ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

Μοίρασε το

Η γυναίκα διαδραμάτισε τις προηγούμενες δεκαετίες σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και συνοχή του αγροτικού νοικοκυριού στην ύπαιθρο καθώς είναι ο αφανής ήρωας της αγροτικής μας οικονομίας, η μάνα, η σύζυγος, η ακούραστη εργάτρια της γης. Αν και τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες νέες γυναίκες εγκατέλειπαν τα χωριά τους για διάφορους λόγους, σήμερα, με τις σκέψεις για επιστροφή του αστικού πληθυσμού λόγω οικονομικής κρίσης στην ύπαιθρο αλλά και το ολοκληρωμένο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης που προωθείται στην Ευρώπη, η γυναίκα της υπαίθρου καλείται και πάλι να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο ως συνεργάτης του συζύγου της αλλά και ως ανεξάρτητη επαγγελματίας.

Νέες εργασιακές διέξοδοι προκύπτουν για τις γυναίκες σε τομείς όπως είναι ο αγροτουρισμός, η οικοτεχνική παραγωγή γεωργικών (ή μη) προϊόντων και ο συνεργατισμός μέσω Ομάδων Παραγωγών ή Clusters. Δράσεις που σχετίζονται με την ιδιαίτερη ταυτότητα των αγροτικών περιοχών πρέπει να αναδειχθούν διότι ταιριάζουν στη γυναικεία φύση και ταυτόχρονα στηρίζουν την τοπική οικονομία ενός μέρους.

[quote text_size=”small”]

Οι νέες και μορφωμένες (πλέον) γυναίκες της ελληνικής περιφέρειας μπορούν, και πρέπει, να αποτελέσουν τη βάση και το δυναμικό εκείνο το οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του αύριο.

[/quote]

Με γνώμονα την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και τις αειφόρες καλλιεργητικές τεχνικές, η ελληνική γεωργία αναγκαστικά πρέπει να προσαρμοστεί στις σημερινές καταναλωτικές συνήθειες. Είναι σημαντικό λοιπόν η γυναίκα-αγρότισσα, πρώτα απ’ όλα, να ενημερωθεί σωστά, να καταρτιστεί από γεωτεχνικούς και ειδικούς επιστήμονες και να “εμψυχωθεί” ώστε να αναλάβει μελλοντικά πρωτοβουλίες. Το βασικότερο; Να παραμείνει στον τόπο της και να συνεχίσει τον πολυδιάστατο ρόλο της.

[quote text_size=”small”]

Οι οικονομικές επιχορηγήσεις μέσω της νέας ΚΑΠ είναι απαραίτητο να απορροφηθούν στο έπακρο με τις γυναίκες να δημιουργούν νέες επιχειρήσεις σε καινοτόμους κατά προτεραιότητα τομείς παραγωγής, τυποποίησης και μεταποίησης προϊόντων. Ενέργειες που ξεκίνησαν ή υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του Προγράμματος “Αλέξανδρος Μπαλτατζής” 2007-2013 δεν θα πρέπει να βαλτώσουν αλλά να συνεχιστούν.

[/quote]

Είναι αναγκαία μια στοχευμένη στρατηγική με ουσιαστική θεσμοθέτηση (“αποδοτικών”) νόμων για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και όχι να είμαστε απλά παρατηρητές των εξελίξεων. Απαιτείται να γίνει επιτέλους η κατάρτιση ενός ρεαλιστικού σχεδίου για την ελληνική γεωργία, βασιζόμενο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιφέρειας, με έναν από τους κύριους σκοπούς του να είναι η βελτίωση της οικονομικής θέσης της γυναίκας της υπαίθρου. Από τους πρωτεύοντες στόχους της αγροτικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός πλαισίου στήριξης και για την Ελληνίδα αγρότισσα, ανταποκρινόμενο στο σύγχρονο ευρωπαϊκό αγροτικό γίγνεσθαι μέσα σε ένα περιβάλλον όμως “υγιών”, βιώσιμων και ανταγωνιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Χρειάζεται βούληση, γνώσεις και προπαντός σοβαρότητα από τους κυβερνώντες ώστε να διαχειριστούν με τον αποτελεσματικότερο τρόπο την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, έστω και τώρα, και να βρουν τις λύσεις που “βγάζουν” από το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε για να μην θεωρηθούν οι οποιεσδήποτε προτάσεις που γίνονται ουτοπικές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου