“ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ” ΤΑ ΜΗΛΑ

Μοίρασε το

Και ποιος δεν έχει πει ποτέ την περίφημη φράση “ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”; Η μηλιά είναι ίσως από τα πιο διαδεδομένα οπωροφόρα δέντρα παγκοσμίως, με παγκόσμια ετήσια παραγωγή τα 60 εκατομμύρια τόνους περίπου (κυρίως ποικιλίες επιτραπέζιες). Παλιότερα σε κάθε περιοχή ευδοκιμούσαν διαφορετικά δέντρα αλλά οι απαιτήσεις για αυξημένη παραγωγή και υψηλή ποιότητα καρπών συνέβαλαν στη δημιουργία και διάδοση νέων ποικιλιών, που καλλιεργούνται σήμερα σε μέρη με παρόμοιες κλιματικές συνθήκες. Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες είναι οι αμερικάνικες Golden και Red Delicious, η ιαπωνική Mutsu και η αυστραλιανής προέλευσης Granny Smith. Μηλεώνες θα συναντήσει κανείς ακόμη και στη Σιβηρία όπου η θερμοκρασία κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί να πέσει στους -40 βαθμούς Κελσίου. Στην Ελλάδα, η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε περίπου 350.000 τόνους ενώ συστηματικοί οπωρώνες εντοπίζονται κυρίως στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο.

Η μηλιά απαντά κυρίως σε ψυχρές και υγρές περιοχές. Απαιτεί δροσερό καλοκαίρι (για παραγωγή υψηλής ποιότητας φρούτων) και αντέχει τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διακοπή του ληθάργου των οφθαλμών της. Η άριστη μέση θερμοκρασία κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο γι΄αυτήν είναι 20 – 21 βαθμοί Κελσίου ενώ πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όταν συνοδεύονται και από σημαντική έλλειψη εδαφικής υγρασίας, προκαλούν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή.

[quote text_size=”small”]

Η επιτυχία της καλλιέργειας, λοιπόν, εξαρτάται άμεσα από την θερμοκρασία καθώς σε θερμές περιοχές ή όπου οι χειμώνες είναι θερμοί δημιουργούνται προβλήματα όπως π.χ. πολλοί οφθαλμοί δεν εκπτύσσονται, η βλάστηση είναι αδύνατη, η άνθηση χρονικά ανώμαλη, η ωρίμανση των καρπών ασύγχρονη, κ.ά.

[/quote]

Η υψηλή σχετική ατμοσφαιρική υγρασία κατά την περίοδο της καρποφορίας της μπορεί να προκαλέσει ασθένειες, κυρίως σκωριάσεις.

Η μηλιά ανέχεται την εδαφική υγρασία αλλά και την απαιτεί, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο. Όταν οι ανάγκες της δεν ικανοποιούνται από τις βροχοπτώσεις τότε πρέπει να αρδεύεται αλλά το υπερβολικό πότισμα πρέπει να αποφεύγεται γιατί δημιουργεί προβλήματα και ασθένειες. Προτιμώνται εδάφη βαθειά, καλά στραγγιζόμενα και με επαρκή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Οι μεγαλύτερες αποδόσεις επιτυγχάνονται στις πεδινές περιοχές, όπου υπάρχει η δυνατότητα εντατικής εκμετάλλευσης και η καλύτερη ποιότητα στις ημιορεινές ή ορεινές περιοχές λόγω πιο ευνοϊκού κλίματος. Ο συνηθέστερος τρόπος πολλαπλασιασμού της είναι με εμβολιασμό.

Για τη φετινή χρονιά, βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο της συγκομιδής με πολύ καλά νέα να “έρχονται” από τη Ζαγορά καθώς εκτιμούν πως θα έχουν σημαντική παρουσία στις εξαγωγές ενώ και στην εσωτερική αγορά θα έχουν μια δυναμική λόγω αυξημένης παραγωγής. Στην Καστοριά, οι τιμές παραγωγού φαίνεται πως θα κυμανθούν από 35 – 40 λεπτά με την Συνεταιριστική ΓΕΟ.Κ. να στέλνει μεγάλο όγκο παραγωγής, μέσω δικτύων διανομής που έχει δημιουργήσει, προς τη Μέση Ανατολή. Και στην Αγιά της Λάρισας προχώρα πολύ ικανοποιητικά η συγκομιδή με καρπούς πολύ καλούς σε μέγεθος και χρώμα και τιμές παραγωγού για την ανώτερη ποιότητα στα 35 λεπτά περίπου.

[quote text_size=”small”]

Οι τιμές, γενικά, είναι κατά 10 λεπτά περίπου πιο κάτω από πέρυσι και αναμένεται να κυμανθούν για την ανώτερη ποιοτικά κατηγορία από 35 – 40 λεπτά, για τη μεσαία από 30 – 35 λεπτά και για την χαμηλή ποιότητα από 20 – 30 λεπτά.

[/quote]

Πολλοί έμποροι, βέβαια, θα ξεκινήσουν με ζημιά φέτος καθώς πέρυσι είχαμε σημαντική υποβάθμιση των καρπών. Σε πολλά συσκευαστήρια ένα ποσοστό καρπών εμφάνισε μετασυλλεκτικά μώλωπες, μεγάλες καφέ κηλίδες και ήταν πολύ μαλακοί. Τα αίτια οφείλονταν σε κακή θρέψη των δένδρων (έλλειψη ασβεστίου) και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες κατά τη συγκομιδή. Για φέτος, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως δεν θα αντιμετωπίσουμε παρόμοιο θέμα. Σημαντικό ζήτημα όμως, για το οποίο διαμαρτύρονται Συνεταιρισμοί και έμποροι, αποτελούν τα ψευδή παραστατικά που συνοδεύουν μεγάλες παρτίδες μήλων, κυρίως προς εξαγωγή, χωρίς η Πολιτεία να παρεμβαίνει για να το ελέγξει.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου