…και μάγουλο βερίκοκο

Η Μελίνα Κριτσωτάκη μας συστείνει το βερίκοκο και όλα όσα θα θέλαμε να γνωρίζουμε για την καλλιέργεια, τις ποικιλίες, την παραγωγή του, αλλά και την κατανάλωση του. Με μόλις, 48 θερμίδες καταναλώνεται νωπό ή αποξηραμένο. Γίνεται μαρμελάδα, κομπόστα, χυμός και λικέρ. new deal

Μοίρασε το

Η Μελίνα Κριτσωτάκη μας συστείνει το βερίκοκο και όλα όσα θα θέλαμε να γνωρίζουμε για την καλλιέργεια, τις ποικιλίες, την παραγωγή του, αλλά και την κατανάλωση του. Με μόλις, 48 θερμίδες καταναλώνεται νωπό ή αποξηραμένο. Γίνεται μαρμελάδα, κομπόστα, χυμός και λικέρ.


“Χειλάκι πετροκέρασο και μάγουλο βερίκοκο, ρίκο ρίκο ρίκοκο!”, οπότε ναι … στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με το βερίκοκο. Η βερικοκιά, η οποία μας δίνει σαν καρπό αυτό το καλοκαιρινό φρούτο, είναι δέντρο μακρόβιο, φυλλοβόλο, ανθεκτικό στην ξηρασία. Με καταγωγή από τα Ιμαλάια πέρασε στην Ευρώπη μέσω Αρμενίας, εξ’ ου και η λατινική της ονομασία Prunus Armeniaca. Στη χώρα μας, συναντάται στη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Πελοπόννησο (Ηλεία, Κορινθία, Αργολίδα, Μεσσηνία), την Θεσσαλία, την Χαλκιδική αλλά και στο Ηράκλειο.

Σχετικά με την καλλιέργεια της βερικοκιάς

Τα δέντρα φυτεύονται Νοέμβριο και ανθίζουν Μάρτιο με Απρίλιο. Προτιμώνται εδάφη μέσης σύστασης ενώ το νερό είναι απαραίτητο κατά την ανθοφορία. Μια καλή λίπανση με άζωτο και νάτριο θα δώσει ζωηρή βλάστηση αλλά χρειάζεται προσοχή στις ποσότητες γιατί αυξημένες δόσεις προκαλούν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.
Η βερικοκιά δένει πολλούς καρπούς οπότε συνιστάται το αραίωμα τους για να αποκτήσουν ικανοποιητικό μέγεθος και άριστη ποιότητα. Το φρούτο της είναι σαρκώδες, σφαιρικό. Έχει κουκούτσι στο εσωτερικό του το οποίο περιέχει 2 σπόρια που μοιάζουν με αμύγδαλα. Τα βερίκοκα που προορίζονται για νωπή κατανάλωση συλλέγονται με το χέρι, όταν αποκτήσουν ένα ομοιόμορφο, χρυσό χρώμα και σάρκα συνεκτική.
Τοποθετούνται, προσεκτικά, σε τελάρα για να μην δημιουργηθούν μώλωπες, γεγονός που τα υποβαθμίζει ποιοτικά. Όσα πάνε για κονσερβοποίηση πρέπει να είναι πιο ώριμα οπότε αφήνονται πάνω στο δέντρο για να μαζευτούν αργότερα.
Οι κυριότερες Ελληνικές ποικιλίες είναι α) Πρώιμη Τίρυνθας, με μέτριου μεγέθους καρπούς, ανθεκτικούς στη μεταφορά, β) Διαμαντοπούλου, μέσης παραγωγικότητας με πολύ νόστιμους, αρωματικούς καρπούς γ) Τσαουλί, με μικρούς, εύγεστους καρπούς που ωριμάζουν τέλη Μαϊου και δ) Μπεμπέκου, με μεγάλους καρπούς η οποία καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκταση στη χώρα μας δίνοντας, περίπου, το 80% της συνολικής παραγωγής. Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν, σε περιοχές κυρίως της Μακεδονίας, οι πρώιμες ποικιλίες Aurora και Orange Red, καθώς και υβρίδια ανθεκτικά στην ίωση sharka.

Το βερίκοκο και η παραγωγή του

Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα (17% της συνολικής παραγωγής) και ακολουθείται από Ιταλία, Αλγερία, Πακιστάν, Γαλλία, Μαρόκο, Ιράν και Ισπανία. Η ετήσια παραγωγή στη χώρα μας κυμαίνεται, γύρω, στους 45.000 με 50.000 τόνους. Οι εξαγωγές φαίνεται πως είναι σε άνοδο καθώς το 2015 έφτασαν τους 10.013 τόνους, το 2016 τους 16.190 και το 2017 τους 24.678 τόνους.Παράδειγμα αυτού η αυξημένη ζήτηση για τα ελληνικά βερίκοκα από Ρουμανία και Τσεχία. Ενδεικτικά αναφέρουμε, πως οι 3.250 τόνοι (σύνολο και για τις 2 χώρες) του 2015 έγιναν 10.996 το 2017. Οι Έλληνες παραγωγοί αναζητούν και εγκαθιστούν διάφορες ποικιλίες στα χωράφια τους με στόχο την πρωιμότητα και την ανθεκτικότητα. Ωστόσο, οι τιμές είναι εκείνες που καθορίζουν κάθε χρονιά πως θα εξελιχθεί η επόμενη (συνήθως, γύρω στο 1 ευρώ για εξαγωγή και 80 λεπτά για χυμοποίηση). Πολλοί αγρότες δεν θεωρούν πως είναι ικανοποιητικό το εισόδημα που λαμβάνουν από την καλλιέργεια και, ως εκ τούτου, την εγκαταλείπουν.

Οφέλη από την κατανάλωση του φρούτου

Το βερίκοκο έχει, μόλις, 48 θερμίδες και μπορεί να καταναλωθεί νωπό ή αποξηραμένο, να γίνει μαρμελάδα, κομπόστα, χυμός και λικέρ.Η μαρμελάδα του, μάλιστα, συνοδεύει άριστα ψωμί, κρουασάν, τάρτες (την πάστα φλώρα πιο συγκεκριμένα), γιαούρτι, παγωτό ακόμα και αλλαντικά. Σαν φρούτο παρουσιάζει πολλά οφέλη για τον οργανισμό λόγω των καροτινοειδών, της βιταμίνης Α, Β3, C, του φυλλικού οξέος αλλά και των μετάλλων (ασβέστιο, χαλκό,σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο) που περιέχει.
Λόγω των φυτικών ινών και της πηκτίνης τους, τα βερίκοκα δρουν βοηθητικά σε προβλήματα δυσκοιλιότητας και κινητικότητας του εντέρου. Φαίνεται, επίσης, πως λειτουργούν ευεργετικά στη διαδικασία της πέψης και σε άλλες πεπτικές διαταραχές. Ακόμη, περιέχουν βήτα – καροτίνη, μια λιποδιαλυτή προβιταμίνη της βιταμίνης Α, που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό κατά της LDL (κακής) χοληστερόλης. Η βήτα – καροτίνη εμφανίζει σημαντική δράση ενάντια της γήρανσης του δέρματος, αφού ευνοεί τη βελτίωση και ανάπτυξη των ιστών του. Επίσης, σε επαρκείς ποσότητες βοηθάει σε προβλήματα όρασης ενώ η κατανάλωση βερίκοκων, μάλλον, δρα θετικά και ενάντια στον πυρετό.
Πως θα αγοράσετε τα καλύτερα; Διαλέξτε όσα είναι ώριμα, δεν είναι γδαρμένα, παραμορφωμένα, μουχλιασμένα ή ζαρωμένα και σε ποσότητα τόση όση θα καταναλώσετε τις επόμενες μέρες. Και πριν τα καταναλώσετε, μην ξεχάσετε. Τα ξεπλένετε με άφθονο, ζεστό νερό!
Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο της Μελίνας Κριτσωτάκη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου