ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥ

Μοίρασε το

Το περίγραμμα των επόμενων εκλογών, όποτε αυτές διεξαχθούν, αρχίζει να διαφαίνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις, την ομαλή εκταμίευση των δόσεων, τον αποπροσανατολισμό δια της λίστας Λαγκάρντ, και τις διαρκείς μεταλλάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Το τρικομματικό κυβερνητικό σχήμα, προφανώς θέλει χρόνο, για να φανεί μετά το χρήμα που αναμένεται να πέσει στην αγορά, μια αλλαγή κλίματος και στο εσωτερικό, ανάλογη με εκείνη στο εξωτερικό, για να επιχειρήσει να καταστήσει πειστικό το επιχείρημα, ότι συνέβαλε καθοριστικά ώστε να σωθεί η χώρα.

Και όταν ωριμάσουν οι συνθήκες για ένα τέτοιο σκηνικό, μάλλον οι κάλπες θα είναι κοντά. Την ίδια ώρα η κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αρχηγού της Α. Τσίπρα, να ανοίξει με δική του πρωτοβουλία, δίαυλο επικοινωνίας με τη Γερμανία, κατά της οποίας μέχρι χθες καταφερόταν, με βίαιο ακόμη και υβριστικό τρόπο, δείχνει απότομη στροφή προς το ρεαλισμό. Φυσικά δεν είναι κάτι που μπορεί να εκπλήξει τους σκεπτόμενους πολίτες της χώρας, καθώς η διπλοπροσωπία στο πολιτικό προσωπικό έχει τις ρίζες της στις απαρχές του ελληνικού κράτους.

Φαίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ αντιλήφθησαν ότι, μετά την εξασφάλιση της δανειακής βοήθειας, και την επακόλουθη επιστροφή της ελπίδας, ο πολιτικός χρόνος ενδέχεται να επιταχυνθεί με ταχύτατους ρυθμούς. Ο φόβος λοιπόν ενός εκλογικού αιφνιδιασμού, που μπορεί να έβρισκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απροετοίμαστο και σε κατάσταση εσωστρέφειας ενόψει του συνεδρίου την προσεχή άνοιξη, προκάλεσε μια σειρά αποφάσεων υψηλού πάντως ρίσκου. Η συνάντηση πχ του κ. Τσίπρα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόϊμπλε μπορεί να εισπράχτηκε από τους μετριοπαθείς πολίτες σαν υπεύθυνη κίνηση, και να χαιρετήθηκε ακόμα και από ΜΜΕ που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε έντονη αντιπαλότητα, στο εσωκομματικό ακροατήριο είναι βέβαιο ότι προκάλεσε αμηχανία και προβληματισμό.

Ενδεχομένως η φυγόκεντρος που προκάλεσε η απότομη στροφή, να αδειάσει στο δρόμο προς το  συνέδριο αρκετά στελέχη που βρίσκονται στις παρυφές του κομματικού σχηματισμού, και εκφράζονται πολιτικά από τις πιο ακραίων θέσεων συνιστώσες. Ίσως ο φόβος αυτής της παράπλευρης απώλειας να προκάλεσε την απόφαση μετάθεσης του συνεδρίου για το Φθινόπωρο και βλέπουμε… Ο κυριότερος ωστόσο λόγος που άλλαξε για μια ακόμη φορά το πρόσωπο κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το ρεαλιστικότερο, όταν φάνηκε ότι «σφίγγουν τα γάλατα» και μπορεί ξαφνικά να έρθει η ώρα της κρίσης και η ανάληψη ευθύνης στην εξαιρετικά επικίνδυνη εποχής που ζούμε, είναι ο φόβος του πολιτικού ατυχήματος που μπορεί να προκαλέσει κάποιος «σκελετός στη ντουλάπα», τύπου λίστας και να επιφέρει την κατάρρευση της συγκυβέρνησης. Τότε νομοτελειακά η αντιπολίτευση μπορεί να κληθεί να αποδείξει ότι αυτά που λέει σήμερα τα εννοούσε και είναι ικανή να τα εφαρμόσει! Ή μήπως την τρομάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και βιάζεται να αλλάξει ρότα. Γιατί μέχρι σήμερα πολιτικούς Ιανούς είχαμε από κόμματα όταν αυτά αναλάμβαναν την εξουσία. Για κόμμα που είναι ακόμα στην αντιπολίτευση, τέτοια έστω και προσεκτική και σταδιακή μετάλλαξη, πρώτη φορά συμβαίνει!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου