ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΠΕΤΥΧΕ! ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ; ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ…

Μοίρασε το

Πραγματικότητα πρώτη. Το PSI ολοκληρώθηκε με επιτυχία! Πρόκειται, πράγματι για “ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο”, όπως επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου, παρ’ όλο που παλαιότερα διαβεβαίωνε πως “δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει το πειραματόζωο της Ευρώπης”….

Τελικά η Ελλάδα και οι Έλληνες έγιναν πειραματοζώα, επί των οποίων δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται μέθοδοι διαγραφής χρεών κρατών, μέθοδοι αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, μέσα στα πλαίσια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και χωρίς βεβαίως να προκληθούν ανεξέλεγκτες και ανυπολόγιστες ζημιές που θα το οδηγούσαν σε αποσταθεροποίηση. Αυτή είναι η δεύτερη πραγματικότητα.

Πραγματικότητα τρίτη. Η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Ή, ακριβέστερα, της πλειονότητας των Ελλήνων. Μπορεί τα περί απαλλαγής των παιδιών μας και των εγγονιών μας από το ιστορικό βάρος του χρέους να ακούγονται γλαφυρά, πλην όμως ουδόλως πειστικά είναι. Τουλάχιστον, όσο η απαλλαγή του χρέους αφορά κυρίως ένα κρατικό χρέος που ελάχιστοι γνωρίζουν το ακριβές ύψος του, τον τρόπο που δημιουργήθηκε, το πότε δημιουργήθηκε, γιατί δημιουργήθηκε, ποιες κοινωνικές ανάγκες εξυπηρέτησε, ποια αναπτυξιακή προοπτική χρηματοδότησε, ποια “μεταρρύθμιση” στήριξε.

Πρόκειται για ένα χρέος που κατέστη “μη βιώσιμο” τα τελευταία χρόνια, ενώ μέχρι πριν από δυο χρόνια, ουδείς ασχολούνταν με αυτό. Κι ας ήταν μια “βόμβα” στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας όπως όλοι τώρα αναγνωρίζουν, αλλά που οι ίδιοι τότε δεν είχαν πάρει χαμπάρι ότι είχε τεθεί σε λειτουργία και απειλούσε να τινάξει την χώρα και την Ευρώπη στον αέρα! Και που ίδιοι σήμερα, που μέχρι πρότινος δεν είχαν ιδέα, διαβεβαιώνουν σήμερα πως το 2020 το χρέος (αυτό το άγνωστο ακόμα), προσοχή, δεν θα έχει διαγραφεί, αλλά θα είναι βιώσιμο.

Πραγματικότητα τέταρτη. Είναι η αβεβαιότητα και η σύγχυση του κόσμου γύρω απ’ όλα αυτά, την ίδια στιγμή που βεβαιώνεται, παγιώνεται και εμπεδώνεται στην αγορά πως χρήματα δεν υπάρχουν ή ακριβέστερα ολοένα και λιγοστεύουν από επιχειρήσεις και εργαζομένους. Η μείωση του ΑΕΠ κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο τρίμηνο του 2011 δείχνει τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και επιβεβαιώνει με δραματικό τρόπο πως η χώρα φτωχαίνει με εξίσου δραματική συνέπεια (με τη μείωση μισθών και συντάξεων) την αύξηση των ανέργων σε 1.200.000!!

Πραγματικότητα πέμπτη. Με την ολοκλήρωση του PSI η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο. Ο πολιτικός διάλογος που θα ακολουθήσει είναι ανάγκη να επικεντρωθεί στη “ταμπακέρα”, την λεγόμενη “παραγωγική ανασυγκρότηση” της χώρας και μια ανάπτυξη που μετατίθεται διαρκώς στο απώτερο μέλλον, αφήνοντας για το παρόν λιτότητα και φτώχεια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου