ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 2017/18: ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Ελαιόλαδο. Η παραγωγή του στην περίοδο 2017/18 εμφανίζεται αυξημένη στην Ε.Ε. κατά 3%. Αυτό το γεγονός, φυσικά, παρασέρνει και την παγκόσμια παραγωγή σε ανοδικές τάσεις (14%) με το κοντέρ να γράφει (στο περίπου) τους 3 εκατομ. τόνους. new deal Μελίνα Κριτσωτάκης

Μοίρασε το

Ελαιόλαδο. Η παραγωγή του στην περίοδο 2017/18 εμφανίζεται αυξημένη στην Ε.Ε. κατά 3%. Αυτό το γεγονός, φυσικά, παρασέρνει και την παγκόσμια παραγωγή σε ανοδικές τάσεις (14%) με το κοντέρ να γράφει (στο περίπου) τους 3 εκατομ. τόνους. Γενικά, θα πρέπει να σημειωθεί πως από το 2010 και έπειτα παρατηρούνται σημαντικές διακυμάνσεις στην παραγωγή του. Παρακάτω, αναφέρονται στοιχεία για το 2017/18 από τις 3 κυριότερες χώρες παραγωγής ελαιολάδου της Ε.Ε.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Η Ισπανία είναι η χώρα που πρωταγωνιστεί στη διακίνηση του χύμα ελαιολάδου, σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, οι τιμές του διαμορφώνουν κατά κανόνα τις αντίστοιχες των υπόλοιπων χωρών της Μεσογείου. Περίπου 1,1 εκατομ. τόνοι η φετινή παραγωγή, μειωμένη κατά 15% σε σχέση με πέρυσι. Αποτέλεσμα; Να προσπαθούν οι Ισπανοί παραγωγοί να πουλήσουν το λάδι σε υψηλές τιμές στις ελλειμματικές χώρες. Γύρω στους 160 χιλιάδες τόνους οι εξαγωγές του Ισπανικού ελαιολάδου, κυρίως προς τις ΗΠΑ. Τιμή παραγωγού, στην Ισπανία, τον Ιανουάριο του 2018 στα 3,63 ευρώ/ kg.

ΙΤΑΛΙΑ

Η Ιταλία, την χρονιά 2017/18, καταγράφει σημαντική άνοδο (75%) στην παραγωγή ελαιολάδου “αγγίζοντας” τους 350.000 τόνους. Κι αν αυτό το 75% φαντάζει περίεργο, αρκεί να σημειωθεί πως η χρονιά του 2016 ήταν από τις δυσκολότερες λόγω προσβολής των δένδρων από το βακτήριο Xylella fastidiosa. Η Ιταλία είναι η δεύτερη παραγωγός χώρα παγκοσμίως και πρώτη στην εξαγωγή τυποποιημένου ελαιολάδου. Διακύμανση στο τυποποιημένο από 125 χιλιάδες έως 135 χιλιάδες τόνοι από το 2011 και μετά, περίπου. Ωστόσο, πραγματοποιεί και εισαγωγές σε λάδι από Ισπανία και Ελλάδα. Τιμή παραγωγού τον Ιανουάριο του 2018 για την Ιταλία στα 4,18 ευρώ/ kg.

ΕΛΛΑΔΑ

Η συνολική εικόνα στην παραγωγή ελαιολάδου, για φέτος, στη χώρα μας εκτιμήθηκε στους 250 χιλιάδες τόνους με την Κρήτη να παρουσιάζει σημαντική μείωση. Εξάγουμε προς Ιταλία, κυρίως, χύμα ελαιόλαδο (συνήθως γύρω στους 65 χιλιάδες τόνους) με αποτέλεσμα να εξαρτώμαστε από την Ιταλική ζήτηση στη διαμόρφωση της τιμής παραγωγού. Η τελευταία διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στα 3,38 ευρώ/ kg. Οι Έλληνες παραγωγοί, βέβαια, προσπαθούν να διατηρούν αδιάθετα αποθέματα στις αποθήκες τους ώστε να πετυχαίνουν υψηλότερες τιμές προς το τέλος της εμπορικής περιόδου. Προς ΗΠΑ, κατευθύνονται τα τελευταία 3 χρόνια 6 χιλιάδες τόνοι (περίπου) τυποποιημένου ελαιολάδου.

ΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ

Άνοδος κατά 62% στην παραγωγή της Τουρκίας για το 2017/18 (έφτασε σχεδόν τους 290 χιλιάδες τόνους). Με το εξωπραγματικό 120% η άνοδος για την Τυνησία, με παραγωγή γύρω στις 220 χιλιάδες τόνους. Αύξηση και σε άλλες χώρες, όπως η Αλγερία, το Μαρόκο, η Αργεντινή και η Ιορδανία.
Που πάει τόσο λάδι; Κυρίως στις ΗΠΑ που απορροφούν το 38% των συνολικών, παγκόσμιων, εισαγωγών. Ενδεικτικό πως πριν 2 δεκαετίες το ποσοστό αυτό έφτανε στο 30%. Τέλος, άλλες σημαντικές αγορές είναι αυτές της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ρωσίας.

ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ… ΤΙ;

Αισιόδοξες οι προβλέψεις για την Ισπανία. Αναμένεται, την περίοδο μέχρι το 2030, αύξηση της παραγωγής (2,3% ετησίως) λόγω νέων φυτεύσων και επέκτασης των αρδευτικών δικτύων. Θεωρείται, δηλαδή, πως η παραγωγή αυτής της χώρας θα ξεπερνά τους 1,5 εκατομ. τόνους από το 2030. Για άνοδο, κατά 2% ετησίως, κάνουν λόγο οι εκτιμήσεις για την Ιταλία ενώ για τη χώρα μας για 1,1%. Μάλιστα, για Ελλάδα και Ιταλία, αναμένεται η όποια αύξηση να προκύψει λόγω βελτίωσης των αποδόσεων των δένδρων και όχι από φυτεύσεις.
Υποσημείωση … Αναφερόμαστε σε τάσεις. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν αποκλείονται και “κακές”, αποδοτικά, χρονιές εξαιτίας προβλημάτων από τις καιρικές συνθήκες, από διαφοροποιήσεις στη χρήση του αρδευτικού νερού, λόγω νέων προσβολών από το Xylella fastidiosa, κ.ά.
Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο της Μελίνας Κριτσωτάκηστο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου