ΦΟΡΟΔΟΤΙΚΟ “ΝΤΑΧΑΟΥ”

Μοίρασε το

Από σήμερα αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο οι νέες ασφαλιστικές εισφορές βάσει του νόμου Κατρούγκαλου [ν.4387/2016] για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα «μπλοκάκια» που φτάνουν μέχρι το 37,95% του φορολογητέου εισοδήματός τους. Αφού αφαιρεθούν αυτά τα ποσά, τότε ξεκινά και η φορολόγηση των εισοδημάτων από το πρώτο ευρώ που εισπράττουν, ενώ υποχρεούνται να πληρώνουν και προκαταβολή φόρου 100%.

Για να το πούμε πιο απλά και εκλαϊκευμένα, ας δώσουμε ένα πρακτικό παράδειγμα με έναν ελεύθερο επαγγελματία [ας πούμε δικηγόρο], που δήλωσε 30.000 € την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή για κάποιον που δεν είναι φτωχός, αλλά ούτε και πλούσιος. Μπαίνοντας στο διαδίκτυο θα ανακαλύψει ότι οφείλει ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο 37,95% των 30.000 € που δήλωσε, δηλαδή 11.385 € για όλο το έτος, με μηνιαία υποχρέωση 948,75 €. Αφού καταβάλει το ποσό αυτό, έχει τις εξής επιβαρύνσεις για κάθε 1000 € που εισπράττει: 193,95 € αντιστοιχούν στον υψηλότερο Φ.Π.Α. στην Ευρώπη. Μετά, για τα υπόλοιπα 806,45 € θα φορολογηθεί από το πρώτο ευρώ με 22% για τα εισοδήματα μέχρι τις 12000 € ετησίως, με 24% για τα εισοδήματα μέχρι τις 20.000 € ετησίως, και με 34% για τα εισοδήματα μέχρι τις 30.000 € ετησίως, εάν υπολογίσουμε και την εισφορά αλληλεγγύης. Απομένουν στο παράδειγμά μας 501,11 € για τον επαγγελματία, δηλαδή το μισό του εισόδημα το παίρνει το Δημόσιο.

Όμως δεν αρκεί για να ζήσει η πολυδάπανη κρατική μηχανή, για αυτό υποχρεούται να προκαταβάλλει το 100 % του φόρου και της επόμενης χρονιάς, ασχέτως εάν θα δουλέψει, εάν θα έχει κέρδη ή και εάν ακόμη θα λειτουργεί. Οπότε στο παράδειγμά μας, ο ελεύθερος επαγγελματίας βλέπει φέτος να μένουν μετά την προκαταβολή του μελλοντικού φόρου για υποθετικά εισοδήματα [παγκόσμια πατέντα], 195,75 €. Δεν τελειώνουν όμως εκεί οι επιβαρύνσεις του, γιατί πρέπει να πληρώσει και τέλος επιτηδεύματος 650 € ετησίως εκ της ιδιότητός του, δηλαδή να πληρώσει γιατί δραστηριοποιείται στην ελεύθερη αγορά, φυσικά να πληρώσει ΕΝΦΙΑ εάν είναι κάτοχος ακινήτου για περιουσία που ήδη φορολογήθηκε στο παρελθόν, ενώ εάν έκανε το λάθος να έχει μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητο, σκάφος ή πισίνα, και φόρο πολυτελείας.

Με βάση τα ανωτέρω, για το 2017 η εξίσωση δεν βγαίνει, είμαι μάλιστα πρόθυμος να ακούσω όποιον μπορεί να μου αποδείξει το αντίθετο για να ακολουθήσουμε την μέθοδό του και να μην οδηγηθούμε σε χρεοκοπία, ενώ θα δουλεύουμε από το πρωί ως το βράδυ.

Ασφαλιστικές εισφορές, φόρος εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρος πολυτελείας, ΕΝΦΙΑ, προκαταβολή φόρου 100% και ό,τι άλλο φανταστούν οι κυβερνώντες μας αποτελούν τους νέους «δεσμοφύλακες» για όλους όσοι δραστηριοποιούμαστε στην ελεύθερη αγορά, που μας εγκλωβίζουν σε ένα φοροδοτικό «Νταχάου», από το οποίο δεν υπάρχει δυνατότητα απόδρασης.

Την ίδια ώρα που η αξιότιμη Κα Αχτσιόγλου μας μιλά για υποτιθέμενη δικαιοσύνη, και ο Κος Τσακαλώτος πανηγυρίζει στο Eurogroup για την «υπεραπόδοση φόρων», δηλαδή για το ξεζούμισμα των κοινωνικών τάξεων, που μπορούν να φέρουν την οικονομική ανάπτυξη, είναι σαφές ότι η βιωσιμότητα της μεσαίας τάξης καταντά σύντομο, πικρό ανέκδοτο.

* Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου