ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ… ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ;

Μοίρασε το

Επειδή πολύς λόγος γίνεται για την πράσινη οικονομία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καλό θα ήταν να έχουμε μια ιδέα για το πως μικρές τοπικές κοινωνίες επωφελήθηκαν από την εξέλιξη των πραγμάτων.

Η αιολική ενέργεια έχει εξελιχθεί από τότε που ο Δον Κιχώτης κυνηγούσε τους ανεμόμυλους που βρίσκονταν παντού στην αγροτική Ισπανία του 17ου αιώνα. Κάθε μια από τις ανεμογεννήτριες που ξεπηδούν στη Navarra -μια περιοχή που βρίσκεται μεταξύ του Ατλαντικού και των Πυρηναίων- έχει 80 μέτρα ύψος και παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για 1000 σπίτια.
Χωρίς άνθρακα, πετρέλαιο ή δικό της αέριο, η Navarra έκανε τη μετάβαση από τη μόλυνση των ορυκτών καυσίμων προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο τέλος της δεκαετίας του ’80. Σήμερα, σχεδόν τα τρία τέταρτα της ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής προέρχονται από ανανεώσιμες μορφές ενέργειας – κυρίως την αιολική, αλλά και υδροηλεκτρική, βιομάζα και ηλιακή ενέργεια.

Η αλλαγή προς την πράσινη ενέργεια δεν είναι μόνο μια καλή είδηση για το περιβάλλον -αφού βοηθά να μειωθούν τα αέρια του θερμοκηπίου και να βελτιωθεί η ατμοσφαιρική ποιότητα- είναι θετική και για την τοπική οικονομία και τις εξαρτώμενες θέσεις εργασίας. Υπάρχουν πάνω από 100 επιχειρήσεις ανανεώσιμης ενέργειας στην περιοχή και απασχολούν 6.000 άτομα και παράγοντας το 5% του τοπικού πλούτου.

Βρήκαμε ένα εργοστάσιο –αυτό της Mecasolar- στα νότια της Navarra παράγει στηρίγματα για τα φωτοβολταϊκά πλαίσια που ακολουθούν τη θέση του ήλιου. Οι φωτοβολταϊκές επιφάνειες προσφέρουν οικονομικές και αξιόπιστες λύσεις σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, είτε πρόκειται για ηλεκτρικούς φράκτες, φωτισμό, άντληση νερού, αυτόματες πόρτες και βέβαια θέρμανση χώρων –για παράδειγμα σε θερμοκήπια. Όπως υποστηρίζει ο Gustavo Carrero Diez «Ο όμιλος εταιρειών μας, δημιούργησε 350 εργασίες το 2008, 350 εργασίες των διαφορετικών τύπων: μηχανικοί, ηλεκτρονικοί, μηχανολόγοι και άνθρωποι που εργάζονται στην ηλεκτρική ενέργεια. Αυτές οι δουλειές δεν υπήρχαν 4 χρόνια πριν.»

Παρά τη μείωση στην παγκόσμια οικονομία και την παγκόσμια κρίση, ο τομέας περιβαλλοντικών αγαθών και υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί θετικά. Υπάρχει εμπορικό πλεόνασμα με τον υπόλοιπο κόσμο και οι ευρωπαϊκές εταιρίες είναι παγκόσμιοι ηγέτες στην ανακύκλωση, την αιολική και την ηλιακή ενέργεια αλλά και την παραγωγή των καθαρότερων αυτοκινήτων, λεωφορείων και τραίνων.

Στην Παμπλόνα βρίσκεται η έδρα της Acciona, ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ανανεώσιμους ενέργειας στον κόσμο. Από το δωμάτιο ελέγχου, μια ομάδα νέων χειριστών μπορεί να ανάψει και να χειριστεί πάνω από 200 αιολικά πάρκα σε όλη την υδρόγειο. Πρόκειται για μια ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση, που τοποθετεί ανεμογεννήτριες και λειτουργεί ηλιακές και εγκαταστάσεις βιομάζας σε πάνω από δώδεκα χώρες.

Ο Santiago Gomez της Acciona Energy επισημαίνει ότι «Το εργατικό δυναμικό στην επιχείρησή μας έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτό δείχνει τη δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας των νέων ενεργειακών τεχνολογιών όπως η καθαρή ενέργεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε έναν χρόνο της οικονομικής και κρίσης απασχόλησης – όπως τώρα.»

Το αντίστοιχο παράδειγμα στην Ελλάδα ονομάζεται Αϊ Στράτης. Το νησάκι – τόπος εξορίας για τους αντιφρονούντες της προδικτατορικής περιόδου, σήμερα γίνεται το θέατρο των επιχειρήσεων για τις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας. Στόχος, το νησί να γίνει πλήρως αυτόνομο, με τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων και ανεμογεννητριών. Έχει σχεδιαστεί ένα μεγάλο θερμοκήπιο που θα φροντίζει για την τροφοδοσία των κατοίκων, κάνοντας χρήση φυσικού αερίου ενώ ακόμη και τα αυτοκίνητα (σχεδιάζεται η αντικατάσταση των συμβατικών με υβριδικά και ηλεκτροκίνητα) και τα καΐκια (κυρίως με χρήση φωτοβολταϊκών) θα έχουν …πράσινο στυλ. Πόλος έλξης και για τον οικολογικό τουρισμό αναμένεται να είναι το καταμαράν που κατασκευάζεται στο Πέραμα και το οποίο θα κινείται αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μέχρι και μια στις δέκα θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήδη σχετίζεται με το περιβάλλον και ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται στον τομέα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας αφού τα 27 κράτη μέλη θα προσπαθούν να πιάσουν το φιλόδοξο στόχο για μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά ένα πέμπτο μέχρι το 2020. Η Ένωση έθεσε επίσης έναν στόχο για παραγωγή του 20% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές στο ίδιο διάστημα – κάτι που υπάρχει η ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε άνθηση τις πράσινες εργασίες.

Η βιομηχανία αιολικής ενέργειας της Ευρώπης έχει δημιουργήσει 60.000 νέες θέσεις στα προηγούμενα πέντε χρόνια, κάτι που φέρνει το σύνολο των απασχολούμενων στον τομέα σε 160.000. Με την ενέργεια του αέρα να αποτελεί τώρα σχεδόν τη μισή από τη νέα ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η βιομηχανία αναμένει τον αριθμό εργαζομένων που απασχολούνται να διπλασιαστεί μέχρι το 2020 – βοηθώντας το στόχο της Ευρώπης.

Η πράσινη παραγωγή ενέργειας όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, μπορεί να δώσει λύσεις όχι μόνο στα προβλήματα της ανεργίας αλλά και στους αγρότες. Με την εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μια αγροτική εκμετάλλευση γίνεται πιο αυτόνομη και οικονομικά αποδοτική. Οι ιδιοκτήτες γης, έχουν τώρα μια ακόμη εναλλακτική: την παραγωγή ηλεκτρισμού με ανεμογεννήτριες στο ίδιο τους το χωράφι.

Στην ισπανική επαρχία της  Navarra, λαμβάνονται μέτρα για να εξασφαλισθεί ότι οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στις ανανεώσιμες τεχνολογίες είναι βιώσιμες. Στο εθνικό κέντρο για την κατάρτιση στις ανανεώσιμες ενέργειες, οι σπουδαστές και οι επαγγελματίες προετοιμάζονται για την απασχόληση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μαθαίνουν νέες δεξιότητες για μια νέα οικονομία. Αυτός ο τύπος κατάρτισης βοηθά να αντιμετωπισθούν οι αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει επίσης τις νέες δεξιότητες για τις νέες θέσεις μέσω των κοινωνικών και περιφερειακών κεφαλαίων της.

Ένα κλειδί για τη διατήρηση της Ευρώπης στην πρώτη γραμμή των πράσινων τεχνολογιών είναι η έρευνα και η εξέλιξη. Στο εθνικό κέντρο ανανεώσιμης ενέργειας στην Παμπλόνα, πάνω από 200 Ισπανοί επιστήμονες εργάζονται στην επόμενη γενεά των ανανεώσιμων τεχνολογιών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διοχετεύει πάνω από 100 δισεκατομμύρια € για τις επενδύσεις στην πράσινη οικονομία έως το 2013, βοηθώντας να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να προστατευθεί το περιβάλλον. Γεωργοί και κτηνοτρόφοι μπορούν να επωφεληθούν από τη συνεργασία με τα αιολικά πάρκα. Μπορούν να επιτρέψουν την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη γη τους, εισπράττοντας ενοίκιο είτε κάποια προσυμφωνημένη αποζημίωση. Και βέβαια μπορούν να τοποθετήσουν οι ίδιοι δικές τους μικρού ή μεσαίου μεγέθους ανεμογεννήτριες, καλύπτοντας τις ανάγκες τους σε ενέργεια και –σε ημέρες μεγάλης απόδοσης λόγω ανέμων- πουλώντας το επιπλέον ρεύμα που παράγουν στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Εάν ψάχνουμε ένα ηθικό δίδαγμα, είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δε σημαίνουν καθαρή αλλά ακριβή ενέργεια για κάποιους ιδεολόγους. Μπορούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας, ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις για περιοχές που υποφέρουν από την ανεργία και πνοή σε τοπικές οικονομίες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου