ΧΑΡΟΥΠΙ … Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ!

Μοίρασε το

Πρόκεται για έναν πολύ θρεπτικό καρπό από τον οποίο, με παράφραση του ονόματός του, προέκυψε το “καράτι”. Και αυτό διότι στις Ινδίες το χρησιμοποιούσαν σαν την πιο μικρή μονάδα μέτρησης βάρους του χρυσού και των πολύτιμων πετραδιών. Ο λόγος, λοιπόν, για το χαρούπι (“καρούπ”), δέντρο μακρόβιο, αειθαλές της Μεσογείου. Στην Κρήτη, θα το συναντήσει κάποιος σε όποιο μέρος και αν βρεθεί με τους ντόπιους παραγωγούς να το εκμεταλλεύονται, κυρίως, ως ζωοτροφή. Αποτελούσε, λέγεται, την τροφή του Ιωάννη του Βαπτιστή στην έρημο και, γενικά, έθρεψε κόσμο κατά τα χρόνια της κατοχής και των πολέμων.

Η καρποφορία της χαρουπιάς (Ceratonia siliqua) αρχίζει συνήθως το 6ο – 7ο έτος της ηλικίας της και η ωρίμανση του καρπού διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο (από φθινόπωρο που γίνεται η ανθοφορία μέχρι τα τέλη Αυγούστου του επόμενου έτους). Έχει πλούσιο ριζικό σύστημα, συγκρατεί το έδαφος από τις διαβρώσεις, δεν απαιτεί ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες και επιδοτείται από το Πρόγραμμα της Δάσωσης. Τα χαρούπια είναι μακριά, ελαφρώς στριφτά, πεπλατυσμένα και ξυλώδη. Όταν είναι άγουρα έχουν χρώμα πράσινο ενώ όταν είναι ώριμα σκούρο καφέ. Στο εσωτερικό τους, κατά μήκος, περιέχουν μέχρι και 20 σκληρά, στρογγυλά σπέρματα.

Οι λοβοί της χαρουπιάς χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο της σοκολάτας στη ζαχαροπλαστική αλλά, σε αντίθεση με αυτήν, δεν προκαλούν συμπτώματα άγχους ούτε αρρυθμίες αφού δεν περιέχουν καφεϊνη. Πριν την εμφάνιση, μάλιστα, της άσπρης ζάχαρης χρησιμοποιούνταν ως γλυκαντικό. Ο σπόρος της, καβουρντισμένος με αμύγδαλα και ρεβύθια, λειτουργεί ως υποκατάστατο του καφέ. Δρα, επίσης, ως στυπτικό, καταπραϋντικό και μαλακτικό ενώ βοηθά σε προβλήματα άσθματος αλλά και μειωμένης λίμπιντο.

[quote text_size=”small”]

Το χαρούπι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεϊνες, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες Α – Β1 – Β2, D και διάφορα μέταλλα ενώ δεν περιέχει γλουτένη, είναι επομένως ιδανικό για άτομα με δυσανεξία σε αυτή.

[/quote]

Επίσης, είναι εξαιρετική πηγή καλίου κάτι που θα πρέπει να γνωρίζουν αθλητές ή όσοι κάνουν κάποια έντονη σωματική δραστηριότητα και να προτιμούν σνακς από αυτό μιας και συμβάλλει στην ανακούφιση από μυϊκούς σπασμούς και κράμπες. Περιέχει πηκτίνη και λιγνίνη, ενώσεις που βοηθούν στην πέψη και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Το χαρούπι δίνεται εναλλακτικά, ακόμη, για την αντιμετώπιση της διάρροιας αλλά και ως αφέψημα σε παιδιά που πάσχουν από βρογχίτιδα.

Μετά από βράσιμο των χαρουπιών παίρνουμε ένα γλυκό σιρόπι, θυμίζει μέλι ή πετιμέζι, με γεύση σοκολάτας και καραμέλας μαζί. Είναι πολύ θρεπτικό (έχει τανίνες σε ποσοστό 25%) και το προτιμούν όσοι είναι αλλεργικοί στη σοκολάτα. Αλείφεται πάνω σε φρυγανιές ή ψωμί, χρησιμοποιείται σε κέικ και μπισκότα ως γλυκαντικό ή περιχύνεται σε τηγανίτες, λουκουμάδες και παγωτό για διαφορετικές απολαύσεις. Ακόμη, τα χαρούπια αν επεξεργαστούν (αφαίρεση σπόρων – ξήρανση – άλεσμα), μας δίνουν το χαρουπάλευρο, το οποίο το βρίσκουμε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Είναι θρεπτικότατο, έχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά και χρώμα σαν το κακάο και από αυτό μπορεί κάποιος να φτιάξει μπισκότα, κέικ αλλά ακόμη και ψωμί.

Στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου δραστηριοποιείται από το 2006 μια οικογενειακή επιχείρηση παρασκευής προϊόντων από Κρητικά χαρούπια (95% πρώτης ύλης από δικές τους καλλιέργειες στο Ρέθυμνο), η Creta Carob. Παράγουν χαρουπόμελο, χαρουπάλευρο, χαρουπόσκονη (υποκατάστατο του κακάο), χυμό, καφέ, τσάι και σοκολάτα από χαρούπι. Συνεργάζονται και στέλνουν τα προϊόντα τους σε καταστήματα βιολογικών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού στην Κρήτη οπότε, αν θέλετε, δεν έχετε παρά να αναζητήσετε τα προϊόντα από χαρούπι και δεν θα χάσετε σε γεύση και θρεπτικότητα!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου