ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΡΥΠΑΝΣΗ

Μοίρασε το

Είναι αποδεδειγμένο εδώ και χρόνια πως η ανθρώπινη δραστηριότητα μεταβάλλει τους μηχανισμούς της ατμόσφαιρας προκαλώντας ποικίλλες αρνητικές επιπτώσεις. Από την έναρξη της βιομηχανικής περιόδου οι ανθρωπογενείς εκπομπές έχουν οδηγήσει σε μια αύξηση της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου προκαλώντας την υπερθέρμανση του πλανήτη (global warming). Το CH4 (μεθάνιο) είναι το δεύτερο πιο σημαντικό αέριο του θερμοκηπίου. Μάλιστα, παραμένει στην ατμόσφαιρα 9-15 χρόνια και είναι 21 φορές πιο αποτελεσματικό από το CO2 στο να παγιδεύει θερμότητα για περισσότερα από 100 χρόνια.

Παγκοσμίως, η κτηνοτροφία είναι μια σημαντική ανθρωπογενής πηγή μεθανίου το οποίο εκπέμπεται κατά τη διαδικασία της πέψης των ζώων και της εντερικής ζύμωσης. Οι εκπομπές μεθανίου ποικίλλουν ανάλογα με το παραγωγικό σύστημα, τα χαρακτηριστικά της περιοχής, την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής, το βάρος των ζώων και την ηλικία τους. Επιπροσθέτως, οι εκπομπές από τα ζωϊκά απόβλητα εξαρτώνται και από το ενεργειακό περιεχόμενο των αποβλήτων που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διατροφή των ζώων. Έτσι, ζωοτροφές υψηλής θερμιδικής αξία αυξάνουν το υπόστρωμα από το οποίο παράγεται το μεθάνιο.

Τι κάνουμε όμως στο σημείο αυτό; Καταδικάζουμε την κτηνοτροφία και τα παράγωγα προϊόντα της; Σαφώς και όχι. Άλλωστε με δεδομένο πως ο Παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται θα πρέπει να τραφεί κιόλας.

[quote text_size=”small”]

Μια υποσχόμενη προσέγγιση για μείωση των εκπομπών είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας της κτηνοτροφικής παραγωγής μέσω της καλυτέρευσης της διατροφής των ζώων.

[/quote]

Μεγαλύτερη αποδοτικότητα σημαίνει ότι το περισσότερο της ενέργειας της τροφής των ζώων θα κατευθύνεται στην παραγωγή χρήσιμων προϊόντων (γάλα, κρέας, δύναμη έλξης) και όχι στην παραγωγή περισσότερων άχρηστων αποβλήτων και άρα κατ΄ επέκταση μεθανίου.

Έρευνα που διενεργήθηκε σε γαλακτοφόρες αγελάδες Holstein σε βουστάσια του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια έδειξε πως μια νέα ουσία, η 3-νιτροξυπροπανόλη (3-NOP) της Ολλανδικής εταιρείας DSM, η οποία χορηγείται ως συμπλήρωμα διατροφής, μπλοκάρει ένα ένζυμο που ευθύνεται για την παραγωγή του μεθανίου στην κοιλιά των ζώων. Στα αποτελέσματα της έρευνας καταγράφηκε μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30%. Η πέψη δεν επηρεάστηκε ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε αύξηση του σωματικού βάρους των ζώων κατά 80%. Αυτή η παρατήρηση είναι σημαντική καθώς οι γαλακτοφόρες αγελάδες χάνουν βάρος όταν γεννούν επειδή τότε παράγουν πολύ γάλα. Οι επιστήμονες το απέδωσαν στο γεγονός πως ο άνθρακας που δεν “δεσμεύτηκε” στην παραγωγή μεθανίου χρησιμοποιήθηκε από τον οργανισμό για να δημιουργήσει περισσότερο ιστό. Επίσης, σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας έρευνας, δεν επηρεάστηκε η συνολική υγεία των ζώων ούτε μειώθηκε η ποσότητα γάλακτος που παρήγαγαν.

Αυτό που απομένει τώρα είναι να εγκριθεί αυτό το σκεύασμα και να βρεθούμε έτσι ένα βήμα πιο κοντά στον περιορισμό (ίσως;) των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον αγροτικό τομέα. Επιπροσθέτως, τις τεχνικές αυτές διατροφής, εκτός από τις κτηνοτροφικές μονάδες επιβάλλεται να τις υϊοθετήσουν μελλοντικά και οι μικροί κτηνοτρόφοι. Το πώς εξαρτάται σίγουρα από τις περιβαλλοντικές πολιτικές των χωρών αλλά και από το κατά πόσο οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι αντιλαμβάνονται πλέον τις περιβαλλοντικές συνέπειες των πρακτικών που χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου