Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣ

Μοίρασε το

Ένας άγνωστος νέος κόσμος έχει εξαπλωθεί στην αχανή επικράτεια του διαδικτύου. Μια παγκόσμια σφαίρα οικονομικών συναλλαγών, με νέο χρήμα, νέα νομίσματα, νέους κώδικες και κανόνες.Έννοιες όπως bitcoin, blockchain, ethereum, cryptocurrencies, κατακτούν την Οικονομία. Μιλάω φυσικά για τα ψηφιακά κρυπτονομίσματα και τους νέους κώδικες στα συστήματα ψηφιακού χρήματος που κινούνται στο παγκόσμιο διαδίκτυο.

Ο χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός μας εισάγει στον κρυπτοκαπιταλισμό. Το χρηματιστικό κεφάλαιο μας μυεί στο ψηφιακό κεφάλαιο, σε μια νέα εποχή, πίσω απο τις οθόνες, στην σκιά, στους κλειστούς συναλλακτικούς κόσμους, στο άγνωστο σύμπαν του διαδικτύου.

Μετά τα black boxes των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, μετά τα παράγωγα και τις over the counter αγορές( κρυμμένες, ανεξέλεγκτες, ελεγχόμενες μόνο απο τους εκκαθαριστές των συναλλαγών) περάσαμε στο μαύρο κουτί της διαδικτυακής οικονομίας.Ένας παράλληλος κόσμος συναλλαγών, στην εικονική πραγματικότητα των δικτύων, έχει τυλίξει τις ζωές μας. Στα data, στους κώδικες, στις πλατφόρμες, τα κρυπτονομίσματα αυξάνονται και πληθύνονται.

Πριν λειτουργήσει το διαδίκτυο κάθε χώρα είχε το νόμισμα της.Σήμερα αυτό ισχύει για κάθε μεγάλο συνασπισμό τραπεζικών -και οχι μόνο – κολοσσών, που έχουν στήσει τις δικές τους οικονομίες, τις δικές τους αγορές. Ούτε η Δεξιά ούτε η Αριστερά μπορούν ως ιδεολογίες να προσδιορίσουν τα όρια της κρατικής παρέμβασης και του ιδιωτικού τομέα στις αγορές. Τώρα πλέον έχει σημασία η ηλεκτρονική επικράτεια των συναλλαγών, τα όρια κάθε πλατφόρμας στην οποία οι χρήστες μπορούν να δίνουν εντολές απο τα πιο απομακρυσμένα μέρη της γής.

Η οικονομική πολιτική της κάθε κυβέρνησης οφείλει πλέον να λαμβάνει σοβαρά υπ’οψιν τον νέο κρυπτοκαπιταλισμό,τις καινούργιες δικτυακές και σκιώδεις δυναμικές των απεριόριστων μοχλευμένων συναλλαγών σε νομίσματα, μετοχές, εμπορεύματα, ομόλογα.

Το σύγχρονο ψηφιακό υποκείμενο, απο καταναλωτής μετατρέπεται σε χρήστης. Η ”χρήση” όμως είναι μορφή κατανάλωσης, μορφή συναλλακτικής συμπεριφοράς. Τα νέα κρυπτονομίσματα είναι η ενθουσιώδης όψη μιας αθέατης δικτυακής οικονομίας καταναλωτών που εθίζονται σε δήθεν αχρήματες συναλλαγές, σε αγορά υπηρεσιών και εμπειριών με ”άλλο” χρήμα, εναλλακτικής φύσεως. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική: τα κρυπτονομίσματα διαμορφώνουν μια σκιώδη οικονομία, ένα νέο σύμπαν συναλλαγών δαρβινικού τύπου, όπου αγοραστές και πωλητές θα πασχίζουν με ψηφιακά νομίσματα, σε δήθεν ανώνυμο και προστατευμένο περιβάλλον,να πετύχουν τιμές ισορροπίας που υποτίθεται ότι θα είναι ορθολογικές, δίκαιες και αμοιβαία επωφελείς. Στην σκιά όμως,τίποτα δεν είναι δίκαιο και ορθολογικό.Τα ιδιωτικά δίκτυα στο παγκόσμιο ψηφιακό χωριό δεν μπορεί να είναι ποτέ ασφαλή αφού εξ ορισμού ελέγχονται απο τους εκκαθαριστές των συναλλαγών.Αυτοί εγκαθιστούν το λογισμικό, αυτοί κατέχουν τα δεδομένα.

Τόσο απλά….

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου