ΤΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ … ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ!

Juglans regia ... Κοινώς, καρυδιά! Το δένδρο της μπορεί να φτάσει σε ύψος και τα 40 m. Καλλιεργείται για τον καρπό της, το καρύδι που είναι απαραίτητο στη διατροφή - βοηθά τον μεταβολισμό. Καλλιεργείται και για το εξαιρετικής ποιότητας ξύλο της το οποίο είναι πολύ ανθεκτικό. Μελίνα Κριτσωτάκη new deal

Μοίρασε το

Juglans regia … Κοινώς, καρυδιά! Το δένδρο της μπορεί να φτάσει σε ύψος και τα 40 m. Καλλιεργείται για τον καρπό της, το καρύδι και για το εξαιρετικής ποιότητας ξύλο της το οποίο είναι πολύ ανθεκτικό. Πρώτη παραγωγός χώρα, παγκοσμίως, η Κίνα και ακολουθούν ΗΠΑ (Πολιτεία της Καλιφόρνια), Ιράν, Τουρκία και Ουκρανία.

Η ΚΑΡΥΔΙΆ ΓΕΝΙΚΑ

Δένδρο μόνοικο – δίκλινο, δηλαδή στο ίδιο δένδρο συνυπάρχουν, διαμορφωμένα, θηλυκά και αρσενικά άνθη. Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της “διχογαμίας”, το οποίο σημαίνει πως η άνθιση των θηλυκών και των αρσενικών ανθέων δεν συμπίπτει χρονικά. Οι πιο πολλές εμπορικές ποικιλίες είναι πρωτανδρικές. Η καρυδιά απαιτεί μεγάλη ηλιοφάνεια και κατάλληλη θερμοκρασία, η οποία τους θερινούς μήνες δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 40οC. Διαφορετικά, είναι πιθανό να παρατηρηθεί υποβάθμιση της ποιότητας των καρυδιών. Ο πολλαπλασιασμός του δένδρου γίνεται με εμβολιασμό με την κατάλληλη ποικιλία ή με σπόρο. Είναι απαιτητική σε άζωτο ενώ τα πιο κατάλληλα εδάφη για την καλλιέργειά της είναι τα μέσης σύστασης.

Πλεονέκτημα της καλλιέργειάς της το ότι προσαρμόζεται στις κλιματικές συνθήκες των ορεινών περιοχών. Η ρίζα της καρυδιάς είναι τοξική για κάποια φυτά που αναπτύσσονται πολύ κοντά της γιατί εκκρίνει μια χημική ουσία, την γιουγκλόνη. Αυτή προκαλεί αναστολή ανάπτυξης όταν βρεθεί σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο έδαφος σε ντομάτες, μηλιές, πατάτες, τριφύλλι, κ.ά.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΚΑΡΠΕΣ

Οι ποικιλίες της καρυδιάς, ανάλογα με τον τρόπο καρποφορίας τους, διακρίνονται σε “ακρόκαρπες”, δηλαδή σε αυτές που καρποφορούν στο άκρο του βλαστού, και τις “πλαγιόκαρπες”, δηλαδή αυτές που καρποφορούν στα πλάγια. Οι πλαγιόκαρπες ποικιλίες είναι μικρότερων διαστάσεων και καλλιεργούνται πιο εύκολα. Δίνουν παραγωγή από το 3ο – 4ο έτος παρουσιάζοντας ομοιομορφία καρπών. Γενικά, τα φύλλα του δένδρου προσβάλλονται, κυρίως, από αφίδες και τετράνυχους.

Τα καρύδια είναι δρύπη, σφαιροειδούς σχήματος. Όταν είναι ώριμα, τινάζονται από το δέντρο με ράβδισμα και μαζεύονται πριν μαυρίσουν. Κατόπιν, ξεφλουδίζονται και ξεραίνονται σε ξηραντήρια. Το εσωτερικό του καρυδιού, η καρυδόψιχα, είναι βρώσιμη ως ξηρός καρπός. Η κυριότερη ασθένεια των καρπών είναι η βακτηρίωση (Xanthomonas campestris) και πιο σημαντικός εχθρός τους η καρπόκαψα (Cydia pomonella).

Η ΚΑΡΥΔΙΆ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ελλειμματική σε παραγωγή καρυδιών. Γίνονται εισαγωγές, περίπου 200.000 τόνων ετησίως, κυρίως από ΗΠΑ, Μολδαβία, κ.ά. Ρουμανία και Γαλλία είναι οι μεγαλύτερες χώρες παραγωγής στην Ε.Ε. Η Ελλάδα βρίσκεται, παγκοσμίως, στην ενδέκατη θέση και στην τρίτη εντός ευρωζώνης. Εισάγουμε, ακόμη, περίπου 2.500 τόνους καρυδόψιχας.

[quote text_size=”small”]

Η καλλιέργεια της καρυδιάς στη χώρα μας αποτελεί ευκαιρία αξιοποίησης των ορεινών εκτάσεων με δυνατότητες εξαγωγής του προϊόντος. Στο πρόγραμμα της “Δάσωσης Γεωργικών γαιών”, που αναμένεται να προκηρυχθεί το προσεχές διάστημα, μπορεί όποιος παραγωγός ενδιαφέρεται να φυτεύσει δένδρα με επιδότηση – πληρωμή με την πρώτη εγκατάσταση. Κυριότεροι νομοί καλλιέργειας είναι η Αρκαδία, Αχαΐα, Κορινθία, Άρτα, Ευρυτανία, κ.ά.

[/quote]

Η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται από 200 έως 500 κιλά το στρέμμα με τιμή παραγωγού στα άσπαστα καρύδια από 2,3 – 3,5 €/κιλό και στην καρυδόψιχα 8 – 12 €/κιλό, ανάλογα με τη χρονιά.

Η ΚΑΡΥΔΙΆ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΉ ΜΑΣ

Τα καρύδια είναι ένας δημοφιλής ξηρός καρπός που χρησιμοποιούνται, περισσότερο, στη ζαχαροπλαστική αλλά τρώγονται και σκέτα. Πρωτεϊνούχα τροφή, με αρκετές θερμίδες (περίπου 190 τα 30 γρ. καρυδόψιχας) αλλά γεμάτα Ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες της ομάδας Β και φυτικές ίνες.

Η κατανάλωση Ω3 λιπαρών οξέων έχει αποτέλεσμα την μείωση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη), την αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης, την ενίσχυση της καρδιαγγειακής λειτουργίας ενώ εμφανίζουν και αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, έχει βρεθεί πως συμβάλλουν στη βελτίωση των πνευματικών λειτουργιών του εγκεφάλου ενώ φαίνεται να έχουν κάποια θετική επίδραση στην ψυχολογία του ατόμου. Μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας για Αναπτυξιακές Αναπηρίες της Νέας Υόρκης έδειξε πως η κατανάλωση 30 – 45 γραμμαρίων καρυδιών μπορεί να βελτιώσει τις ικανότητες μάθησης και μνήμης και να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

[quote text_size=”small”]

Έρευνα, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Marshall, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια κατέληξε στο συμπέρασμα πως μία καθημερινή κατανάλωση 60 γραμμαρίων καρυδιών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού έως και 50% (δημοσίευση Αύγουστος 2011 στο “Nutrition and Cancer”). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα άλλης έρευνας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που έγινε σε γυναίκες, φαίνεται πως η βρώση καρυδιών εμποδίζει την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

[/quote]

ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΌ

Αυτό γιατί τα ακόρεστα λιπαρά των καρυδιών βελτιώνουν το μεταβολισμό της γλυκόζης, βοηθώντας παράλληλα τη δράση της ινσουλίνης. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 21/11/2013 στο “New England Journal of Medicine”, ερευνητών του Χάρβαρντ με 120 χιλιάδες συμμετέχοντες, έδειξε πως η κατανάλωση ξηρών καρπών οδηγεί σε μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Η βιταμίνη Ε, η οποία βρίσκεται στα καρύδια, είναι μια αντιοξειδωτική ουσία η οποία προστατεύει τα κύτταρα από τοξικές ενώσεις που σχηματίζονται από την οξείδωση πολυακόρεστων λιπών. Είναι απαραίτητη για την δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων ενώ συμβάλει στην αντοχή του σώματος και την αφομοίωση του οξυγόνου από τα κύτταρα. Θεωρείται αντιγηραντική και, σε επάρκεια, ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα καρύδια βελτιώνουν τη σωστή λειτουργία του εντέρου έναντι της δυσκοιλιότητας. Προστατεύουν από καρδιοπάθειες και διαβήτη ενώ προκαλούν αίσθημα κορεσμού (βοηθάνε στη διατήρηση υγιούς βάρος). Τα καρύδια θεωρούνται, επίσης, πως αυξάνουν την λίμπιντο και πως βοηθούν σε καλύτερο ύπνο. Τέλος, τροφοδοτούν τον οργανισμό με ποσά ιχνοστοιχείων όπως ασβέστιο, χρώμιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο.

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ..ΦΑΓΩΜΑ

Θέλετε να προσθέσετε τα καρύδια στην καθημερινότητά σας αλλά βαριέστε ή δεν έχετε χρόνο να ψάξετε για συνταγές με αυτά; Ιδού μερικές γρήγορες ιδέες … Ρίξτε μερικά στο γάλα σας μαζί με δημητριακά ή αλείψτε τα με μέλι ή ταχίνι σε φέτες ψωμί και φρυγανιές. Αναμείξτε τα με σταφίδες στο γιαούρτι σας σαν δεκατιανό ή ανακατέψτε τα με φρούτα στη φρουτοσαλάτα σας. Φτιάξτε κέϊκ και μπισκότα προσθέτοντας καρύδια σαν γέμιση. Ή θρυμματίστε τα και πασπαλίστε με αυτά διάφορες σαλάτες και γλυκίσματα. Μπορείτε, επίσης, να τα αναμείξετε με κρέας στη γάστρα. Ή να τα φτιάξετε, μαζί με άλλα συστατικά της αρεσκείας σας, σε σάλτσα για μακαρόνια. Τέλος, προσθέστε τα σε πίτες ή ριζότα. Να θυμάστε, όμως, πως δεν πρέπει να τα καταναλώνετε σε μεγάλη ποσότητα γιατί τότε θα χρειαστείτε διαιτολόγο μιας και θα έχετε αποκτήσει πρόσθετο βάρος!

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο της Μελίνας Κριτσωτάκη new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου