Ο ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ

Μοίρασε το

Οι επιχειρηματίες είναι, κατά τεκμήριο, πρακτικοί άνθρωποι. Η καθημερινότητα τους δεν τους επιτρέπει να λοξοδρομούν σε υπερφίαλες αναλύσεις. Ο δε χρόνος τους, συνήθως περιορισμένος, τους επιβάλει να διακρίνουν την ουσία του προβλήματος, να παρεμβαίνουν άμεσα και να δίνουν λύσεις.

Η περίπτωση του Δημήτρη Δασκαλόπουλου περιλαμβάνει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, τα οποία συμπληρώνει ο κοσμοπολιτισμός και η αγάπη του για την τέχνη. Με τη χθεσινή του παρέμβαση έδειξε πως γνωρίζει και την τέχνη της πολιτικής, όπου δεν αρκεί μόνο να εντοπίζεις τα ουσιώδη, αλλά να τα λες και στον κατάλληλο χρόνο.

Μια μέρα λοιπόν μετά την ανακοίνωση του Λουκά Παπαδήμου ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να διαβουλευθεί μαζί τους για “τον χρόνο της θητείας της και την ολοκλήρωση του συμπεφωνημένου έργου της”, ο πρόεδρος του ΣΕΒ εντόπισε την ουσία ύπαρξης αυτής της κυβέρνησης, δηλαδή “την περίφημη “δανειακή σύμβαση “για την οποία ουσιαστικά κανένας δε μιλάει, μάλλον την έχουμε ξεχάσει…” και η οποία “…είναι το κυριότερο έργο, έχει πολύ περιεχόμενο, αφορά πράγματι ένα πρόγραμμα δράσης και μεταρρυθμίσεων για μια τριετία. Αυτό είναι που πρέπει να συζητηθεί, να γίνει καλά, να το συνειδητοποιήσουν οι πολίτες, να γίνει η δανειακή σύμβαση, να πεισθούν οι εταίροι μας και δανειστές μας και τότε να πάρουμε τα χρήματα”.

[quote text_size=”small”]

Ιδού λοιπόν το πολιτικό διακύβευμα των ημερών δια στόματος ενός επιχειρηματία που γνωρίζει καλά πως όταν πρόκειται να δανείσει ή να δανειστεί χρήματα, εκείνο που προηγείται είναι η έγγραφη συμφωνία και δέσμευση του δανειζόμενου στους όρους του δανειστή.

[/quote]

Και στην περίπτωση που συζητάμε (ή μάλλον πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ δεν συζητάνε, αλλά η στήλη στο χθεσινό φύλλο ανέδειξε…) πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 90 δισ. € που προτίθενται να δανείσουν οι εταίροι στην Ελλάδα. Υπάρχει περίπτωση να το κάνουν χωρίς προηγουμένως να έχουν εξασφαλίσει τη δέσμευση των κομμάτων εξουσίας ότι θα εφαρμόσουν όσα θα αναφέρονται στη συμφωνία;

Η αρνητική απάντηση είναι προφανής και αυτονόητη. Συνεπώς, το ελληνικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με δυο διλήμματα: Πρώτο, θα δεχθεί ή όχι τους όρους των δανειστών με αποτέλεσμα την πτώχευση; Δεύτερο, θα είναι η κυβέρνηση Παπαδήμου που θα τους διαπραγματευθεί ίσως και εφαρμόσει ή μια κυβέρνηση με “νωπή λαϊκή εντολή” που θα τους διαπραγματευθεί και εν συνεχεία θα τους εφαρμόσει.

Τέτοιου είδους διλήμματα δεν πολυαπασχολούν επιχειρηματίες σαν τον Δημήτρη Δασκαλόπουλου, που αντιλαμβάνονται την σκληρή πραγματικότητα. Δηλαδή πως “αν τα κόμματα δεν συνεργαστούν θα πεινάσουμε…”

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου