Η ΜΕΡΚΕΛ, Η DB ΚΑΙ Η ΠΡΟΝΟΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Μοίρασε το

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg η Merkel απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε κρατικής ενίσχυσης στην Deutsche Bank (DB) η οποία φορτωμένη με αέρα κοπανιστό (παράγωγα συνθετικού τύπου κυρίως ενυπόθηκων ομολόγων) άρχισε να καταρρέει στο γερμανικό χρηματιστήριο, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει βαριά πρόστιμα για αθέμιτες πρακτικές στις ΗΠΑ.

Ας μην βιάζονται όμως οι νεοφιλελεύθεροι φίλοι μας να πανηγυρίσουν με την πιθανή δήλωση της Μέρκελ και να δουν την θεωρία τους (η “αγορά” θα εκκαθαρίσει την υπόθεση) να περιορίζει ζημίες και πιθανό παγκόσμιο κραχ…

Η ανώτατη γερμανική τραπεζική ρυθμιστική αρχής (BaFin) ξέρει πολύ καλά, άρα και η Μέρκελ, αυτό που αγνοούν τόσο οι αγορές όσο και οι κυβερνήσεις: Το εντυπωσιακό οχυρό προστασίας για το τραπεζικό σύστημα και τους φορολογούμενους στη Γερμανία όπου δημιουργήθηκαν αργά και αθόρυβα από το 2008- 2012, τα Ειδικά Κεφάλαια Σταθεροποίησης των Χρηματαγορών (SoFFin) στα οποία το γερμανικό κοινοβούλιο χορήγησε μέσω της Bundesbank 400 δισ. ευρώ, ως εγγυήσεις των γερμανικών τραπεζών, και άλλα 80 δις για απ ευθείας αναχρηματοδοτήσεις τους σε περίπτωση ελλιπούς κεφαλαιακής επάρκειας και ανάγκης αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων. Παράλληλα θεσπίστηκε ειδικό νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στις γερμανικές τράπεζες να μεταφέρουν (αν χρειαστεί) στα SoFFin τα ευρωπαϊκά σκάρτα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.

Η μεθοδική αυτή προνοητικότητα των Γερμανών, άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ανάγκες διατήρησης υγιούς τραπεζικού συστήματος (το οποίο είχε ήδη το 2012 ρωγμές από τους ισολογισμούς των στεγαστικών τραπεζών Landesbanken) μας δείχνει και την ετοιμότητα τους σε περίπτωση συστημικής επέκτασης της κρίσης χρέους.

Τι έκανε λοιπόν εδώ και οκτώ χρόνια η Γερμανία; Ενώ ύψωσε το δικό της τείχος προστασίας με 480 δισ. για τις εγχώριες τράπεζες της, ήταν σθεναρά αντίθετη για την ποσοτική χαλάρωση στην Ευρωζώνη και ουσιαστικά “υποχρέωνε” την ΕΚΤ να αγοράζει τα σκάρτα ομόλογα του Νότου, μετατρέποντας την στην μεγαλύτερη τοξική τράπεζα στην Ευρωπαϊκή Οικονομία. Ως πότε όμως;

Να που ήλθε ο καιρός για το Βερολίνο να χρησιμοποιήσει τον δικό της πυροσβεστήρα ώστε να σώσει την DB. Μα, θα πει κάποιος, αμφισβητείς την Μέρκελ; Βεβαίως και την αμφισβητώ διότι η DB δεν είναι Ελλάδα για να παίζουμε το παιχνίδι “σε σκοτώνω για να σωθείς”.

Η γερμανική τράπεζα είναι σχεδόν νεκρή και η Μέρκελ είχε φτιάξει εδώ και πέντε χρόνια ειδικό κάδο αποκομιδής των “σκουπιδιών” της DB. Άλλωστε αλλού είναι το μυαλό της Μέρκελ: Πώς θα μείνει αμέτοχη η κυβέρνηση της στην υπόθεση DB όσο αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη με πιθανή επιβάρυνση 14 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο διευθέτησης έρευνας που διεξάγουν οι ΗΠΑ σχετικά με τις πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων. Κοινώς, δεν τα βάζεις εύκολα με την SEC (αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς) που ήδη δρομολογεί νέα πρόστιμα και σε άλλους γερμανικούς κολοσσούς στο έδαφος της (Volkswagen, Deutsche Telecom…)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου