ΤΟ ΚΡΥΦΤΟΥΛΙ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

Μοίρασε το

Ένας νέος μύθος, από αυτούς που εμφανίζονται ασταμάτητα και κυρίως εξαπλώνονται ταχύτατα, συνθέτοντας τον διαρκώς υπό διαμόρφωση «μιντιακό νεοελληνικό μύθο», είναι το ότι από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, παρά τις διεθνείς πιέσεις, κανένα ή ελάχιστα βήματα προόδου έχουν γίνει στην χώρα. Φυσικά η διαπίστωση ξεκινά μονίμως από τους λάτρεις της παραδειγματικής τιμωρίας του «σπάταλου πειραματόζωου», βρίσκει όμως ένθερμους εγχώριους υποστηρικτές της, αφελείς ή λιγότερο αφελείς, κυρίως στις αναλύσεις «ειδικών» και όψιμων τηλεοικονομολόγων των βραδινών δελτίων.

Είναι σαν να ειρωνεύονται όλοι μαζί όχι μόνο τα κλαδεμένα εισοδήματα κατά 40%, αλλά και τους χιλιάδες ανέργους και τις εκατοντάδες αυτοκτονίες συμπολιτών μας, που έγιναν τα τραγικά θύματα της κρίσης. Προφανώς και οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες.

Τα τριάντα δις ευρώ που είχε ανάγκη το κράτος να δανειστεί για να λειτουργήσει το 2009, έχουν μειωθεί στα πέντε, και όλα δείχνουν πως σύντομα το πρωτογενές έλλειμμα θα μηδενιστεί. Άρα ήδη έγιναν πολλά! Και φυσικά προς τη σωστή κατεύθυνση είναι και τα πρώτα δείγματα τιμωρίας επιόρκων κρατικών λειτουργών και πολιτικών προσώπων που έβαλαν χέρι στο μέλι του δημοσίου χρήματος. Μάλιστα, τελευταία οι τηλεφωστήρες προπέτες σίγουρα δεν θα ένοιωσαν καλά όταν και ο Όλι Ρεν αλλά και ο Γιούνγκερ, αναγνώρισαν την προσπάθεια και τις θυσίες των Ελλήνων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Σίγουρα πολλά έχουν ακόμα να γίνουν κυρίως όσον αφορά την θλιβερή πραγματικότητα της φοροδιαφυγής, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και την ψύχραιμη και αξιοκρατική οργάνωση του αντιπαραγωγικού και σπάταλου κράτους. Μάλιστα πολλοί συμπατριώτες μας, αν δεν υπήρχε η άδικη χατζάρα των οριζόντιων περικοπών επί δικαίων και αδίκων, μάλλον θα δεχόταν με ανακούφιση τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της τρόικας.

Εκείνο όμως που εξακολουθεί να δημιουργεί αμφιβολίες για τις προθέσεις αλλά και το βαθμό πραγματικής αλληλεγγύης των εταίρων μας, είναι ότι και σήμερα, μετά το μεγάλο κίνδυνο που διέτρεξε η χώρα κάνοντας βεβιασμένες εκλογές εν μέσω κρίσης, να βρεθεί στην περιδίνηση του άκρατου και ανεύθυνου λαϊκισμού, είναι ότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες αρνούνται το πολιτικό πρόβλημα και κρύβονται πίσω από τους αριθμούς και τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων.

Έτσι και ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποιεί, λίγο μετά την εκλογή του την πρώτη ευρωπαϊκή και ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα περιοδεία του, με τον πλέον επίσημο τρόπο, και η Καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, έσπευσαν να χαμηλώσουν τον πήχη της πιθανής πολιτικής προσέγγισης του Ελληνικού ζητήματος. Μια προσέγγιση που προφανώς θα περιελάμβανε την αιτούμενη επιμήκυνση εφαρμογής του προγράμματος, ώστε να πάρει ανάσα ο κόσμος και η οικονομία. Το πρόβλημα πλέον δεν είναι μόνο να πετύχει η επίθεση γοητείας της ελληνικής κυβέρνησης στις ηγεσίες αλλά και στους λαούς της Ευρώπης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου