ΠΡΩΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΝΥΝ ΑΣΤΕΓΟΣ…

Μοίρασε το

1. Αυτή η φράση – μαχαιριά αναγράφεται σε σημείωμα άστεγου συμπολίτη μας, που συνήθως βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας… Δεν ξέρω πόσοι από εμάς το έχουμε παρατηρήσει αλλά αυξάνονται οι νέοι άνθρωποι, κυρίως κοπέλες, που πωλούν το περιοδικό για την ενίσχυση των ανέργων και αστέγων ΣΧΕΔΙΑ (άλλη μια προσπάθεια ΜΚΟ που στηρίζει το Ιδρυμα Νιάρχου).

Σε αυτή την …ειδυλλιακή πραγματικότητα έρχεται η κυβέρνηση να δώσει σημαντικό μέρος των χρημάτων του “πρωτογενούς πλεονάσματος ” όχι σε αυτούς που οφείλει το Δημόσιο, μήπως σωθούν κάποιες θέσεις εργασίας ή για ενίσχυση των αστέγων και ανέργων αλλά στους ενστόλους. Βεβαίως και έχουν υποστεί μειώσεις εισοδημάτων αλλά αυτό συνέβη με το ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ!

[quote text_size=”small”]

Επομένως, αν οι προτεραιότητες ήταν σύμφωνα με την κοινή λογική και όχι το στενό κομματικό συμφέρον (μήπως επαναπατρισθούν ψήφοι από …δεξιότερα) προηγούνται όσοι έχουν να λαμβάνουν από το κράτος, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άστεγοι και οι άνεργοι.

[/quote]

Μα θα δοθούν χρήματα και γι` αυτούς, είπε η κυβέρνηση. Α, ναι και ποιος θα υλοποιήσει την εξαγγελία; Οι κρατικές και δημοτικές δομές που έχουν αποψιλωθεί από προσωπικό ή οι … αξιοκατάκριτες, τελευταία, ΜΚΟ; Ας μου επιτραπεί να ελπίζω περισσότερο στις ΜΚΟ, με χρηματοδότηση ή χωρίς…

2. Αλήθεια οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν σκεφτεί, στα πλαίσια της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, να αναπτύξουν προγράμματα δωρεάν παροχής μονάδων σε αυτές τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού; Για να μην αποκλειστούν ακόμα περισσότερο οι ηλικιωμένοι και οι έχοντες αδυναμία να πληρώνουν ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ… Αντίστοιχα οι άνεργοι και οι άστεγοι έχουν ανάγκη δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, για να αναζητήσουν εργασία. Ισως το κάνουν, δεν έχω όμως ακούσει κάτι σχετικό. Δεν είναι “γκλάμορους” πρωτοβουλία αλλά ουσιαστική προσφορά σε συνανθρώπους μας!

3. Αναφέροντας το θέμα των αστέγων, επειδή έχω γνωρίσει και επιστήμονες (νομικούς, μηχανικούς κ.ά) που αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρότατα προβλήματα διαβίωσης, μήπως θα έπρεπε να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία των αντίστοιχων ταμείων και προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί π.χ. το ξενοδοχείο ΕΣΠΕΡΙΑ στην οδό Σταδίου να παραμένει κλειστό. Δε θα μπορούσε να στεγάσει αν όχι γενικά αστέγους τουλάχιστον μέλη του ΕΤΑΑ, αφού ανήκει στο Ταμείο Νομικών; Τι περιμένουμε να αυξηθούν οι αυτοκτονίες απελπισμένων ελευθέρων επαγγελματιών…

4. Αληθινό περιστατικό (όχι πολύ άσχετο με τα παραπάνω): Αξιοπρεπής 50ρης εμφανίζεται σε υπεύθυνο εταιρείας που οργανώνει σεμινάρια για ασφάλεια προσώπων. “ Με συγχωρείτε, δεν ξέρω τι ακριβώς κάνετε ούτε είχα κάποια σχέση ως τώρα. Ημουν στέλεχος επιχειρήσεων και είμαι άνεργος πλέον. Είμαι σε απόγνωση, έχω δύο παιδιά, ψάχνω οποιαδήποτε εργασία σκέφτηκα μήπως μάθω κάτι που θα με βοηθήσει αλλά δεν έχω να σάς πληρώσω ”.

Τού επιτράπηκε να συμμετάσχει. Εντυπωσιάσθηκε από το γεγονός ότι στο σεμινάριο δε δίδασκαν “πώς να δέρνει” αλλά επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων παρουσίαζαν μια σειρά θεμάτων από ψυχολογία ως διαχείρηση καταστάσεων και προσώπων. Εδειξε ενδιαφέρον. Οι υπεύθυνοι τον σύστησαν σε κάποιες επιχειρήσεις. Τα προσόντα του και η διάθεση του να εργαστεί τον βοήθησαν να βρει απασχόληση ως υπεύθυνος του προσωπικού σε χώρο εστίασης. Οταν μπόρεσε εμφανίσθηκε στην εταιρεία και πλήρωσε τα χρήματα που όφειλε από το σεμινάριο…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου