Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Μοίρασε το

Πριν κάποιες μέρες έγινε η προδημοσίευση του προγράμματος των “Νέων Αγροτών”, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί μετά το καλοκαίρι. Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προετοιμαστούν από τώρα καθώς για την ένταξη στο πρόγραμμα θα είναι απαραίτητο να έχουν υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ για το 2016, για την υποβολή της οποίας η καταληκτική ημερομηνία είναι η 15η Ιουνίου 2016. Στη δήλωση ΟΣΔΕ δηλώνει ο κάθε παραγωγός το φυτικό ή ζωϊκό κεφάλαιο που κατέχει και με βάση αυτά πληρώνεται την επιδότηση που του αναλογεί, ασφαλίζει τις καλλιέργειές του ενώ τη χρησιμοποιεί και σε διάφορες συναλλαγές με το δημόσιο όπως π.χ. σε έκδοση άδειας για λαϊκή αγορά, για επιστροφή του ΦΠΑ αν ανήκει στο ειδικό καθεστώς κ.ά. Το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών (Μέτρο 6.1) ενισχύει οικονομικά, με ποσά από 17.000 – 22.000, νέους που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη γεωργία. Στοχεύει, επίσης, στην αύξηση της απασχόλησης και τη δημογραφική αναζωογόνηση των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα αλλά και τη δημιουργία ανταγωνιστικών γεωργών επιχειρηματιών.

Αρκετές από τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς των αγροτών “οδηγούν” σε οικονομική επιβάρυνση. Από την πολιτεία αντιμετωπίζονται πλέον ως επιχειρηματίες με ότι συνεπάγεται αυτό για τη φορολόγησή τους. Επίσης, πολλές γεωργικές εκμεταλλεύσεις αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας τόσο λόγω καθυστερήσεων στις πληρωμές όσο και αδυναμίας εξασφάλισης κεφαλαίου κίνησης μέσω τραπεζικών δανείων.

 Και αυτό γιατί παρά τη συνολική ύφεση της τάξης του 20% από το 2009 μέχρι σήμερα, το Α.Ε.Π. του διατηρήθηκε περίπου σταθερό στα 10,5 δις. Οι δε απώλειες θέσεων εργασίας είναι πολύ μικρότερες από άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, καθώς σήμερα στον πρωτογενή τομέα απασχολείται περί το 13% των εργαζομένων, έναντι του 11,3% το 2008.

Όσοι ενταχθούν στο Πρόγραμμα των “Νέων Αγροτών” θα λάβουν επιχορήγηση 17.000 – 22.000 για τη διατήρηση της γεωργικής εκμετάλλευσης και την παραμονή στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους μέχρι την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου (3-4 έτη). Το ποσό της ενίσχυσης δεν συνδέεται με επιλέξιμες δαπάνες ή κόστη και θα καταβληθεί σε τουλάχιστον 2 δόσεις, με την 1η δόση (έως 70%) να καταβάλλεται με την ένταξη.

Το ποσό της ενίσχυσης διαμορφώνεται ως εξής:

  • €17.000 για γεωργικές εκμεταλλεύσεις με κατεύθυνση στην μελλοντική κατάσταση φυτική ή μικτή παραγωγή. Εάν στη μελλοντική κατάσταση έχουν κατεύθυνση ζωϊκή παραγωγή το ποσό ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 19.500.

  • Επιπλέον €2.500 εάν είναι μόνιμοι κάτοικοι ορεινών περιοχών ή μικρών νησιών (κάτω από 3.000 κάτοικοι)

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα πρέπει:

  1. Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν συμπληρώσει το 40ο έτος.

  2. Να είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εφαρμογής του μέτρου. Πιο συγκεκριμένα το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα, εκτός της Δημοτικής Κοινότητας του 5ου Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης και στο νομό Αττικής εφαρμόζεται μόνο στους Δήμους Κρωπίας, Μαρκοπούλου – Μεσογαίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σπάτων – Αρτέμιδος, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων, Αναβύσσου, Άνοιξης, Αυλώνος, Αφιδνών, Βάρης, Βαρνάβα, Γραμματικού, Καλάμου, Καπανδριτίου, Καλυβίων Θορικού, Κερατέας, Κρυονερίου, Μαραθώνος, Μαρκόπουλου Ωρωπού, Νέας Παλατίας, Παιανίας, Πολυδενδρίου, Σκάλας Ωρωπού, Συκαμίνου, Ωρωπού και στις Κοινότητες Ερυθρών και Οινόης.

  3. Ως αρχηγοί των γεωργικών εκμεταλλεύσεων να έχουν εγκατασταθεί πρώτη φορά κατά το 12μηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης.

  4. Να έχουν υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ 2016.

  5. Να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίες αγρότες νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα.

  6. Να μην έχουν ασκήσει πριν την ένταξή τους στο μέτρο την γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα.

ΔΕΝ μπορούν να ενταχθούν:

  1. Όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι ως επαγγελματίες αγρότες

  2. Οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες

  3. Παλαιότεροι δικαιούχοι του μέτρου των Νέων Αγροτών.

  4. Όσοι εκ των οποίων ο/η σύζυγος είναι επαγγελματίας αγρότης εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών.

Συνοπτικά, οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν όσοι ενταχθούν είναι να ολοκληρώσουν το επιχειρηματικό σχέδιο που θα υποβάλλουν, να γίνουν επαγγελματίες αγρότες εντός δύο ετών και να αποκτήσουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα (σεμινάριο 150 ωρών) σε περίπτωση που δεν διαθέτουν σχετικό πτυχίο. Μετά το πέρας του επιχειρηματικού τους σχεδίου, διάρκειας όπως αναφέραμε 3 ή 4 ετών, δεν έχουν καμιά άλλη υποχρέωση. Αν και το πρόγραμμα πρόκειται να δημοσιευθεί μετά το καλοκαίρι, ο σχεδιασμός για την υποβολή του επιχειρηματικού σχεδίου θα πρέπει να γίνει τώρα, σε συνεννόηση με κάποιο γεωπόνο – μελετητή.

Γιατί να ενταχθεί κάποιος στο συγκεκριμένο μέτρο των “Νέων Αγροτών”;

  • Γιατί πραγματικά θέλει να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή και είναι αποφασισμένος να παραμείνει στον τομέα τουλάχιστον για τα επόμενα 3-4 χρόνια.

  • Γιατί αυτό είναι το μόνο πρόγραμμα που ενισχύει την ίδρυση νέας αγροτικής επιχείρησης.

  • Γιατί ο αγροτικός τομέας αποτελεί έναν σταθερό οικονομικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, με προοπτικές ανάπτυξης.

Η επένδυση στον αγροτικό τομέα δεν διαφέρει από κάθε άλλη επένδυση. Τόσο το οικονομικό περιβάλλον όσο και οι αποφάσεις του επενδυτή μπορεί να οδηγήσουν σε κέρδη ή ζημιές. Ο κάθε ενδιαφέρομενος θα πρέπει, επομένως, πάντα με τη βοήθεια του γεωπόνου – μελετητή να διαμορφώνει ένα τέτοιο επενδυτικό σχέδιο που να οδηγεί στη δημιουργία μιας βιώσιμης αγροτικής εκμετάλλευσης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου