ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ …ΤΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Μοίρασε το

Είναι δέντρο αειθαλές, με καρπό χρώματος πράσινου ο οποίος δεν τρώγεται αμέσως μετά που θα κοπεί από το δέντρο αλλά αφού ωριμάσει. Έχει γεύση βούτυρου, ανακαλύφθηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού και αποτελεί συστατικό μιας από τις πιο γνωστές μεξικάνικες σάλτσες, του γουακαμόλε, αν και τρώγεται και ωμό σε σαλάτες. Πρόκειται για το αβοκάντο (Persea americana), μια ιδιαίτερα ευεργετική τροφή που στην Ελλάδα καλλιεργείται στη Δυτική Κρήτη (Χανιά). Η προσπάθεια για τη διάδοση της καλλιέργειάς του στη χώρα μας ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων το 1968.

Μόλις το 1/5 από ένα μεσαίου μεγέθους αβοκάντο αρκεί για να μας προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο (πολύ σημαντικό για την υγεία των κυττάρων και της καρδιάς), βιταμίνη E, φυλλικό οξύ, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (έχουν αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση). Eπιπλέον, διευκολύνει το σώμα να απορροφήσει περισσότερα λιποδιασπώμενα συστατικά από τις τροφές όπως A και B καροτίνη, κ.ά. Tο λάδι του, που προέρχεται από τη σάρκα του φρούτου, χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως μέσο διάλυσης των αιθέριων ελαίων αλλά και ως φυτικό λάδι για μασάζ. Eπίσης, όταν απλωθεί στην επιδερμίδα λειτουργεί ως φίλτρο για την ηλιακή ακτινοβολία, είναι υποαλλεργικό και δρα ενυδατικά.

[quote text_size=”small”]

Το δέντρο του αβοκάντο είναι μεγάλου μεγέθους με πλαγιόκλαδες (ευαίσθητες στον άνεμο) και ορθόκλαδες ποικιλίες. Συνήθως πολλαπλασιάζεται με εμβολιασμό των επιθυμητών ποικιλιών σε υποκείμενα σπορόφυτα. Ευδοκιμεί σε περιοχές με ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες, χωρίς παγετούς και ισχυρούς ανέμους. Απαιτεί εδάφη βαθιά, μέσης σύστασης, πλούσια σε οργανική ουσία, με καλό αερισμό, στράγγιση και χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα.

[/quote]

Μέχρι το 1990 η εμπορία του αβοκάντο περιοριζόταν σχεδόν στο σύνολό της στην εσωτερική αγορά. Την δεκαετία του ’90 η ΕΑΣ Χανίων έκανε τις πρώτες εξαγωγές σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία ενώ παράλληλα άρχισε να αυξάνεται η ζήτηση στην εσωτερική αγορά (με αποτέλεσμα αύξηση στις εισαγωγές αβοκάντο). Σύμφωνα με παραγωγούς των Χανίων, η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι ικανοποιητική και μάλιστα λόγω νέων φυτεύσεων πιστεύουν πως θα είναι αυξημένη κατά 15 – 20%. Η ποιότητα των καρπών φαίνεται πως είναι ικανοποιητική για όλες τις ποικιλίες (Zutano και Ettinger συγκομίζονται αρχές φθινοπώρου, η Hass κυριαρχεί) οπότε όλοι ευελπιστούν σε μια καλή χρονιά. Οι τιμές για τις πρώτες κοπές ήταν περίπου στα 1,5 Ευρώ το κιλό αλλά με την κορύφωση της παραγωγής θα πέσουν, θα κυμανθούν όμως μάλλον υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Παγκοσμίως καλλιεργούνται πάνω από 4 εκατομμύρια στρέμματα με αβοκάντο και παράγονται ετησίως 3,5 – 4,5 εκατομμύρια τόνοι με κορυφαίους παραγωγούς το Μεξικό, την Ινδονησία, τις Η.Π.Α., τη Χιλή, τη Βραζιλία, την Κολομβία και το Περού. Η αυξανόμενη ζήτηση στις Η.Π.Α. τα τελευταία χρόνια ευνοεί τους ήδη μεγάλους εξαγωγείς που είναι το Μεξικό, η Χιλή και το Ισραήλ οι οποίοι αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό στις ευρωπαικές αγορές από την Ισπανία και τη Ν. Αφρική. Οι κυριότερες καταναλώτριες χώρες είναι οι Η.Π.Α., η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Γερμανία και η Ισπανία ενώ η κατανάλωσή του στην Ε.Ε. παρουσιάζει ανοδικές τάσεις. Κάθε χρόνο, στη χώρα μας, εκτιμάται ότι καταναλώνονται 6.500 – 7.000 τόνοι αβοκάντο ενώ παράγονται 4.500 – 5.500 τόνοι.

Η παραγωγή της Ε.Ε. είναι γύρω στους 80 – 100 τόνους ετησίως (90% από Ισπανία) ενώ συνολικά γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου παράγονται γύρω στους 160 – 180 τόνοι. Την έλλειψη σε αβοκάντο της ευρωπαϊκής αγοράς καλύπτουν κυρίως χώρες του νότιου ημισφαιρίου (Χιλή, Περού, Ν. Αφρική). Η χώρα μας παράγει μόνο το 3 – 3,5% της παραγωγής στη Μεσόγειο αλλά διαθέτουμε υψηλής ποιότητας αβοκάντο καθώς και τη δυνατότητα να επεκτείνουμε την καλλιέργεια για να καλύψουμε με κατάλληλες ποικιλίες κενά της αγοράς. Τέτοια κενά παρουσιάζει η αγορά της Ευρώπης το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου το οποίο μπορεί να καλυφθεί με τη μέσης πρωιμότητας ποικιλία Fuerte (Δεκ. – Μαρ.) και κυρίως την όψιμη Hass (Μαρ. – Ιουν.). Στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο του πρωτογενή τομέα της Κρήτης το αβοκάντο μπορεί να καταλάβει σημαντική θέση αφού πρόκειται για μια δυναμική καλλιέργεια με εξαγωγικό προσανατολισμό, που σε αρκετές περιοχές της Δυτ. Κρήτης βρίσκει ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες. Σημαντικές εκτάσεις καλλιεργούνται σήμερα εκτός από τα Χανιά, στο Ρέθυμνο και σε περιοχές της Πελοποννήσου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου