Η ΑΟΡΑΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Μοίρασε το

Μόλις προχθές έγραφα στο new-Deal για το Τέλος του Ευρωπαϊκού Μονεταρισμού τονίζοντας ότι ζούμε συνεχώς στην ζώνη των μηδενικών επιτοκίων και ο κανόνας του Φρίντμαν (που υποστήριξε τον καθορισμό του ονομαστικού επιτοκίου στο μηδέν) φαίνεται να μην αποδίδει.

Πριν από λίγα λεπτά δημοσιοποιήθηκε η αντίδραση του Σόιμπλε (δεν διάβασε… εμένα, εννοείται!) προς τον Ντράγκι, διοικητή της ΕΚΤ, όπου ξεκάθαρα του ζητάει να ανεβάσει τα επιτόκια.

Ο Σόιμπλε λέει το αυτονόητο, ανεβάζοντας την ένταση μεταξύ της Γερμανίας και της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης: Η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε επιθετικές μειώσεις επιτοκίων τα τελευταία χρόνια και έχει διοχετεύσει πάνω από ένα τρισ. ευρώ στην οικονομία μέσω αγορών περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο με την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη να είναι μέτρια και τον πληθωρισμό μετά βίας πάνω από το μηδέν, πολύ κάτω από το στόχο για επίπεδα κοντά στο 2%, η ΕΚΤ και η νομισματική της πολιτική έχει φθάσει στα όριά της!

Ο Σόιμπλε λέει επίσης ότι σαν Ευρωζώνη δεν θα επιτύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη εάν συνεχίσουμε να κινούμαστε σε παλαιά μονοπάτια με νέα χρήματα. Έχει δίκιο ο αυστηρός υπουργός του Βερολίνου; Έχει και παραέχει! Αυτό που περιέγραψα προχθές- το τέλος του ευρωπαϊκού μονεταρισμού- είναι οφθαλμοφανές στο Βερολίνο το οποίο φυσικά και ευθύνεται για την διαρκή λιτότητα και την δημοσιονομική πειθαρχία που γεννάει ύφεση παντού.

Ο πρώην εφοριακός Σόιμπλε αφού πρώτα μας έβαλε να ματώσουμε – ώστε να ξοδεύουμε λιγότερα από αυτά που παράγουμε – τώρα έρχεται και υποδεικνύει ότι το φθηνό χρήμα από το ελικοπτεράκι της Φρανκφούρτης (ΕΚΤ) δεν πιάνει τόπο καθώς από μόνο του δεν αρκεί να κινητοποιήσει τις οικονομίες.

Όπως είπε ο Κριχμπάουμ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, “…η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι σαν μια αόρατη διάσωση για την χρεωμένες χώρες της νότιας Ευρώπης και ότι αυτό ποτέ δεν εγκρίθηκε από τα κοινοβούλια…” Ο ίδιος προσκάλεσε τον Ντράγκι στο Βερολίνο για να εξηγήσει την πολιτική του στους βουλευτές (!) οι οποίοι θα τον ρωτήσουν για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και την υγεία του ιταλικού τραπεζικού τομέα. Έχει γούστο να τον ρωτήσουν και για μια χώρα που την έλεγαν Ελλάδα…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου