ΕΥΔΕΜΙΔΑ ΚΤΥΠΗΣΕ ΦΕΤΟΣ ΤΟΝ ΚΡΗΤΙΚΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

ΠΡΟΣΒΟΛΗ ευδεμίδα Φέτος, στην Κρήτη, κατά γενική ομολογία των αμπελουργών, ήταν χρονιά για την ευδεμίδα, αφού υπήρξαν πολλές προσβολές. new deal Μελίνα Κριτσωτάκη

Μοίρασε το

Η άμπελος πρωτοεμφανίστηκε στην πολική ζώνη (Ισλανδία, Βόρεια Ευρώπη). Οι παγετώνες οδήγησαν στην καλλιέργειά της προς θερμότερες περιοχές (νότιος Καύκασος) από όπου προήλθε το είδος “Άμπελος η Οινοφόρος”. Το αμπέλι απαιτεί συχνή φροντίδα αφού είναι ευάλωτο στις καιρικές συνθήκες (κυρίως υγρασία) και τα παθογόνα. Από την λίστα των παθογόνων ξεχωρίζει η ευδεμίδα. Φέτος, στην Κρήτη, κατά γενική ομολογία των αμπελουργών, ήταν χρονιά για την ευδεμίδα, αφού υπήρξαν πολλές προσβολές.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΔΕΜΊΔΑ

Είναι έντομο, σαν μικρό πεταλουδάκι (μήκος 7-8 mm), με πολλές γενιές το χρόνο το οποίο προσαρμόζεται στο μεσογειακό κλίμα. Έχει χρώμα καστανό καφέ, με στίγματα και σκούρες κηλίδες στα πτερύγια. Στην Κρήτη καταφέρνει και συμπληρώνει 4 γενιές. Η πρώτη αδιάφορη αφού είναι ανθόβια και αναπτύσσεται, συνήθως, στα άνθη των ελιών. Η δεύτερη (Μάϊο – Ιούνιο) και η τρίτη (Ιούλιο – Αύγουστο) είναι οι ζημιογόνες για τα αμπέλια. Η τέταρτη προκαλεί ζημιές σε όψιμα αμπέλια. Το έντομο τρυπάει τις ρώγες των σταφυλιών και ωοτοκεί μέσα σ΄αυτές. Αποτέλεσμα είναι το σάπισμα των σταφυλιών από δευτερογενείς μολύνσεις βακτηρίων και μυκήτων.

ΦΕΤΙΝΗ ΕΞΑΡΣΗ ΕΥΔΕΜΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Πρέπει να αναφέρουμε στο σημείο αυτό πως με καμιά μέθοδο καταπολέμησης δεν μπορεί 100% να “πιαστεί” το έντομο. Φέτος, παρατηρήθηκαν υψηλοί πληθυσμοί ευδεμίδας με πυκνές ωοτοκίες.

[quote text_size=”small”]

Σίγουρα, για αυτό το γεγονός ευνόησε ο καιρός και συγκεκριμένα οι υψηλότερες σχετικές υγρασίες τον Μάϊο και τον Ιούνιο, σε σχέση με παλιότερα έτη. Επίσης, οι υψηλές θερμοκρασίες στα τέλη Ιουνίου δεν επηρέασαν τους πληθυσμούς του εντόμου ενώ προκάλεσαν προβλήματα στα αμπέλια (τα “έκαψαν”).

[/quote]

Διαφοροποιήσεις, βέβαια, στις προσβολές σημειώθηκαν. Φαίνεται πως αυτές, όμως, είχαν να κάνουν με τους διαφορετικούς καλλιεργητικούς χειρισμούς από αμπελουργό σε αμπελουργό τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, από διαφορές στο μικροκλίμα και το ανάγλυφο των περιοχών, λόγω των βροχών κατά τον Μάϊο που δυσκόλεψαν τους ψεκασμούς καταπολέμησης, κ.ά.

ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ;

Κατά δήλωση του Προέδρου του Δικτύου Οινοποιών (Wines of Crete) κ. Νίκου Μηλιαράκη σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή, κατηγορηματικά, όχι. Όπως, χαρακτηριστικά, ανάφερε “γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά στην καλλιέργεια του αμπελιού τα τελευταία χρόνια στο νησί. Για φέτος, η παραγωγικότητα των αμπελώνων μειώθηκε μέχρι και 30 – 40%. Όμως, το σταφύλι που μπήκε στο οινοποιείο ήταν ένα σταφύλι καθαρό και υγιές διότι το υπόλοιπο έμεινε στον αμπελώνα. Το αποτέλεσμα που βλέπουμε στις δεξαμενές μας, τώρα, είναι ένα εξίσου με πέρυσι καλό αποτέλεσμα. Απ΄ ότι φαίνεται, η σοδειά του 2017 δεν θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει την αντίστοιχη του 2016”.

Τα Κρητικά κρασιά, λοιπόν, δηλώνουν παρόντα και το 2017. Ο σύγχρονος εξοπλισμός των οινοποιείων του νησιού σε συνδυασμό με τις πανεπιστημιακές γνώσεις και το μεράκι όλων όσων εμπλέκονται στην παραγωγή κρασιού αποτελούν τα εχέγγυα για τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται κάθε φορά. Η ποιότητα, άλλωστε, του Κρητικού αμπελώνα αντικατοπτρίζεται στο πλήθος των βραβείων που αποσπούν τα κρασιά σε εκθέσεις και διαγωνισμούς ανά τον κόσμο. Εάν δεν έχετε γνωριστεί ακόμη με κάποια ετικέτα, θέλετε και οι ίδιοι να διαπιστώσετε τα αρώματα και την γεύση των Κρητικών κρασιών και βρίσκεστε στην Αθήνα την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, τότε δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την έκθεσή τους που θα γίνει στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία και ώρες 14:00 – 20:00 (για οινόφιλους).

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο της Μελίνας Κριτσωτάκη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου