Γιατί πρωτοπορεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αχλαδιών

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αχλαδιών εντοπίστηκε να πρωτοπορεί από την Μελίνα Κριτσωτάκη που τον επισκέφτηκε πρόσφατα. Το μυστικό τους είναι ο τρόπος οργάνωσης και η τάση διαρκούς ανανέωσης του μηχανολογικού εξοπλισμού. new deal

Μοίρασε το

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αχλαδιών εντοπίστηκε να πρωτοπορεί από την Μελίνα Κριτσωτάκη που τον επισκέφτηκε πρόσφατα. Το μυστικό τους είναι ο τρόπος οργάνωσης και η τάση διαρκούς ανανέωσης του μηχανολογικού εξοπλισμού.


Ο ορισμός του Συνεταιρισμού, όπως διατυπώθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Συνεταιριστικών Οργανώσεων στο Μάντσεστερ το 1995, αναφέρεται σε “αυτόνομη ένωση προσώπων που συγκροτείται εθελοντικά για την αντιμετώπιση των κοινών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών και επιδιώξεών τους διαμέσου μιας συνιδιόκτητης και δημοκρατικά διοικούμενης επιχείρησης”. Στον αγροτικό τομέα, αιτίες που ωθούν τους παραγωγούς σε συλλογικά σχήματα έχουν να κάνουν. Πρώτον, με την αβεβαιότητα του όγκου της παραγωγής λόγω της άμεσης εξάρτησής της από τον καιρό. Δεύτερον την ανάγκη τους να ανταποκριθούν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους. Και τρίτον με την απόκτηση μεγαλύτερης διαπραγματευτικής δύναμης στις εμπορικές τους συναλλαγές.

Πριν λίγες μέρες επισκεφθήκαμε έναν Αγροτικό Συνεταιρισμό για να ενημερωθούμε για την “Προσπάθεια” που γίνεται εκεί. Βρεθήκαμε στο χωριό Αχλάδια. 9 χλμ από τη Σητεία Λασιθίου, κατάφυτο από ελαιόδενδρα (124.000) και με πολύ όμορφο φυσικό τοπίο.

Γιατί πρωτοπορεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αχλαδιών

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αχλαδιών διαχειρίζεται την παραγωγή ελαιολάδου των παραγωγών της γύρω περιοχής. Αυτή ανέρχεται, με αριθμούς, περίπου, στους 600 τόνους. Τα τελευταία χρόνια, εκσυγχρονίζει διαρκώς τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις του. Έτσι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των μελών του. Το ποιοτικό ελαιόλαδο είναι κοινός παρονομαστής. Το 2016, προχώρησαν σε μια καινοτόμα κίνηση για τα τότε ελληνικά δεδομένα στη διαδικασία ελαιοποίησης. Εγκατέστησαν το σύστημα μάλαξης Protoreattore της Pieralisi. Μετά την πετυχημένη εφαρμογή του συστήματος, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός των Αχλαδιών, το 2017 αντικατέστησε πλήρως τους μαλακτήρες. Εγκατέστησε και δεύτερο σύστημα Protoreattore καθώς και decanter 2 φάσεων της Pieralisi.

“Φροντίζουμε την ποιότητα του ελαιολάδου που παραδίδουμε στους παραγωγούς των Αχλαδιών αλλά και των γύρω χωριών που επιλέγουν να αλέσουν σε εμάς. Η καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτησή τους, είναι ο στόχος μας”. Λόγια του Προέδρου του Συνεταιρισμού.

Ο Γιάννης Χριστοδουλάκης ανάλαβε καθήκοντα προέδρου το 2012. Πιστεύει στην ιδέα του συνεταιρίζεσθαι και στην προσφορά προς τους συγχωριανούς του. Θεωρεί, πως τα επόμενα χρόνια θα αποτελεί μονόδρομο για τα ελαιουργεία της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας η χρήση του συστήματος Protoreattore. Το συγκεκριμένο σύστημα μάλαξης, όπως λέει χαρακτηριστικά, έχει θετικές επιπτώσεις στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου ελαιολάδου. Αλλά και σημαντική συνεισφορά στη μείωση του κόστους λειτουργίας του ελαιουργείου.

Κοινή ή μεμομωμένη άλεση

Πλεονέκτημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αχλαδιών είναι πως ο κάθε παραγωγός μπορεί να επιλέξει αν θέλει κοινή ή μεμονωμένη άλεση. Η εφαρμογή, μάλιστα, της κοινής άλεσης αποτελεί άλλο ένα στοίχημα. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα της αποθήκευσης των ελιών που παραδίδονται για άλεση σε παλετοκιβώτια.

Τα παλετοκιβώτια είναι καλύτερα από τα κλασσικά υφασμάτινα σακιά. Τα τελευταία δημιουργούν προβλήματα λόγω μη σωστού αερισμού των καρπών. Με συνέπεια αντίστοιχη υποβάθμιση στην ποιότητα του λαδιού. Για όσο το δυνατόν καλύτερο ελαιόλαδο, επιπροσθέτως, στα Αχλάδια η άλεση γίνεται αμέσως ή λίγες ώρες μετά την παράδοση.

Ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού. Διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών προς τους παραγωγούς. Ενημερωθήκαμε, ακόμη, αναλυτικά για όλη τη διαδικασία της ελαιοποίησης και την χρήση των νέων τους μηχανημάτων.

“Οι μελλοντικές μας ενέργειες προσανατολίζονται προς την ικανοποίηση ολοένα και περισσότερων παραγωγών. Δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών μας. Αφορούν, επίσης, την παρουσία μας σε συλλογικά σχήματα παραγωγών της Επαρχίας Σητείας που εφαρμόζουν το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης στην ελαιοκαλλιέργεια”. Ο κ. Χριστοδουλάκης επισημαίνει, τέλος, πως το μέλλον των Συνεταιρισμών αλλά και του ελαιολάδου εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Χρονιές δύσκολες από άποψη καιρού θα επιδρούν αρνητικά στην ανθοφορία των ελιών, στη συνολική παραγωγή αλλά και στην τελική επιβίωση των συλλογικών σχημάτων.

Αναχωρήσαμε από τα Αχλάδια με τις καλύτερες εντυπώσεις από το μέρος και την Σητειακή, “αληθινή” φιλοξενία των ανθρώπων του Συνεταιρισμού.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο της Μελίνας Κριτσωτάκη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου