ΔΡΑΧΜΗ: ΠΩΣ ΤΑ ΒΟΥΒΑΛΙΑ ΘΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΒΑΤΡΑΧΟ

Μοίρασε το

Στις 17 Μαρτίου 2009  στο εργαστήριο ανάλυσης πολεμικών συνθηκών Warfare Analysis Laboratory στο John Hopkins University του Maryland στις ΗΠΑ ,το αμερικανικό Πεντάγωνο χρηματοδότησε ένα σενάριο προσομοίωσης πολέμου .Το σενάριο δεν επικεντρώθηκε σε μάχες με σφαίρες και βόμβες αλλά στο πώς εχθρικά έθνη των ΗΠΑ θα μπορούσαν να παραλύσουν την οικονομία της. Σε αυτή την προσομοίωση οικονομικού πολέμου συμμετείχαν υψηλόβαθμα στρατιωτικά ,διοικητικά, πανεπιστημιακά και οικονομικά επιτελεία των ΗΠΑ. Τα όπλα  ήταν ομόλογα, μετοχές και νομίσματα  ενώ οι εμπλεκόμενες πλευρές ήταν διαχειριστές κεφαλαίων, υπουργοί οικονομικών, καθηγητές οικονομικών. Ο Paul Bracken , καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Yale ,ένας εκ των συμμετεχόντων τότε, ανέφερε ότι ”Το βασικό που είδαμε στις εικονικές μάχες και εμπλοκές, ήταν ότι δεν μπορούμε, ως ΗΠΑ, να αναχαιτίσουμε την ισχύρη ρευστότητα της Κίνας”.Υποθέτω ότι ο νέος αμερικανός πρόεδρος και το οικονομικό του επιτελείο, δεν περιμένουν τέτοιες ασκήσεις προσομοίωσης οικονομικού πολέμου: περνάνε απ ευθείας στην δράση ξέροντας ότι μια φράση, μια λέξη, ένα κόμμα, μια τελεία, μπορούν να αναστατώσουν τις αγορές και τις κυβερνήσεις.

Όπως μας ενημερώνει λοιπόν στο ημερήσιο σχόλιο του το Sarajevo Magazine, με το καλημέρα, το επιτελείο Τrump συμπλήρωσε το μικρό αλλά περιεκτικό κάδρο των εχθρών του αμερικανικού καπιταλισμού : μαζί με το γουάν της Κίνας χτυπάει και το ευρώ. «Χονδροειδώς υποτιμημένο» το χαρακτηρίσε ο Peter Navarro, επικεφαλής του  Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι λέξεις του ήταν προσεκτικές : ”Η Γερμανία”,  είπε χαρακτηριστικά, ”χρησιμοποιεί αυτό το grossly undervalued (χονδροειδές υποτιμημένο) ευρώ, για να έχει πλεονεκτήματα σε βάρος των ΗΠΑ αλλά  και των εταίρων της στην Ε.Ε”

Η αλήθεια είναι – όπως σωστά μας υπενθυμίζει ο αναλυτής στο Sarajevo Magazine- ότι το ευρώ δεν είναι «χονδροειδώς υποτιμημένο». Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ με την «ποσοτική χαλάρωση» (βασικό εργαλείο ελεγχόμενης υποτίμησης) δεν έκανε τίποτα άλλο( και μάλιστα με μερικά χρόνια καθυστέρηση) απ’ αυτό που ξεκίνησε απ’ το 2010 η αμερικανική FED. Εννοείται πως αυτό ακριβώς  κάνουν όλες οι κεντρικές τράπεζες όταν τα νομίσματά τους ανατιμώνται (ή όταν θέλουν να τα υποτιμήσουν)

Επίσης, ο αμερικανός αξιωματούχος έχει δίκιο όταν αναφέρεται- έξυπνα- στο ότι δεν ωφελήθηκαν μόνο οι γερμανικές εξαγωγές (εκτός Ευρωζώνης) απ’ την ισοτιμία (που είναι σχεδόν μια ανάσα από το 1:1 )δολαρίου – ευρώ. Οφελήθηκαν  όλες οι εξαγωγικές επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη που στέλνουν προιόντα στον υπόλοιπο πλανήτη. Να θυμίσω ότι η ισοτιμία δολαρίου-ευρώ, όταν ξεκίνησε η Ευρωζώνη ήταν κάτω από το 0,80  : 1 και έφθασε πριν λίγα χρόνια μέχρι και  άνω του 1,50 : 1(ευνοήθηκαν δηλαδή  καθ όλη την μέχρι τώρα ζωή της Ευρωζώνης οι εξαγωγές και στις δύο μεγάλες οικονομίες )

Αλλάς ας γυρίσουμε στην πολιτική οικονομία αυτού του νομισματικού πολέμου καθώς είναι σημείο αναφοράς στις διεθνείς αγορές και επηρεάζει και τις υπόλοιπες ισοτιμίες του δολαρίου,με τα άλλα νομίσματα. Τι λέει ουσιαστικά ο Τrump, μέσω του Navarro, στους εταίρους της Ευρωζώνης ; ”Επειδή η Γερμανία είναι ο ισχυρότερος εξαγωγέας εκτός της νομισματικής σας ζώνης, σας εκμεταλλεύεται ,με το «χοντροειδώς υποτιμημένο» ευρώ, και αντί με τα μεγάλα πλεονάσματα της να ισοσκελίζει τα ελλείμματα κάποιων από εσάς( βλ. Ελλάδα πχ.) σας επιβάλλει λιτότητα δια του δανεισμού’που σας παρέχει για την διάσωση σας”. Απλά να θυμίσω εδώ ότι τα ακραία πλεονάσματα της Γερμανίας είναι η μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ και κανονικά το Βερολίνο έπρεπε από την αρχή της ελληνικής κρίσης, με συστηματικές αυξήσεις των γερμανικών μισθών και  τόνωση της επενδυτικής ζήτησης, να ενεργοποεί τον ”κανόνα ανακύκλωσης” ,αφου διατηρεί ισχυρά εμπορικά πλεονάσματα που υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο όριο του 6%, με βάση τους κανόνες σύγκλισης των οικονομιών της Ευρωζώνης.

Φυσικά, η ορθόδοξη οικονομική θεωρία  δεν μπορεί να παρακολουθήσει τους νομισματικούς πολέμους και τις ταχύτητες μεταφοράς των επιπτώσεων σε παραγωγή και εμπόριο, παντού πάνω στη γή. Αυτό ακριβώς το σημείο και αυτές τις  παραμέτρους  – οι συσχετίσεις, οι χρονικές υστερήσεις και οι χρόνοι επιδράσεων -είναι που κατέχουν σωστά  οι αμερικανοί, πολλά χρόνια τώρα. Και ο Trump, επενδυτής διεθνώς στο real estate, γνώστης των συναλλαγματικών κινδύνων και των μεταβολών τους διαχρονικά, βιάζεται να υποδαυλίσει την φωτιά στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Και οι λόγοι είναι πολλοί. Ο βασικός όμως είναι ένας και αφορά την υπόσχεση του Trump για μονιμοποίηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης( άνω του  4% ) στις ΗΠΑ .Πόσο εφικτό όμως είναι αυτό ;

Με βάση μια ενδιαφέρουσα ανάλυση του Real Investment Advice Group ο στόχος αυτός είναι πολύ δύσκολος καθώς θα υποχρεωθεί ο Trump να αυξήσει σημαντικά το χρέος των ΗΠΑ. Και εδώ βρίσκουν εφαρμογή οι βασικές αρχές της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής.  Ποιο είναι το συμπέρασμα της ανάλυσης ; ( μπορείτε να την διαβάσετε, μαζί με τα αντίστοιχα διαγράμματα, στο έγκυρο banking.news της 2/2/2017 ) Με το πραγματικό ΑΕΠ σήμερα στις ΗΠΑ να είναι στα 16,7 τρις δολάρια, και το συνολικό χρέος να υπολογίζεται σε 65 τρις δολάρια, η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ είναι 3,9 προς 1. Σήμερα δηλαδή, 1 δολάριο αύξησης του ΑΕΠ απαιτεί σχεδόν 3 δολάρια χρηματοδότησης ! Κάτι ξέρει από το μαγικό χάπι του δανεισμού ο νέος businessman πρόεδρος. Θέλει να πιέσει την συντηρητική διοίκηση της Yellen στη FED, να ανοίξει τις κάνουλες, έτσι απλά, χωρίς να φοβάται πληθωρισμό και λοιπά στενάχωρα μεγέθη για την κεντρική τράπεζα, η οποία φυσικά επιμένει στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων( όπως και σχεδόν όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη).

Ας προσδεθούμε γερά γιατί θα ζήσουμε σε ενδιαφέροντες καιρούς. Άλλωστε ”μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση”, που έλεγε και ο Mao τιμονιέρης (ο Trump θα τον επαινούσε, σίγουρα …) Κάποιοι εδώ στην Ελλάδα θέλουν-εν μέσω παγκόσμιου νομισματικού πολέμου που θα αφορά  τρισεκατομμύρια πλούτου στις οικονομίες –   να έχουμε την δραχμή μας η οποία αντιστοιχεί σε εθνικό πλούτο 180 δις ,κυρίως από υπηρεσίες . Το βασικό επιχείρημα τους είναι ότι  στις προηγούμενες δεκαετίες κάναμε περιουσίες με την δραχμή. Προφανώς αγνοούν πόσο εύκολα ο βάτραχος που λέγεται δραχμή θα τσακιστεί από τα βουβάλια( δολάριο,ευρώ, στερλίνα, γουάν, γεν, κ.α) και μαζί θα τσακιστούν και οι όποιες περιουσίες έμειναν μετά την σφοδρή ύφεση των τελευταίων ετών…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου