Κατοβίτσε: Η τελευταία ευκαιρία για το κλίμα;

Η Μελίνα Κριτσωτάκη αναδεικνύει το θέμα που θα συγκεντρώσει στο Κατοβίτσε τα βλέμματα όλης της ανθρωπότητας. Την υπερθέρμανση του Πλανήτη και την δραματική που θα προκαλέσει στο κλίμα - κατ' επέκταση και στη ζωή όλων μας. new deal

Μοίρασε το

Η Μελίνα Κριτσωτάκη αναδεικνύει το θέμα που θα συγκεντρώσει στο Κατοβίτσε τα βλέμματα όλης της ανθρωπότητας. Την υπερθέρμανση του Πλανήτη και την δραματική που θα προκαλέσει στο κλίμα – κατ’ επέκταση και στη ζωή όλων μας.


Η ανθρωπότητα έχει, ακόμη, 12 χρόνια πριν η ζωή όλων μας αλλάξει δραματικά λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη; Αυτό υποστηρίζει Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή που σύνταξαν 91 επιστήμονες από 40 χώρες. Πριν από τρία χρόνια, 196 χώρες πήραν μέρος στη Διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα. Ο στόχος που τέθηκε, τότε, ήταν για περιορισμό της θέρμανσης της γης κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου. Πως; Μέχρι το 2030, οι εκπομπές CO2 θα πρέπει να μειωθούν κατά 45% σε σύγκριση με το 2010. Και να μηδενιστούν στα μέσα του αιώνα. Παγκοσμίως, η χρήση άνθρακα έως το 2050 πρέπει, σχεδόν, να μηδενιστεί. Με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να παρέχουν το 85% της ηλεκτρικής ενέργειας. Δράση άμεσα λοιπόν! Αφού, σύμφωνα με τον Peter Talas, γενικό γραμματέα της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, “το 2018 είναι το θερμότερο έτος στην ιστορία”.

Γενικά στοιχεία για τα αέρια του θερμοκηπίου

Τα αέρια του θερμοκηπίου εκπέμπονται είτε μέσω φυσικών διεργασιών είτε από τις διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι κύριες πηγές τους είναι οι υδρατμοί της ατμόσφαιρας και το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που προκαλείται από ανθρώπινους πόρους. Όπως π.χ. η καύση των ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για τις μεταφορές ή τη βιομηχανία.

Επίσης, άλλο σημαντικό αέριο του θερμοκηπίου είναι το μεθάνιο (CH4). Προέρχεται από την εξόρυξη των ορυκτών καυσίμων ή τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Είναι ενδεικτικό πως οι αγελάδες παράγουν, περίπου, 4 γιγατόνους μεθανίου (CH4) ανά έτος λόγω του τρόπου που επεξεργάζονται την τροφή τους. Η χώνεψη γίνεται στο στομάχι των ζώων, και όχι στο έντερο. Αυτό έχει ως συνέπεια, λόγω του αναμασήματος που κάνουν, να απελευθερώνεται το αέριο στην ατμόσφαιρα από τα βακτήρια που βρίσκονται στα στομάχια τους. Η παγκόσμια αγροτική δραστηριότητα προκαλεί το 12%, περίπου, των συνολικών εκπομπών ρύπων. Με την κτηνοτροφία να ευθύνεται για το 80% από αυτούς.

Άλλο αέριο του θερμοκηπίου είναι το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) που προέρχεται είτε από την καύση των ορυκτών καυσίμων είτε από την βιομηχανική επεξεργασία διαφόρων λυμάτων.

Τέλος, μια ακόμη κατηγορία αερίων είναι τα λεγόμενα φθοριούχα με πιο σημαντικούς τους χλωροφθοράνθρακες (CFCs). Αυτοί χρησιμοποιούνται σαν ψυκτικά, στα διάφορα αεροζόλ και σαν διαλύτες.

Η υπερθέρμανση είναι γεγονός

Ήδη βιώνουμε συνέπειες από την υπερθέρμανση. Παρατηρούνται έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες σε διάφορες περιοχές του πλανήτη σε αντιδιαστολή με παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας και ξηρασίας σε άλλες. Μεγάλα κομμάτια παγετώνων λιώνουν. Ενώ η μέση, παγκόσμια, στάθμη της θάλασσας ολοένα ανεβαίνει. Για τους ειδικούς, συνέπεια αυτών θα είναι η περιορισμένη διαθεσιμότητα του νερού σε ορισμένα τμήματα της γης που θα βιώνουν φαινόμενα ερημοποίησης. Και η μεταβολή των ακτογραμμών με συνεπακόλουθη καταστροφή των υποδομών τους (λιμάνια, τουριστικές δραστηριότητες, κ.ά).

Επίσης, παραμονεύει ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία από λοιμογόνες ασθένειες ή επανεμφάνιση επιδημιών του παρελθόντος. Αναμένεται αύξηση του κόστους στις βιομηχανίες λόγω μεταβολών στην αγροτική παραγωγή αφού θα αλλάξουν ζώνες καλλιέργειας και τα είδη που θα μπορούν να ευδοκιμούν σε αυτές. Τέλος, εξαιτίας του ότι οι ωκεανοί θα απορροφούν μεγαλύτερα ποσά διοξειδίου του άνθρακα (CO2) θα προκύψει μεταβολή του pH των θαλασσών (οξίνιση) με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη θαλάσσια ζωή.

Για τους επιστήμονες – συντάκτες της Έκθεσης το στοίχημα “τρέχει” ακόμη. Το σημαντικότερο είναι να γίνουν δραστικές και αποφασιστικές αλλαγές στους τομείς της ενέργειας, των χρήσεων γης και, φυσικά, στη βιομηχανία. Σύμφωνα με την Έκθεση, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν, στις επόμενες δυο δεκαετίες, επενδύσεις περίπου 2,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ για κάθε χρόνο, συνολικά από κυβερνήσεις και ιδιώτες (γύρω δηλαδή στα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια/έτος), ώστε ο πλανήτης να μείνει κάτω από το όριο του ενάμιση βαθμού Κελσίου.

Η πολιτική της Ε.Ε. για το κλίμα και το παράδειγμα της Δανίας

Η Ε.Ε επιδιώκει με τις πολιτικές της για το κλίμα, μέχρι το 2050, να πετύχει μείωση στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 80 – 95% σε σύγκριση με τις τιμές του 1990. Άλλωστε, έχει δεσμευτεί να μειώσει μέχρι το 2030 τις εκπομπές κατά τουλάχιστον 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα επιτύχουν μικρότερες μειώσεις. Για το σκοπό αυτό έχει εκδοθεί νομοθεσία για την ενίσχυση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική και ενέργεια από βιομάζα). Όπως, επίσης, για τη βελτίωση σειράς εξοπλισμών και οικιακών συσκευών. Τέλος, η Ε.Ε στοχεύει στην ανάπτυξη των τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκπέμπεται από σταθμούς παραγωγής και άλλες μεγάλες εγκαταστάσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας που καταρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η Δανία. Αξιοποιώντας τον άνεμο, η αιολική ενέργεια, κάλυψε το 43,6% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας το 2017. Το προγενέστερο εθνικό ρεκόρ της συγκεκριμένης χώρας ήταν το 42%, το 2015. Και οι Δανοί δεν σταματούν εδώ. Στόχος τους είναι, έως το 2020, η χώρα να λαμβάνει περίπου το 50% της ηλεκτρικής της ενέργειας από τον άνεμο. Και το 80% συνολικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της βιομάζας και της ηλιακής ενέργειας. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός πως κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανεμογεννητριών, παγκοσμίως, εδρεύουν στη Δανία.

Αμερική και Τραμπ για το κλίμα

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με εντολή του Κογκρέσου, συντάχθηκε η 4η Εθνική Αξιολόγηση για το Κλίμα (Fourth National Climate Assessment Volume II) από περισσότερες από 12 κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανισμούς στις ΗΠΑ (από το Υπουργείο Γεωργίας έως τη NASA) και τουλάχιστον 300 επιστήμονες. Η μελέτη αναφέρεται στα αποτελέσματα του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, στις ΗΠΑ, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για λήψη μέτρων.

Δυστυχώς, τα παραπάνω συμπεράσματα των επιστημόνων έρχονται σε σύγκρουση με την πολιτική Τραμπ αναφορικά με τα ορυκτά καύσιμα. Μην ξεχνάμε πως ο Πρόεδρος Τραμπ, πέρυσι, ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Επιπροσθέτως, έχει περιορίσει διάφορα από τα μέτρα περιβαλλοντικής προφύλαξης της προεδρίας Ομπάμα σχετικά με την ενίσχυση της παραγωγής εσωτερικών ορυκτών καυσίμων.

Και τώρα …Κατοβίτσε!

Κρίνοντας την Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, η εκπρόσωπος της Greenpeace Kaisa Kosonen, δήλωσε πως “…οι επιστήμονες θα ήθελαν να γράψουν με κεφαλαία γράμματα ‘ΔΡΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΗΛΙΘΙΟΙ’ …”. Περιθώρια για εφησυχασμούς, δεν υπάρχουν πια. Εύλογα, λοιπόν, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην Πολωνία καθώς εκεί γίνεται η Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα. Ο χώρος όπου διεξάγεται η Διάσκεψη; Συμβολικός. Είναι το παλιό ορυχείο εξόρυξης κάρβουνου στο Κατοβίτσε, εκτός λειτουργίας πια. Οι σύνεδροι, περίπου 200 χώρες και οργανισμοί από όλο τον πλανήτη, έχουν ένα στόχο – πρόκληση. Στις 14 Δεκεμβρίου να εκδώσουν ένα κοινό ανακοινωθέν προσπαθώντας, ουσιαστικά, να οριστικοποιήσουν τους όρους για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου