Η ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ JAPONICA ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ

Μοίρασε το

Αυγή 4/9/2016, σελίδα 3. Ξένη καταχώρηση απο την μεγαλύτερη κάτοχο ελληνικών ομολόγων διεθνώς, την επενδυτική εταιρεία Japonica Partners που εδώ και τέσσερα χρόνια ποντάρει στην ανάκαμψη της χώρας μας. Εκδίδει δε μελέτες με βάση τις οποίες το καθαρό χρέος της Ελλάδας είναι κάτω από το 60%(!) του ΑΕΠ και όχι στο 175% -εάν αφαιρεθούν τα περιουσιακά στοιχεια της Έλλάδας- καταγγέλοντας έτσι τον ”πραγματικό” για αυτήν σκοπό υπερχρέωσής της χώρας στους δανειστές,να της αρπάξουν δηλαδή τα “ασημικά”

Όπως εξηγεί συχνά ο ιδρυτής της εταιρείας Paul Kazarian αυτό προκύπτει αν υπολογιστεί το καθαρό χρέος της Ελλάδας -που ισούται με το ακαθάριστο μείον τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας- βάσει των κανόνων του IPSAS (International Public Sector Accounting Standards), της εκδοχής δηλαδή των διεθνών λογιστικών προτύπων για τον δημόσιο τομέα. Αν βιαστεί κανείς να χαρακτηρίσει των Kazarian αιθεροβάμων και συμφεροντολόγο( επειδή κατέχει ελληνικά ομόλογα) ας μην βιαστεί καθ ότι δηλώνει ευθαρσώς ότι ”…με την υιοθέτηση αυτού του λογιστικού προτύπου (IPSAS)το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν εξαφανίζεται. Το χαμηλό επίπεδο χρέους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην μακροχρόνια παράταση που έχουν δώσει οι δανειστές στην Ελλάδα και στη μείωση των επιτοκίων, στο πλαίσιο των διαδοχικών αναδιαρθρώσεων του χρέους. Επιπλέον, η μέθοδος βάσει της οποίας το ελληνικό χρέος υπολογίζεται στο 175% είναι καθορισμένη με ευρωπαϊκή συνθήκη και μπορεί να αλλάξει μόνο με ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.”

Αλλά ας δούμε τώρα τι μπορεί να σημαίνει η καταχώρηση στην Αυγή- και μόνο σε αυτήν και σε καμία άλλη κυριακάτικη εφημερίδα. Η Japonica Partners φαίνεται ότι υποστηρίζει εμφανώς την ελληνική κυβέρνηση- άλλωστε δεν θα την φιλοξενούσε η Αυγή. Αναφέρεται για ”..potential September 2016 meetings in Greece of select EZ member…” και αναφέρεται σε μια έννοια που θα την χρησιμοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση (Southern Axis countries= Άξονας των χωρών του Νότου). Το κείμενο έχει ώς κεντρική ιδέα την χρηματοοικονομική και πολιτική σταθερότητα και η ανάλυση αυτής της ιδέας παρατίθεται διεξοδικά και με σοβαρά επιχειρήματα στην δ/νση www.MostImportantReform.info

Στην καταχώρηση στην σελ. 3 της Αυγής διαβάζει κανείς μεγέθη οικονομικά σε ένα κείμενο 6 καίριων σημείων σχετικά με την ελάφρυνση χρέους, την βιωσιμότητα του,τις κεφαλαιακές δαπάνες, τους κρατικούς προυπολογισμούς, κ.α.Η χθεσινή καταχώρηση είναι το Ά μέρος . Θα ακολουθήσει λογικά και την επόμενη Κυριακή ένα σύνολο παρόμοιων παρατηρήσεων που ”εκλογικεύει” τόσο τα θετικά όσο και τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Δεν βιάζομαι να χαρακτηρίσω την δημοσίευση. Θεωρώ όμως ότι θα αποτελέσει έναν οδηγό για την παρουσίαση των μακροοικονομικών δεικτών απο τον Τσίπρα στην ΔΕΘ.Προφανώς υφίσταται μια κάποια σχέση μεταξύ κυβέρνησης και Japonica Partners. Εάν αυτή η σχέση δεν υιοθετεί στον πυρήνα της ανεδαφικές εκτιμήσεις για τα ισχύοντα δεδομένα της ευρωζώνης( δηλαδή ότι το χρέος μας είναι 60% του ΑΕΠ) τότε ίσως πρόκειται για μια λογική προσπάθεια αποφασιστικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για το περίφημο ”φτιασίδωμα” του χρέους( debt re-profiling).

Γιατί όλα αυτά μας αφορούν και πώς επηρεάζουν την καθημερινή μας πάλη με την λιτότητα και τα χρέη ; Όλα δυστυχώς είναι συνάρτηση της κατάστασης των ”μεγάλων αριθμών”. Εάν αυτοί δεν βελτιωθούν τότε σίγουρα δεν μπορεί να βελτιωθεί η καθημερινότητα στην μικροοικονομία. Αν πάλι βελτιωθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη, δεν είναι σίγουρο πότε θα γυρίσει το κλίμα στην αγορά ( ρευστότητα και τζίροι) Αλλά σίγουρα η δεύτερη περίπτωση μας είναι πιο αναγκαία απο την πρώτη…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου