ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΒΕΙΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Μοίρασε το

Η κτηνοτροφία έχει μεγάλη σημασία για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μας καθώς αξιοποιεί εδάφη ορεινών περιοχών στα οποία δεν θα μπορούσαν να ασκηθούν καλλιεργητικές τεχνικές. Η Ελλάδα το 2010 κατείχε την 3η θέση στην Ε.Ε στην εκτροφή προβάτων ενώ ήταν 1η στην παραγωγή πρόβειου γάλακτος. Η αιγοπροβατοτροφία, μάλιστα, προσφέρεται σαν µια διέξοδος της σύγχρονης αγροτικής μας οικονομίας συμμετέχοντας περίπου κατά 45% στη συνολική ακαθάριστη αξία της ζωϊκής παραγωγής.

Με αφορμή ένα πρόσφατο ταξίδι μου στα Τρίκαλα Θεσσαλίας βρέθηκα να συνομιλώ με έναν παλιό μου γνώριμο από τα φοιτητικά έδρανα. Τον Διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας κ. Αλέξη Μανούρα, Γεωπόνο Ζωϊκής Παραγωγής, ο οποίος με δέχτηκε στο γραφείο του στο Συνεταιρισμό και μιλήσαμε για διάφορα θέματα που απασχολούν τον κλάδο της κτηνοτροφίας.

Σε ευχαριστώ πολύ Αλέξη γι’ αυτή την συνομιλία μας και για αρχή θα ήθελα να μου αναφέρεις πόσα μέλη έχει ο Συνεταιρισμός, πόσα χρόνια είναι ενεργός και τι ποσότητες παραγωγής διαχειρίζεται;

O Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας έχει 200 μέλη. Η γεωγραφική κατανομή των μελών του είναι από Τρίκαλα και Καρδίτσα. Είναι ο τέταρτος χρόνος λειτουργίας του Συνεταιρισμού με κύκλο εργασιών κοντά στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Διαχειριζόμαστε περίπου 4.000 τόνους αιγοπρόβειο γάλα, το χρόνο, και 7.500 τόνους αγελαδινό.

Εκτός όμως από τη διαχείριση του γάλακτος ο Συνεταιρισμός λειτουργεί και γεωπονικό κατάστημα, κτηνιατρείο και τμήμα παροχής υπηρεσιών για τους αγρότες – κτηνοτρόφους (ΟΣΔΕ, Επιστροφή ΦΠΑ, διάφορα Προγράμματα, κ.ά)

Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Δυτικής Θεσσαλίας που τους ώθησαν σε συνεργασία;

Το πιο μεγάλο τους πρόβλημα, θα έλεγα, πως είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής το οποίο σίγουρα μειώνεται με τις μαζικές αγορές ζωοτροφών και εφοδίων που κάνει ο Συνεταιρισμός. Ακόμη, διάφορα προβλήματα που αφορούν στην πώληση του γάλακτος όπως και ανασφάλεια για το αν και πότε θα πουλήσουν. Μέσω των συμβολαίων που υπογράφουν με τον Συνεταιρισμό γνωρίζουν, πλέον, την τιμή πώλησης καθώς και τον τρόπο πληρωμής.

Που κατευθύνονται τα προϊόντα σας;

Έχουμε υπογράψει συμβόλαια συνεργασίας με τις ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες Όλυμπος και Τυράς.

Πως κρίνεις το νομοσχέδιο για τους Συνεταιρισμούς που προωθείται από την Κυβέρνηση;

Οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών έχουν ανάγκη από ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο και όχι από νομοσχέδια που βγαίνουν ή τροποποιούνται κάθε χρόνο. Το πρόβλημα των συνεταιρισμών είναι η έλλειψη οικονομικής σταθερότητας στη χώρα, τα προβλήματα με το τραπεζικό σύστημα κτλ. Σαφώς οφείλουν να συμβάλλουν οικονομικά και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αλλά αυτό δεν συνεπάγεται πως θα πρέπει να φορολογούνται άδικα και υπέρμετρα. Προφανώς και απαιτείται να γίνουν μεταρρυθμίσεις χωρίς όμως να προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές στην παραγωγική διαδικασία ολόκληρων κλάδων.

Από όλους τους κυβερνώντες όλα αυτά τα χρόνια ακούμε πως ο πρωτογενής τομέας, μαζί με τον τουρισμό και τη ναυτιλία, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ακούμε για παραμονή στην ύπαιθρο, αναδιάρθρωση καλλιεργειών και αναβίωση παραδοσιακών επαγγελμάτων. Πως όμως στηρίζουν όλα αυτά που εξαγγέλουν; Με ποιο πρόγραμμα; Τι κίνητρα δίνουν στους νέους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία; Φόρους βάζουν, αυτό. Δεν είναι μόνο το ασφαλιστικό και η αύξηση των εισφορών για περίθαλψη αλλά και η αύξηση του Φ.Π.Α., η περαιτέρω φορολόγηση των επιδοτήσεων και των ενισχύσεων που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι, η κατάργηση (της μικρής) επιστροφής στον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου, η κατάργηση του αγροτικού τιμολογίου στο ηλεκτρικό ρεύμα, οι χαμηλές τιμές του γάλακτος και του κρέατος κ.ά.

Πως πιστεύεις πως θα επηρεάσει τον τομέα της Αγελαδοτροφίας η απελευθέρωση των ποσοστώσεων στο αγελαδινό γάλα;

Και η απελευθέρωση των ποσοστώσεων αλλά και το εμπάργκο της Ρωσίας έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων γάλακτος στην κεντρική Ευρώπη και την μείωση των τιμών του. Μόνο όταν μειωθούν οι ποσότητες και επέλθει η ισορροπία θα αυξηθούν και οι τιμές του γάλακτος.

Με τα οικονομικά μέτρα μάλιστα που θέλουν να περάσουν, οι κτηνοτρόφοι μας θα βιώσουν δύσκολες μέρες. Είναι δυνατόν να τους βλέπουν σαν ελεύθερους επαγγελματίες; Όλοι οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες αντιμετωπίζονται από το κράτος σαν να έχουν τις τεράστιες εκτάσεις και τα μεγάλα κοπάδια με ζώα ενώ η ελληνική πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Ποιοι οι στόχοι του Συνεταιρισμού για την επόμενη χρονιά;

Οι στόχοι μας για την επόμενη χρονιά είναι η συνέχιση της παραγωγής των μελών του συνεταιρισμού. Παρόλο που υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα (φορολογικό, ασφαλιστικό, προβλήματα ρευστότητας, γραφειοκρατία, υποβάθμιση βοσκοτόπων, μείωση τιμών αγελαδινού γάλακτος, πανευρωπαϊκά ζητήματα κτλ.) πιστεύω πως με στοχευμένες παρεμβάσεις του συνεταιρισμού θα μπορέσουμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής των μελών μας. Δεν θέλω να σκεφτώ καθόλου το ενδεχόμενο να φτάσουμε σε σημεία να κλείσουνε κτηνοτροφικές μονάδες γιατί δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα κάθε είδους προβλήματα.

Οι κτηνοτρόφοι έχουν επιλέξει οι περισσότεροι, συνειδητά, ένα δύσκολο επάγγελμα και εμείς ως Συνεταιρισμός επιδιώκουμε την άριστη συνεργασία με όλους. Ευχή όλων είναι να συνεχίσουν να ασκούν τη δραστηριότητά τους και να μπαίνουν και οι νεότερες γενιές στον κλάδο. Είμαστε σε επαφή με τεχνικούς συμβούλους για να δούμε πως μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή μας και γενικά προσπαθούμε διαρκώς να ενημερωνόμαστε και να είμαστε κοντά στα μέλη μας.

Η υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων είναι αποτέλεσµα µιας σειράς παραµέτρων που χαρακτηρίζουν την ελληνική κτηνοτροφία όπως είναι το εκτατικό σύστηµα εκτροφής, οι εγχώριες φυλές και οι χορηγούµενες ζωοτροφές. Απαιτείται όμως, οπωσδήποτε, πιστοποίηση της ποιότητας της κτηνοτροφίας μας με παραγωγή επώνυμων ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων τα οποία θα καλύπτουν τις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες και θα αποφέρουν προστιθέμενη αξία στον Έλληνα κτηνοτρόφο.

ΑΛΕΞΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου