερο για το βραβείο αυτό, το οποίο μας χαροποιεί σαν επιχείρηση, είναι πως δεν βραβευτήκαμε ανάμεσα σε γιαούρτια αλλά ανάμεσα σε διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα. Υπήρχαν δηλαδή διάφορα τυριά – γιαούρτια και γάλατα και όμως καταφέραμε να ξεχωρίσουμε ως το “Καλύτερο καινοτόμο προϊόν” και ως η “Καλύτερη συσκευασία” για το 2016.

Που μπορούμε να βρούμε τα προϊόντα σας; Κάνετε εξαγωγές σε κάποιο κωδικό;

Έχουμε δικό μας δίκτυο διανομής με δικά μας φορτηγά και τροφοδοτούμε κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα ή μικρά μαγαζιά delicatessen και κάποιες αλυσίδες super-markets σε Θεσσαλονίκη και Δράμα. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, εξαιτίας κάποιων καταναλωτών οι οποίοι μας έψαξαν, μας προτίμησαν και μας ενθάρρυναν έχουμε ξεκινήσει την ανάπτυξη και στην αγορά της Αθήνας. Υπάρχει ένα γενικότερο ενδιαφέρον από καταναλωτές για τα προϊόντα μας καθώς καθημερινά λαμβάνουμε μηνύματά τους απ’ όλη την Ελλάδα στα κοινωνικά δίκτυα.

Τα επόμενα βήματά μας είναι σίγουρα η περαιτέρω προσπάθεια για άνοιγμα σε νέες αγορές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ήδη εξάγουμε μικρές ποσότητες σε Γερμανία, Ολλανδία και Αγγλία ενώ έχουμε κάνει επαφές και στο Ντουμπάϊ.

Σε τι πλεονεκτούν τα προϊόντα σας από άλλα παρόμοια της αγοράς;

Εύκολη απάντηση για εμάς στο “Μενοίκιο”. Στην ποιότητα, ποιότητα, ποιότητα…

Σε καιρούς που ο καταναλωτής πλέον δεν είναι σε θέση να πληρώσει το ακριβό και ποιοτικό αλλά αρκείται στο μέτριο και οικονομικό, εμείς προσπαθούμε με μια ικανοποιητική τιμή να προσφέρουμε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας.

Είστε “ανοιχτοί” σε συνεργασίες ή συνεργατικά σχήματα;

Οποιαδήποτε δράση αφορά Μακεδονία και Θράκη, είτε είναι επιχειρηματική είτε έχει να κάνει με τουρισμό, μας βρίσκει σύμφωνους και θα την εξετάσουμε. Για παράδειγμα έχουμε μια μικρή συνεργασία με γυμναστήρια της Θεσσαλονίκης και της Δράμας σε ένα τύπο γιαουρτιού γιατί το προωθούμε ως πρότυπο υγιεινούς διατροφής. Στην “Ονειρούπολη” Δράμας που ξεκίνησε, είμαστε παρόντες. Ως πτυχιούχος γεωπόνος – τεχνολόγος τροφίμων είμαι δεκτικός σε οποιαδήποτε συνεργασία με Πανεπιστήμια ή όποια πρωτοβουλία προώθησης των προϊόντων μας.

Βοήθεια από το επίσημο κράτος έχετε;

Αν τώρα σαν νέος ήθελα να ξεκινήσω κάτι αντίστοιχο όπως το “Μενοίκιο”, κατηγορηματικά, δηλώνω πως δεν θα το έπραττα. Είμαι τυχερός που υπάρχει αυτός ο Συνεταιρισμός και παλεύουμε όλοι για να τον συντηρήσουμε αλλά είμαι απογοητευμένος από την αντιμετώπιση της Πολιτείας. Ας μας αφήσουν να παλέψουμε με όποια όπλα έχουμε. Είμαστε, δυστυχώς, στο σημείο που όχι μόνο δεν μας αφήνουν αλλά μας τα παίρνουν κιόλας. Ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα το έχουμε πετύχει μόνοι μας, με το μεράκι και το πείσμα μας. Τέλος, δε θα μπορούσα να παραλείψω την αναφορά μου στους καταναλωτές. Ο κόσμος μας στήριξε, μας προτίμησε, μας συγχώρεσε για λάθη που έγιναν, όπως συμβαίνει σε κάθε νέα εταιρία. Εμείς φυσικά με την σειρά μας, θα συνεχίσουμε να παράγουμε τα προϊόντα που γνώρισε και αγάπησε ο κόσμος, πάντα, με σεβασμό στην παράδοση!

Στην Ελλάδα της κρίσης επιχειρηματίες όπως ο Γιώργος Μελενεκλής δείχνουν το αυτονόητο. Πως δεν χρειάζονται μεγάλα κεφάλαια για να δημιουργήσεις αλλά στόχος και σεβασμός στον καταναλωτή προσφέροντάς του ένα προϊόν ποιοτικό, 100% παραγόμενο στον τόπο του. Τον ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο του και ανανεώνουμε το ραντεβού μας με τον Συνεταιρισμό “Μενοίκιο ” περιμένοντας τους νέους κωδικούς που μας υποσχέθηκε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Μία Απάντηση

  1. Για τους ανασφαληστους και απλήρωτους εργαζόμενους δεν λέτε τίποτα κύριε Μελενεκλη. Περίπου 20 στον αριθμό αν θυμάμαι καλά. Έτσι ο καθένας μπορεί να διατηρήσει μία ανυπότακτη μικρή επιχείρηση. Θέλετε και βοήθεια από το κράτος?? Εσείς πως το βοηθατε?? Φοροδιαφευγοντας και με την μαύρη εργασία τον εργαζομένων??

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου