ΚΕΙΛ: ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ!

Το κέιλ έγινε γνωστό από το κίνημα “Αγρόκτημα στο Τραπέζι” αλλά, αυτό που λέμε, “μόδα” από το Instagram και την Κιμ Καρντάσιαν new deal Μελίνα Κριτσωτάκη

Μοίρασε το

Η αδερφή μου, λάτρης της υγιεϊνής διατροφής, το γνωρίζει σαν λαχανικό καιρό. Μάλιστα, την έχω δει να το προσθέτει σε σαλάτες αφού πρώτα κάνει κάτι σαν μασάζ στα φύλλα του! Απορώντας με την εικόνα την ρώτησα, κάποια στιγμή, για ποιο λόγο το κάνει. Η απάντησή της αφοπλιστική, “το κέιλ (kale) έτσι τρώγεται, με τον τρόπο αυτό μαλακώνουν τα φύλλα του”. Για μένα, όλα, άγνωστες λέξεις. Άρχισα, λοιπόν, το ψάξιμο για το … πως το είπε; Α ναι, Κέιλ!

TI EINAI ΤΟ ΚΈΙΛ (KALE)

Είναι ένα κοινό, πράσινο, φυλλώδες λαχανικό. Στην κατοχή το χρησιμοποιούσαν σε πίτες. Μετά τους Πολέμους ξεχάστηκε. Επανήλθε στην Αμερική, πριν μερικά χρόνια, ως “super food”. Ανήκει στην οικογένεια Brassica Oleracea, η οποία περιλαμβάνει το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, κ.ά. Έχει διάφορες ποικιλίες, με πιο γνωστές και αναγνωρίσιμες την πλατύφυλλη και τη σγουρή (που κυκλοφορεί και στη χώρα μας). Μοιάζει, κάπως, με το σέσκουλο αλλά έχει πιο χοντρά και κατσαρά φύλλα (πράσινα ή μωβ).

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Πρόκειται για μια, μάλλον, εύκολη καλλιέργεια. Οι σπόροι του φυτεύονται αρχές άνοιξης μέχρι αρχές καλοκαιριού. Απαιτεί συχνό, ελαφρύ πότισμα. Ευδοκιμεί σε ψυχρές θερμοκρασίες. Συγκομίζεται όταν το φύλλωμά του φτάσει το μέγεθος ενός χεριού. Εχθροί του είναι κάμπιες, αφίδες και σκαθάρια. Πικρίζει λίγο οπότε καλό είναι να καταναλώνεται άμεσα. Τα πιο τρυφερά φύλλα χρησιμοποιούνται σε ωμές σαλάτες ενώ τα μεγαλύτερα τσιγαρίζονται και κατόπιν μαγειρεύονται. Οι, καλά, γνωρίζοντες το συμπεριλαμβάνουν και σε χυμούς ή smootthies.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Το κέιλ έχει χαμηλή θερμιδική αξία.

[quote text_size=”small”]

Ο Οργανισμός Υγείας των Η.Π.Α το κατατάσσει ως το κορυφαίο λαχανικό σε περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών, αντικαρκινικών και φυτοχημικών ουσιών. Είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών Α, C, K καθώς και του συμπλέγματος της Β. Περιέχει, ακόμη, μέταλλα όπως φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο και μαγνήσιο.

[/quote]

Έχει 5 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το σπανάκι και είναι, επίσης, πλούσιο σε ασβέστιο. Εμφανίζει αντιαλλεργική δράση ενώ, σαν λαχανικό, δρα προστατευτικά προς τα αιμοφόρα αγγεία. Είναι καλός ρυθμιστής της πίεσης του αίματος και προστατεύει από καρδιαγγειακές ασθένειες. Αναπόσπαστο κομμάτι της δίαιτας των χορτοφάγων.

ΤΟ ΚΈΙΛ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Είναι, μάλλον, άγνωστο ακόμη στη χώρα μας αφού δεν συγκαταλέγεται στις διατροφικές μας συνήθειες. Οι παραγωγοί που ασχολούνται με την καλλιέργεια του κέϊλ είναι μετρημένοι. Ελάχιστες εκτάσεις με αυτό συναντά κάποιος στην Αττική, τη Δράμα, την Εύβοια και την Ιεράπετρα της Κρήτης. Όσοι καταναλωτές ενδιαφέρονται μπορούν να το βρουν σε βιολογικές (και μη) λαϊκές αγορές, επιλεγμένα super-markets και καταστήματα delicatessen.

ΤΟ ΚΈΙΛ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ

Έγινε γνωστό από το κίνημα “Αγρόκτημα στο Τραπέζι” αλλά, αυτό που λέμε, “μόδα” από το Instagram και την Κιμ Καρντάσιαν. Στις Η.Π.Α κάνουν θραύση τα τσιπς του κέϊλ ενώ οι περισσότεροι chefs το έχουν εντάξει στο μενού τους. Εξαιρετικά δημοφιλές προϊόν, με τις διάφορες ποικιλίες του να πωλούνται τόσο στα μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης όσο και μέσω διαδικτύου από μεγάλες, ιδιωτικές εταιρείες σε Όρεγκον, Πενσιλβάνια, Νέα Υόρκη, Καλιφόρνια, Βοστόνη, κ.α. Βρίσκεται σε όλα τα ράφια των αλυσίδων super-markets ενώ στην αγορά κυκλοφορούν και βιολογικοί του σπόροι σε μεγάλη ποικιλία. Σπόρους του μπορεί να αγοράσει κάποιος και διαδικτυακά, μέσω των eBay και Amazon.

Στην Ευρώπη, το κέιλ συναντάται στις κουζίνες της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και σε παραδοσιακά πιάτα Βόρειων χωρών (Δανία, Σουηδία, κ.α.). Αγαπημένο λαχανικό των Γάλλων, με συνεταιρισμούς στη Βρετάνη που το καλλιεργούν αποκλειστικά (brand name “Prince de Bretagne”). Ανατολικότερα, σε Ιαπωνία, Κίνα, Ταϊβάν και Βιετνάμ προτιμάται σε χορτοφαγικές δίαιτες και συνδυάζεται, συνήθως, με κρέας.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο της Μελίνας Κριτσωτάκη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου