INDEEPANALYSIS.GR: ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοίρασε το

Στον ιστότοπο http://www.indeepanalysis.gr/ λειτουργεί ένα think tank (δεξαμενή σκέψης) από καθηγητές, διδάκτορες και συνεργάτες του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου μπορεί κανείς να βρει μοντέλα προβλέψεων για την ελληνική οικονομία που ενσωματώνουν πολλές παραμέτρους και όχι ενθουσιώδεις προσδοκίες ή ανορθολογικές παραδοχές με ακραία καταστροφικά σενάρια. Η αλήθεια είναι ότι όσο και αν ”στεγνώσει” η αγορά, όσο και αν μειωθεί η κυκλοφορία του χρήματος, 6 χρόνια μετά τις θυσίες σε αυτή την χώρα,μια δημοσιονομική ισορροπία μπορεί να αποτελέσει αφετηρία σταδιακής ανάκαμψης.

Ξέρω ότι διαβάζοντας μόνο αυτά,κάποιοι έχετε ήδη αρχίσει να αμφισβητείτε τα τεχνοκρατικά εργαλεία και να επιμένετε στην περίφημη ”κοινή λογική” (και φυσικά να τα βάζετε με το σινάφι των θεωρητικών οικονομολόγων.) Κακώς, διότι καλή η απλή εξήγηση αλλά πολύ κακή η … απλουστευμένη εκδοχή της!

Και στην Ελλάδα, κάνουμε αυτό ακριβώς : πχ. δεν έχει ο κόσμος να πληρώσει χρέη και χαράτσια,άρα θα καταρρεύσει η χώρα,θα βγούμε στους δρόμους, θα έλθει το Τέλος!

[quote text_size=”small”]

Μην βιάζεστε. Μπορεί η κυβερνητική ρητορική να μην πατάει στο έδαφος της πραγματικότητας και να υπερβάλλει με ένα νέο success story, η χώρα όμως δεν θα καταρρεύσει έτσι εύκολα. Δεν είναι επιχείρηση με κέρδη και ζημίες που εύκολα χρεοκοπεί. Ας μην αγνοούμε ότι το Δημόσιο δεν είναι εταιρεία.

[/quote]

Έχει άλλους οικονομικούς κανόνες και μια μακροοικονομική λογιστική με ιδιαίτερες παραμέτρους και άλλα πολλά στοιχεία που διαφοροποιούν τα οικονομικά του μεγέθη. Πχ. αγνοούμε το πόσο θα άλλαζε η δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα εάν παγώσει το χρέος ή ελαφρυνθεί, ως ετήσιο βάρος.

Βασικό εργαλείο του think tank είναι το μοντέλο Oxford Global Economic Model, του αξιόπιστου οργανισμού Oxford Economics, και αποτελεί όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του think tank ”…το περισσότερο ευρέως χρησιμοποιούμενο διεθνές μακροοικονομικό μοντέλο, με πελάτες όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ασίας και ένας μεγάλος αριθμός εταιριών blue-chip. Παρέχεται από την Oxford Economics η οποία ιδρύθηκε το 1981 σε συνεργασία με το οικονομικό κολέγιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης….”

Το πώς λειτουργεί το μοντέλο αυτό, για όσους αρέσκονται σε ανώτερα μαθηματικά,στην στατιστική και στην οικονομετρία, είναι εύκολο να το βρει κανείς στον ιστότοπο του Intelligent Deep Analysis.

Ας δούμε τι προβλέπει για την πολύπαθη Ελλάδα, το μοντέλο αυτό. Αντιγράφω από την παράγραφο της ιστοσελίδας για το ΑΕΠ: ”Το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας μετά από 9 συνεχή έτη ύφεσης (με εξαίρεση το έτος 2014 όταν καταγράφηκε μικρή αύξηση του ΑΕΠ) αναμένεται ακολουθήσει μια θετική πορεία από το 2017 και μετά. Για το 2016 η ύφεση αναμένεται να είναι της τάξης του -1,31% καθώς από €185 δις το 2015 αναμένεται να μειωθεί σε €182,57 δις το 2016. Ωστόσο, από το 2017 και μετά θα ακολουθήσει θετική πορεία, με τη μεγέθυνσή του να αναμένεται κάθε έτος υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο. Σημειώνεται ότι το μοντέλο μας έχει σημαντικές διαφορές εκτίμησης με το ΔΝΤ, την ΤτΕ και το ΥΠΟΙΚ που θεωρούν ότι το 2017 θα έχει ένα θετικό ρυθμό +2,7% περίπου ενώ το μοντέλο μας υποστηρίζει ένα ρυθμό +0,3%. Από το 2018 και μετά οι εκτιμήσεις όσον αφορά στο ΑΕΠ είναι αρκετά κοντά”.

Αν με ρωτάτε κατά πόσο συμφωνώ θα σας πω κατά 75-80 %. Σίγουρα πάντως δεν συμφωνώ με τις ”τρομοκρατικές ” προβλέψεις άλλων οίκων όπως πχ. της Citigroup που βλέπει ύφεση – 7,5%(!).

Γιατί όμως όλα αυτά δεν μας μοιάζουν λογικά και αναμενόμενα; Μα γιατί εμείς άλλα βλέπουμε, άλλα ζούμε, άλλα νιώθουμε.

[quote text_size=”small”]

Η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη: βελτιώνονται οι αριθμοί και οι άνθρωποι εξακολουθούν να υποφέρουν. Αλήθεια είναι αυτό. Οι πολλαπλασιαστές δεν λειτουργούν και τα μεγάλα νούμερα δεν αντικατοπτρίζονται στα μικρά, της καθημερινότητας. Θα αργήσει αλλά θα γίνει και αυτό. Όχι όμως τόσο σύντομα όσο το επικαλείται αυτή η κυβέρνηση.

[/quote]

Τέλη του 2014, η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε περισσότερες ενδείξεις που έδειχναν το φως στην άκρη του τούνελ. Δεν συμφωνώ αρκετά με την πρόβλεψη που γίνεται στην ιστοσελίδα για την απασχόληση:

“Μέχρι το 2021 το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να φτάσει το 16,7% όταν είχε φτάσει το 2013 στο αρνητικό ρεκόρ του 27,5%, χωρίς ωστόσο η οικονομία να προσεγγίζει μέχρι το 2021 το επίπεδο απασχόλησης του 2008”.

Ο λόγος που επιφυλάσσομαι είναι  ότι τα παραπάνω στηρίζονται στην συντηρητική πρόβλεψη ότι από το 2018 και μετά αναμένεται αρκετά σημαντική αύξηση των επενδύσεων οι οποίες εκτιμάται ότι θα φτάσουν στα €29,79 δις το 2021 (13,9% του ΑΕΠ). Με 30 δις ευρώ σε βάθος 4 ετών δεν μπορεί να πέσει πολύ η ανεργία. Εάν μιλούσαμε για 70-80 δις τότε ναι, η ανεργία θα υποχωρούσε στο 18-20 %, κατά την ταπεινή μου γνώμη.

Τέλος, όσοι παθαίνετε αλλεργία με τους αριθμούς και τα μεγέθη, έχετε δίκιο να μένετε σε αυτό που βλέπουμε κάθε μέρα: μειωμένο εισόδημα, αυξανόμενα χρέη,μειωμένες ευκαιρίες στην αγορά.

Αυτή η ριμάδα όμως η Μακροοικονομία, με βάση την οποία κινούνται οι άνθρωποι του think tank,κάτι έλεγε πριν το 2009 και κάτι μας λέει και τώρα…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου