ΩΡΑΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Μοίρασε το

Ωραία πλάνα! Εγκάρδιες χειρονομίες! Φιλική διάθεση! Προσεγμένες κουβέντες! Εκατέρωθεν αβρότητες! Περιποιημένοι κήποι και εξωτερικοί χώροι! Μια γλυκιά φθινοπωρινή ατμόσφαιρα! Ιδανικές συνθήκες! Ιδανικό σκηνικό! Άρτια εκτελεσμένο πρωτόκολλο! Η τηλεοπτική κάλυψη της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από μια καλά σκηνοθετημένη ρομαντική κομεντί του Χόλιγουντ.

Ζούμε στην εποχή της εικόνας και των συμβολισμών της. Κι οι επιτελείς της κυβέρνησης που οργάνωσαν το πολιτικό event έδειξαν και να το κατανοούν και να το υπηρετούν με επάρκεια. Από επικοινωνιακής απόψεως λοιπόν ο στόχος επετεύχθη. Η Γερμανίδα Καγκελάριος και η συνοδεία της αισθάνθηκαν άνετα. Κυρίως ότι βρέθηκαν σε μια φιλική και φιλόξενη χώρα.

Και η Άνγκελα Μέρκελ ανταπέδωσε τη φιλοξενία. Εμφανίστηκε σεμνή και ευγενική. Κυρίως γήινη και ανθρώπινη. Μια γυναίκα που έκανε τον Αντώνη Σαμαρά να χαμογελά με τονωμένο το ηθικό του για να συνεχίσει το δύσκολο έργο του. Να επιβάλει μέτρα σκληρής λιτότητας σε μια κοινωνία που εξαντλεί τα όρια της ανοχής της και σε μια οικονομία με έντονα διαρθρωτικά προβλήματα που αδυνατεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς τα δεκανίκια των δανειστών της.

Έδειχνε ο Πρωθυπουργός την ανάγκη του να πιστέψει πως η παρουσία της Γερμανίδα Καγκελαρίου σηματοδοτούσε μια αλλαγή στάσης της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας. Πως οι θυσίες των Ελλήνων αναγνωρίζονται και πως η Ελλάδα βγήκε από την απομόνωση και ανέκτησε την αξιοπιστία της. Όταν μάλιστα η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει και ανάπτυξη, φάνηκε δικαιωμένος.

Αυτό που δεν ειπώθηκε είναι το πως και πότε θα υπάρξουν μέτρα για την ανάπτυξη, όταν η δόση των 31,5 εκ. € που έπρεπε να έχει δοθεί από το περασμένο καλοκαίρι καθυστερεί. Με απλά λόγια η Άνγκελα Μέρκελ δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για τους λόγους που οι δανειστές αθετούν τα συμπεφωνημένα από τη δική τους πλευρά, εμμένοντας και πιέζοντας την ελληνική πλευρά να τηρήσει στο ακέραιο και μονομερώς τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με την πρόσφατη συμφωνία.

Φυσικά, η δικαιολογία ότι η Τρόικα κάνει τη δουλειά της σε βάθος και όταν αυτή η δουλειά ολοκληρωθεί θα υποβάλει την έκθεση της και ίσως τότε δοθεί το πράσινο φως της εκταμίευσης, είναι μάλλον προσχηματική. Πόσο μάλλον που παρ’ ότι αναγνώρισε το έργο που έχει επιτελεστεί, επέμεινε πως πολλά ακόμα απομένουν να γίνουν…

Εκεί λοιπόν και έπεσε η αυλαία αυτής της ωραίας παράστασης. Πως δηλαδή οι Έλληνες πρέπει να κάνουν ακόμα πολλά και το κυριότερο, οι βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης να υπογράψουν άμεσα την εφαρμογή των νέων σκληρών μέτρων…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου