ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ

Μοίρασε το

Μπορεί ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς να διεκδικούσε για τον εαυτό του το χαρακτηρισμό του “λαγού” όταν αποφάσιζε να θέσει θέμα πρόωρης άρσης του ευεργετήματος της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, όμως ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν ως “συνιστώσα της κυβέρνησης”, της οποίας, προφανώς, η άποψη δεν χαίρει και τόσο σημαντικής εκτίμησης ή επιρροής…

Μάλιστα, η πλειονότητα των βουλευτών της συμπολίτευσης κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το νόμο περί “διευκόλυνσης ενήμερων δανειοληπτών και τροποποιήσεων του νόμου 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) δεν έδειξαν ιδιαίτερα προθυμία όχι να εγκρίνουν ρυθμίσεις που θα αφορούν στην κατάργηση του μέτρου, αλλά ούτε καν να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Με τον τρόπο αυτό, έσπευσαν να επιδείξουν για άλλη φορά την “κοινωνική ευαισθησία” τους και να “αδειάσουν” τον Αθανάσιο Σκορδά. Επί της ουσίας όμως απάντησαν έγκαιρα σε σενάρια που θέλουν σοβαρά την κυβέρνηση να λαμβάνει σοβαρά και άλλες πτυχές του θέματος που αντί να εξασφαλίζουν, διαιωνίζουν την κοινωνική αδικία σε βάρος ορισμένων πολιτών.

Πρόκειται για όσους εργάζονται στον κατασκευαστικό κλάδο ή έχουν συμφέροντα στην αγορά ακινήτων η οποία ουσιαστικά έχει παγώσει και κατ’ επέκταση όσους πολίτες με θυσίες προσπαθούν να διατηρήσουν ενήμερα τα στεγαστικά τους δάνεια. Όλοι αυτοί πλήττονται από ένα μέτρο που ναι μεν προφυλάσσει όσους πραγματικά αδυνατούν να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους, να μη χάσουν το σπίτι τους, αλλά την ίδια στιγμή ευνοεί όσους καταχρώνται του ευεργετήματος και δεν πληρώνουν τα δάνεια τους, διαμένοντας ανενόχλητοι και δωρεάν σε σπίτια που αγόρασαν χωρίς προκαταβολή, όταν οι τράπεζες μοίραζαν αφειδώς στεγαστικά δάνεια καλύπτοντας έως και το 90% της αξίας του ακινήτου.

Το πρόβλημα είναι προφανώς των τραπεζών που μετρούν επισφάλειες, αλλά αδυνατώντας να αντιδράσουν, μεταβιβάζουν το πρόβλημα στους συνεπείς δανειολήπτες, αρνούμενες οποιοδήποτε εξωδικαστικό συμβιβασμό για επαναξιολόγηση των όρων δανεισμού, βάση της τρέχουσας οικονομικής δυσχέρειας.

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε χθες έρχεται να προφυλάξει τους συνεπείς δανειολήπτες, παρέχοντας τους διαπραγματευτικά όπλα για να επιδιώξουν διακανονισμό με τις τράπεζες. Τόσο ο θεσμός του διαμεσολαβητή, όσο και η επιβολή πλαφόν 30% του μηνιαίου εισοδήματος για τη δόση του δανείου, ανοίγουν το δρόμο για επίλυση της διαφοράς δανειολήπτη και τράπεζας, χωρίς την προσφυγή στα δικαστήρια, που αποσυμφορούνται, δυνητικά, από εκκρεμείς υποθέσεις που κρατούν σε βάθος χρόνου.

Το επόμενο βήμα φαντάζει αναπόφευκτο. Η κυβέρνηση δεν έχει, παρά να εξετάσει και τον τρόπο που θα αρθεί το μέτρο απαγόρευσης των πλειστηριασμών, κατά τρόπο κοινωνικά δίκαιο. Διόλου τυχαία, ο Αθανάσιος Σκορδάς άνοιξε τη σχετική συζήτηση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου